Editorial
Un vot de blam baronilor pesediști
    Bunul simț comun ne îndeamnă să felicităm aleșii în majoritatea orașelor țării, respectiv candidații Alianței PD-PNL. Dar i-am îndem­na pe aceștia la o meditație mai profundă a ceea ce înseamnă răs­punderea ce le revine, psihologia mulțimii, a propriilor lor calități psi­ho-morale. Cine vrea să-și dea seama nu poate ocoli adevărul că ță­rii ăsteia, pe care o locuim, n-o să-i meargă mai bine, pe orice mâini ar fi să-ncapă, eventual dacă va fi sprijinită de forțe aleatorii și când spun acest lucru am în vedere Uniunea Europeană, NATO și poate ajutorul lui Dumnezeu care-și va întoarce fața spre noi. De ce spun acest lucru? Pentru că țara Mioriței n-a putut fi guvernată cum trebuie, indiferent cine s-a aflat la putere. Suntem, vrem-nu vrem să recunoaștem, o țară de birocrați, de șpăgari, de oameni nărăviți cu lenea, cu înclinația de a face haz de necaz atunci când ne merge rău, de a sta de vorbă pe la colțuri și a cleveti pe seama altora. Așa-zișii oameni buni pe care i-am ales să ne conducă destinele abia apucă să ajungă la ciolan, la cașcavalul puterii și să-și facă par­tea lor.
    S-a vorbit până ni s-a strepezit sufletul de baronii locali, indiferent că se aflau înăuntru sau în afara ogrăzii puterii, alias PSD, că vor fi decapitați, metaforic vorbind, adică luați la bani mărunți și puși să dea socoteală de unde au avut atâta bănet să-și tragă vile și palate, să se plimbe cu mașini ultra elegante, să aibă amante, să-și pe­treacă concediile în cele mai luxuriante oaze ale lumii. Unii granguri din sfera lor și din afara puterii și-au durat vile în țări bogate precum Spania, Grecia, Italia etc. Vor zice poate unii că sunt un sceptic sau că regret cvasiînfrângerea partidului de guvernământ. Nimic mai fals și mai stupid. Recunosc că am avut marea naivitate să cred imediat după revoluție că vom fi în sfârșit liberi și că ne va guverna viața ideea de bine, dreptate și adevăr. Am sperat, cu alte cuvinte. Speranța nu ți-o poate lua nimeni, dar în schimb ți-o poate maltrata. Am asistat, de-a lungul celor 15 ani de așa-zisă democrație ori­ginală, la prestațiile tuturor partidelor care s-au perindat la cârma țării și concluzia pe care o trag acum și poate și peste 10 ani, este că totul e deșertăciune, cinism, ipocrizie și politicianism ieftin. Pe nimeni nu interesează situația norodului, dacă are pâine, dacă are o leafă cât de cât decentă și dacă poate muri liniștit. Sigur, urmează acum o perioadă de euforie a câștigătorilor care s-au cauționat reciproc la rele cu bașcanii din fruntea puterii. Au toate șansele să câștige și alegerile generale din toamnă, pentru că la această oră bate un vânt de libertate și demnitate a individului. Dar suntem si­guri că o să treacă și perioada de grație și o să ajungem din nou de unde am plecat, adică la mediocritatea, neputința, indiferența și aro­ganța celor care n-au nici o teamă de Dumnezeu, de lacrimile și far­furia goală ale săracilor.
    Am fost atent la primele reacții ale celor victorioși duminică seara și am văzut ce mai văzusem și acum patru ani, și acum opt ani și tot așa, adică scălâmbăieli și hohote de bucurie ce păreau să le ia aerul de la gură, iar la unii resemnare și grimasele înfrângerii. Unii își savurau victoria, alții își deplângeau înfrângerea. Vreau să spun aici că doar un singur protagonist al acestei lupte a avut o com­por­tare normală, și anume democratul Emil Boc care a fost el însuși atât în Parlament, cât și în campania electorală și în scurtul spici de după alegeri. Păcat, locul lui era mult mai sus, dar poate, peste patru ani. În ce-i privește pe Băsescu și Stolojan, n-au fost decât niște histrioni. Și apoi, cine știe cât o să dureze coaliția celor două partide, pentru că prea mușcă cu lăcomie deja din tortul puterii.
Gheorghe JURCĂ