Ultima oră
Repetiția generală
    Deși a încercat din răsputeri să minimalizeze semnificația rezul­tatelor alegerilor locale din 6 iunie, invocând până la saturație pro­gresele înregistrate în 2004 față de 2000, acum, după cel de-al doilea tur de scrutin, PSD se vede obligat să admită că are pro­ble­me serioase cu electoratul din mediul urban în general și din marile orașe în special. Ca dovadă că, după Capitala care, exceptând primăriile sectoarelor 2 și 5, i-a revenit cu procente zdrobitoare A­lianței D.A., PSD a pierdut și Clujul, un alt oraș simbol unde par­tidul de guvernământ a aruncat totul în luptă, începând cu prestanța mi­nistrului Administrației și Internelor, Ioan Rus, și terminând cu ploaia de promisiuni dintr-o campanie electorală extrem de costisitoare, me­nită să-l doboare pe contracandidatul Emil Boc. Loviturile sub centură nu le mai punem la socoteală pentru că la ele au recurs ambele părți, deși inventivitatea în materie de denigrare a părții adverse a atins cote amețitoare în cazul partidului celor trei roze. Astfel, la București, unde se simțea destul de rău, PSD a plătit - cu bani grei, desigur - pagini publicitare în care denunța "caracatița PD - PNL" ca "o mare famiglia", condusă de "il capo" Băsescu. Dacă opoziția este caracatița, adică mafia, baronii centrali și locali ai PSD-ului, cu averile lor fabuloase, agonisite în doar câțiva ani con­co­mitent cu pauperizarea la sânge a populației țării, ce Dumnezeu or fi? Arhangheli, îngerași, sfințișori?
    Faptul că electoratul știe exact adresa caracatiței a fost probat, între altele, de victoria zdrobitoare obținută la Bacău de anonimul (pâ­nă acum două săptămâni) Romeo Stavarache - PUR, în fața ba­ronului local Dumitru Sechelariu. De menționat că și bietul Romeo a fost o țintă luată cu asalt, acuzațiile la adresa lui culminând cu a­ce­ea că ar fi homosexual. Alegătorii n-au ținut cont însă de aceste acte disperate ale contracandidatului perdant și ale amicilor săi po­litici și probabil că l-ar fi votat pe Stavarache chiar dacă PSD-ul l-ar fi prezentat ca pe o sosie a lui Bin Laden. Căci până la urmă aceasta a fost semnificația votului din 6 și din 20 iunie: majoritatea electo­ratului, compusă în special din oameni educați, mulți dintre ei tineri, vrea o schimbare în România. Se pare că acest lucru a fost înțeles, în sfârșit, și de liderul PSD Adrian Năstase. Duminică seara el a de­clarat, de altfel, că PSD a recepționat semnalul dat de alegători și că va acționa în consecință. Să sperăm că acest lucru chiar se va întâmpla. Pe de altă parte, Alianța PNL - PD va trebui să fie foarte atentă la semnalele pe care le trimite electoratului prin compor­ta­mentul candidaților pe care i-a susținut în alegeri. Orizontul de aș­teptare este imens și obligă la acțiuni responsabile, centrate pe în­deplinirea promisiunilor electorale într-o proporție cât mai însemnată. Alegerile din toamnă nu sunt câștigate încă de Alianță și ar fi o mare greșeală ca PNL și PD să-și închipuie una ca asta.
    În orice caz, în urma votului politic din 6 și din 20 iunie, care a avut marele merit de a reechilibra eșichierul politic din România, în toamnă ne putem aștepta la alegeri interesante. Repetiția generală de la locale ne-a arătat din plin acest lucru.
Maria Lucia MUNTEANU

În județul Alba
Consiliul județean și consiliile locale se constituie la data limită
    După bâlbâiala inițială, prin care Prefectura Alba și-a dat cu stân­gul în dreptul, a convocat și apoi a revocat în ultimul moment șe­dințele de constituire a Consiliului Județean Alba și a consiliilor lo­cale, acum vine o nouă bucurie. Mai ales pentru cele câteva zeci sau poate chiar mai mulți funcționari publici care în ziua de sâm­bătă, 26 iunie, vor asigura buna desfășurare a ședințelor de con­stituire. Prin ordinul prefectului nr. 240 se convoacă pentru sâmbătă 26 iunie Consiliul județean Alba și toate consiliile locale alese. Tre­buie spus că ministrul-delegat pentru Administrație - Gabriel Oprea a atras atenția prefecților din toată țara că termenul limită pentru con­stituirea consiliilor județene și a consiliilor locale este 26 iunie. Altfel cine știe până când se mai amânau ședințele de constituire. Probabil că Prefectura Alba a optat pentru data-limită de convocare în ideea de a da cât mai mult timp partidelor care au reprezentanți aleși în administrația publică locală și județeană să depună la Curtea de Conturi rapoartele financiare asupra cheltuielilor din campanie. Sun­tem curioși să vedem ce se va întâmpla dacă vor exista partide care nu vor depune aceste rapoarte. Nu se vor constitui consiliile? Pentru că asta a fost explicația "stângii-mprejur" de-acum o săptă­mână.
Anca DINICĂ

La Alba Iulia
Un bărbat și-a pierdut viața într-un grav accident rutier
    Un grav accident rutier, soldat cu moartea unui bărbat, s-a produs duminică după-amiaza, în jurul orei 18.15, pe Bulevardul "Ferdinand I" din Alba Iulia. Conducând autoturismul Opel Astra spre centrul mu­nicipiului Alba Iulia, Vasile Găină, de 51 de ani, administratorul unei societăți comerciale din Sebeș, a intrat în depășirea a două mașini care rulau în fața sa. În același timp, din sens opus venea regulamentar un autobuz marca Ikarus, proprietatea STP Alba Iulia și condus de Călin Borca, de 23 de ani, din Ighiel. În urma im­pactului extrem de violent, Opelul Astra s-a transformat într-un mor­man de fiare contorsionate care l-au imobilizat pe Găină, rănit grav, înăuntru. A fost solicitată unitatea de descarcerare a pompierilor mi­litari din Alba Iulia. Pompierii au decupat cu patru freze, timp de a­proape un sfert de oră, mașina accidentată. Rănitul a fost scos din mașină și preluat de ambulanță. Din nefericire, Vasile Găină a murit în drum spre spital din cauza rănilor grave suferite. Pasagerii din au­tobuz s-au ales doar cu o sperietură groaznică. În cauză, poliția ru­tieră Alba Iulia continuă cercetările. (N.I.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.