Prima pagină Ediția din: 19.6.2004
Turul II al alegerilor locale
Cetățenii sunt chemați la urne pentru a vota primarii din 53 de localități
•Interviu cu judecătorul Nicolae BUTAN, preșe­din­tele Biroului Electoral Județean Alba
      Butan- Domnule judecător, a trecut primul tur de scrutin, iar rezul­tatele finale, oficiale au fost pu­blicate de BEJ în presă. Acum ur­mează turul II...
    - Așa este. Am trecut peste un tur de scrutin, dar urmează și al doilea, duminică, 20 iunie a.c. Vom avea un al doilea tur de scrutin pentru alegerea pri­ma­rului în 53 de circumscripții electorale, din totalul de 77. Diferența o constituie cir­cum­scrip­țiile unde primarul a fost ales încă din turul I. Din cele 53 de localități unde va avea loc turul II, 9 sunt orașe și mu­nicipii, Sebeș, Cugir, Ocna Mu­reș, Aiud, Blaj, Zlatna, Câm­peni, Abrud și Baia de Arieș. De această dată, oamenii vor primi un singur buletin de vot, iar pe pagina interioară este trecut numele candidaților și sigla partidului. Patrulaterele sunt numerotate cu 1 și 2 în ordine descrescătoare, după centralizarea rezultatelor din pri­mul tur. Suntem în grafic cum se spune.
    - Ce urmează până la ziua alegerilor locale, din turul II, 20 iunie a.c.?
    - Cel mai important este că astăzi vom distribui la circumscripții buletinele de vot, ștampilele și materialele auxiliare. Apoi, sâmbătă, aceeași procedură se va repeta odată cu trecerea buletinelor de vot și a materialelor auxiliare de la circumscripții la secțiile de votare. Pe 20 iunie la ora 7,00 începe votarea, care se încheie în aceeași zi la ora 21,00. Reamintesc că există o singură zi de vot, 20 iunie, și nu se va prelungi termenul de votare. Așadar cine vrea să-și exprime votul o poate face doar în 20 iunie. După ora 21,00 se va încheia acțiunea de votare și va începe numărarea voturilor, încheierea pro­ceselor verbale și întocmirea dosarelor cu rezultatele votării.
    - Cum vor fi desemnați noii aleși?
    - Câștigătorul în cursa pentru primărie va fi desemnat foarte sim­plu. Doar primii doi candidați vor intra în turul II. Cel care va obține cele mai multe voturi valabil exprimate, indiferent de prezența la urne va fi desemnat primar pentru următorii 4 ani. Acum nu se va mai vo­ta pentru consilieri locali sau județeni.
    - Domnule judecător, în turul I au fost mii de voturi anulate, semn că încă nu toată lumea cunoaște procedura de vot. Haideți să le spunem alegătorilor cum se desfășoară alegerile.
    - În ziua alegerilor, la ora 6,00, președintele biroului electoral al secției de votare verifică urnele, cabinele, existența listelor electo­rale, a ștampilelor și buletinele de vot, în prezența celorlalți membri. Apoi închide și sigilează urnele prin aplicarea ștampilei de control a secției de votare. Președintele este obligat să aplice ștampila de control pe ultima pagină a buletinelor de vot. Alegătorii votează numai în localitatea de domiciliu la secția de votare la care sunt arondați. Ei se pot informa înainte de locul unde vor vota. Fiecare alegător prezintă actul de identitate (buletin de identitate, carte de identitate, pașaport) unui membru al biroului electoral, după care se verifică înscrierea pe listele electorale permanente sau suplimentare. Apoi se trece la încredințarea unui buletin de vot pentru alegerea primarului. Ștampila cu mențiunea "VOTAT" se aplică, mare atenție, în interiorul patrulaterului care cuprinde numele candidatului și sigla partidului pe care îl votează. Nu se vor lua în considerare buletinele pe care nu se aplică ștampila sau acele buletine unde ștampila se pune pe marginile a două patrulatere. După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinul de vot, astfel încât pagina albă care conține ștampila de control să rămână în afară și îl introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greșită a buletinului de vot nu atrage nulitatea, dacă secretul votului este asigurat. Ștampila cu mențiunea "VOTAT" se restituie apoi președintelui, care o aplică pe actul de identitate, menționând și data scrutinului. Pentru alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, ca o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării. În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială. Și în acest caz votarea se efectuează tot pe baza listei întocmite de președintele Biroului electoral de pe copia listei permanente sau suplimentare existente la secția respectivă. Acest extras va fi ștampilat și semnat de președinte. Îi rog pe alegători să dea dovadă de seriozitate. După primul tur am avut foarte multe buletine de vot anulate, pentru că au fost aplicate câte două ștampile pe același buletin. Două ștampile în două patrulatere reprezintă pierdere de vreme, ori aici nu este un joc.
    - Domnule președinte, vă mulțumesc și vă dorim succes în buna desfășurare a alegerilor. Dacă mai aveți ceva de transmis alegă­to­rilor o puteți face.
    - Sper ca cetățenii să vină în număr cât mai mare la urne și să voteze fiecare cu cine dorește. Dorim ca toată lumea să fie convinsă că alegerile din turul II vor fi corecte și totul va decurge conform pre­vederilor legii. Noi, membrii Biroului Electoral Județean, dar și ai circumscripțiilor dorim ca mass-media să ne sprijine în acțiunea de promovare a importanței și modului de desfășurare a alegerilor, pen­tru că așa cum spune un slogan, "Acum cetățenii votează!"
Interviu realizat de Florin ROMAN

Conducând cu viteză mare un jeep Nissan pe DN1
Președintele Asociației "Alburnus Maior", Eugen David, a ucis o femeie la Păulești
    Un grav accident de circulație soldat cu moartea unei femei și ră­nirea altor persoane s-a produs joi după-amiază, pe DN 1, în apro­pierea localității Păulești, în locul cunoscut de localnici sub denu­mirea de "Movila Vulpii". Poliția a fost sesizată în legătură cu a­ceastă tragedie în jurul orei 15,35. Din primele cercetări, rezultă că autorul accidentului este Eugen David, de 39 de ani, nimeni altul de­cât președintele Asociației aurarilor "Alburnus Maior" din Roșia Mon­tană. El conducea cu mare viteză un autoturism jeep, marca Nis­san, pe direcția Ploiești - Brașov. În jeep-ul condus de David se mai aflau doi pasageri, David W., un celebru fotograf canadian și probabil consilierul local PRM din Roșia Montană, Zeno Cornea, vice­pre­șe­dinte al Asociației "Alburnus Maior", despre care deținem informații că s-ar fi putut afla în mașină, în momentul accidentului, fapt necon­firmat de poliție.
    Șoferul, Eugen David, nu s-a asigurat la schimbarea direcției de mers, de pe o bandă pe alta, și a agățat un autoturism Dacia, care rula regulamentar. În Dacia acroșată, condusă de Marian Rusu, de 23 de ani, din Câmpina, se găseau 4 persoane, care în urma acci­dentului au suferit unii răni grave iar alții au scăpat cu câteva leziuni ușoare. Din nefericire, o femeie care încă nu a fost identificată, luată la ocazie de proprietarul Daciei, a decedat în urma acestui teribil accident.
    Cei doi șoferi au fost duși la spital pentru a li se recolta probe de sânge, testele inițiale cu etilotestul arătând că nici unul din cei doi șoferi nu consumaseră băuturi alcoolice. După finalizarea cerce­tă­rilor se va stabili încadrarea juridică a faptei, dar este posibil ca Eu­gen David să fie cercetat pentru ucidere din culpă. Liderului aso­ciației "Alburnus Maior" i s-a întocmit dosar penal.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA, Florin ROMAN

BERD finanțează Kronospan pentru achiziția Gruppo Frati din Sebeș
    Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a aprobat, potrivit agenției Mediafax, împrumutul în valoare de 135 milioane de euro acordat grupului elvețian Kronospan pentru preluarea fabricilor de prelucrare a lemnului deținute de italienii de la Gruppo Frati în Sebeș. BERD va acorda un credit de 70 milioane de euro, restul finanțării urmând să fie sindicalizată altor bănci. Valoarea totală a proiectului, incluzând sumele pentru achiziția, modernizarea fabri­ci­lor și extinderea capacităților de producție este de circa 250 mili­oa­ne de euro. Una din cele două fabrici, MDF Sebeș Frati SA produce plăci de fibră tip MDF. Cea de-a doua unitate, Sepal SA, este spe­cializată în producția de PAL (plăci aglomerate din lemn).
    Pentru extinderea capacității de producție a MDF Sebeș Frati, Kro­nospan intenționează să aloce cinci milioane de euro. Strategia grupului vizează, de asemenea, construirea unei noi linii de fa­bricație PAL cu o capacitate anuală de 500.000 metri cubi. Cele do­uă fabrici consumă anual, cu actualele capacități de producție, a­proximativ 750.000 tone de lemn. Unitățile ocupă o platformă indus­trială operațională din 1960. Kronospan Holdings Limited este unul dintre cele mai importante grupuri europene de prelucrare a lem­nu­lui. Are activități în 11 state europene și este prezent în România din 1994, prin subsidiara sa din Cipru.
Florin ROMAN

24 de pompieri au scăpat de armată
    Potrivit informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al pompierilor militari din Alba, mr. Silviu Dogaru, ieri au fost lăsați la vatră 24 de militari care au făcut armata la pompieri. Lotul militarilor în termen va fi refăcut însă de săptămâna viitoare când vor fi înrolați alți 23 de re­cruți. (N.I.T.)
La Alba Iulia
Încă două intersecții semaforizate
    Traficul în zona cartierului Cetatea din Alba Iulia, va fi fluidizat în curând prin semaforizarea a două noi intersecții. Ele sunt poate cele mai aglomerate și se află pe Bulevardul Victoriei. Primarul Mircea Ha­va a anunțat că lucrările de instalare a semafoarelor vor începe în curând. Este vorba despre intersecția de la Piața Cetate și inter­secția Bulevardului Victoria cu strada Cloșca, în zona Liceului mi­litar. "Ne-am gândit la un sistem «undă verde» dar trebuie spus că este greu de realizat pentru că există foarte multe treceri de pietoni în zonă". În plus tot pentru descongestionarea traficului în cartierul Cetate se va introduce sens unic pe străzile Vasile Goldiș (intrare) și Macului (Ieșire). (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.