Editorial
Struțo - cămila pedisto-liberală
    Nu s-au risipit încă ecourile și nici nu se vor stinge prea curând ale alegerilor locale. Ceea ce pare ușor ridicol este că toți com­batanții se fălesc că au câștigat. Unii într-un fel, alții în altul, destul că tărăboiul e atât de mare încât bietul alegător nu mai știe ce să creadă și cui să-i strângă mâna. Dacă e să fim sinceri, unii - dadaiștii - au câștigat segmentul din marile orașe, alții - pesediștii - au cucerit satele. Culmea, adunate voturile în favoarea celor două partide dau un ușor câștig de cauză pesediștilor. De remarcat că acest ascendent are loc după o perioadă de aproape 4 ani de șefie, când se știe că orice partid cât se află la putere își pierde din simpatii pentru că, nu-i așa, e nevoit să ia măsuri antipopulare, ca să nu spunem că e obligat să facă reforme. Și reformele care te fac să strângi cureaua nu sunt agreate de nimeni, pentru că individul vede mai întâi suprafața farfuriei din care mănâncă apoi economia, justiția și celelalte.
    Aliații sau atlanții își flutură flamura cuceririi unor orașe aflate până nu demult în feuda PSD-ului, dar aici avem de-a face cu un fenomen ambiguu. Odată că s-a votat politic, adică împotriva PSD-ului și a doua oară că această creatură bizară numită și struțo-cămilă pedisto-liberală e făcută împotriva naturii. N-am auzit nicăieri aiurea ca un partid de dreapta să facă pact cu unul de stânga. Programele celor două partide n-au elemente comune decât poate protecția socială. Liberalismul este egal cu triumful individului, cu inițiativa particulară, cu îmbogățirea prin muncă, ori social demo­crația nu este adepta unei asemenea idei. În mod normal, dacă pediștii n-ar fi atât de înfumurați, de orgolioși, ar fi trebuit demult să fie absorbiți de partidul cel mare și puternic. Poate că într-o matematică mai ezoterică procentele pediștilor ar trebui trecute în dreptul pesediștilor, pentru că în realitate îi unesc aceleași idei, aceleași strategii de economie de piață socială. Nu vreau să fac pronosticuri, dar mă îndoiesc că această alianță născută din dorința oarbă de a clătina de pe piedestal PSD-ul, căruia n-am a-i ridica osanale, va dura prea mult. Odată că liberalii au de apărat un nume glorios în istoria României și se conduc după alte principii, iar PD-ul este un fel de bastard născut dintr-un viol. Văzându-se deja cu sacii în căruță, au început să trădeze, să facă tot soiul de mezalianțe politice, să devină practic perverși pentru a pune căpăstrul pe consiliile județene. La o adică se fac luntre și punte pentru a-și atinge scopurile meschine. Să dea Domnul să mă înșel, dar PD este partidul frustraților, al celor care au compromis CDR-ul, chiar dacă formula ca atare n-a avut vlagă și viitor în România. Să ne aducem aminte cine l-a dat în gât pe Ciorbea, cine l-a săpat pe Radu Vasile, dacă nu Băsescu și clica lui. Crezul lui politic este să dezbine și să apuce la ciolanul cel mare. Deocamdată, pediștii au reușit o victorie a la Phirus.
    O vină mare o poartă și PSD-ul care i-a subestimat și nu a știut să-și prezinte cum se cuvine oferta electorală, pentru că aveau ce să etaleze. Cel puțin două lucruri sunt surclasante pentru PD: intrarea în NATO, desființarea vizelor și crearea posibilităților cât mai multor români de a lucra în străinătate, la care se adaugă o înviorare a economiei, o protecție socială apreciabilă. În plus, aju­toarele sociale date de guvern au fost lăsate să fie însușite drept merite electorale de unele primării pentru a-și atrage popularitate. Beizadelele PD-ului din teritoriu, ca și din județul nostru ce se văd deja pe cai mari, vor cădea la prima bătaie de vânt mai puternică, vor cădea din șa și greu se vor culege din țărâna drumului, cu ima­ginea complet șifonată.
Gheorghe JURCĂ