Editorial
Banii, politica și alegerile
    Bătălia politică pe "viață și pe moarte" din cadrul celor două tururi ale alegerilor locale a făcut ca mai bine de o lună de zile, de când a început campania electorală, aproape orice alt eveniment din alte domenii (economic, social, cultural etc.) să pălească sau să treacă neobservat. Bunăoară, la sfârșitul săptămânii trecute, Senatul Ro­mâ­niei, întrunit în plen (desigur cu destui domni senatori absenți, deoarece se aflau în campanie electorală în teritoriu) a dezbătut și aprobat mai multe propuneri ale Comisiei de buget-finanțe care pri­vesc modificări importante aduse statutului Băncii Naționale a Ro­mâniei (BNR), ce au atras imediat proteste din partea băncii cen­trale, care și-a simțit amenințată independența. Dincolo de protestul viguros față de ceea ce oficialii băncii au denunțat drept "încercări de limitare a independenței" se ascund însă îngrijorări legate de po­litica salarială, de privilegii, și chiar de scurtarea duratei unor man­date ale actualilor membri ai conducerii BNR. De pildă, printre a­men­damentele promovate de Senat, s-au strecurat și cele privind reducerea cu un an a mandatului membrilor Consiliului de Admi­nistrație al băncii și limitarea la două a numărului de investituri. Acest fapt este perceput ca un atac direct și la mandatul actualului guvernator Mugur Isărescu care, fiind deja la a doua investitură, va trebui să plece după încheierea acestuia.
    Toată această poveste a lăsat să se înțeleagă că, în fapt, miza mare este puterea pe care o are BNR asupra controlului inflației, prin propriile politici monetare. După cum spuneam într-un articol re­cent, au apărut unele divergențe, respectiv diferențe de vedere între politica economică pe care vrea să o promoveze guvernul Năstase și politica monetară pe care vrea să o aplice BNR în viitorul apro­piat.
    Astfel, în timp ce Guvernul dorește să mențină trendul ascendent a creșterii economice de 5,5 la sută pentru 2004 și să continue re­formele structurale, Banca Națională, prin vocea guvernatorului Mu­gur Isărescu, a lăsat să se înțeleagă că "nu vom putea împușca doi iepuri dintr-o dată". Adică și să obținem o creștere economică să­nă­toasă de 5,5 la sută, și să realizăm o scădere a inflației de la 14 la 9 la sută. Isărescu chiar a avertizat guvernul Năstase că dacă va opta pentru o inflație de 9 la sută, atunci nu va avea de ales și va trebui să țină în frâu creșterea salariilor și să renunțe definitiv la po­litica de subvenționare a societăților și companiilor naționale cu pier­deri.
    Revenind la miza recentelor modificări aprobate de Senatul Ro­mâ­niei cu privire la statutul BNR, cea privind puterea băncii centrale privind controlul inflației prin politicile monetare, argumentul cu care protestează oficialii băncii este că "o bancă centrală timorată de po­liticieni ar putea face o politică monetară șovăielnică, lucru care ar putea zăpăci economia. Nimeni în lume nu-și permite să sub­ordoneze banca centrală fără riscuri" - spun oficialii instituției. Punc­tul sensibil al disputei este presupunerea BNR că parlamentarii, care au cerut ca bugetul anual de venituri și cheltuieli al băncii cen­trale să fie aprobat în ședința comună a celor două camere, ar pu­tea influența politica monetară prin limitarea cheltuielilor.
    Un alt amendament care a declanșat controverse este cel refe­ritor la dreptul Curții de Conturi de a controla operațiunile desfășu­rate de BNR. "Noi acceptăm controlul Curții de Conturi, dar nu con­siderăm că este normal ca această instituție să verifice operațiunile din piața monetară desfășurate de BNR. Ce ne facem dacă un in­spector consideră că s-au cheltuit prea mulți bani la o intervenție de criză, care a calmat piața monetară și a evitat inflamarea cursului de schimb? În practica europeană, asta este strict decizia con­ducerii băncilor centrale. Este o chestiune sensibilă, care pune în primejdie independența BNR" - a declarat un alt oficial al instituției, Nicolae Cinteză, șeful Direcției de supraveghere din BNR.
    În final, ce am mai putea spune noi? Poate doar atât, că bătălia politică se extinde pe toate fronturile...
Tinu MATEȘ