Prima pagină Ediția din: 29.6.2004
Ședințele de constituire a consiliilor comunale - un joc al cumetriilor și intereselor de partid
•În două comune a fost balotaj, iar alegerea vi­ceprimarilor se amână * TOP-ul viceprimarilor es­te: PD-18, PSD-16, PUR-10, PNL-8, UDMR-4, PRM,PNG,PNȚCD-2, AP-1 * Primul exclus pentru "trădare" - un consilier PSD din Doștat * Astăzi se constituie și restul consiliilor locale
      Ceea ce era de așteptat s-a întâmplat, în sensul că, la con­stituirea consiliilor comunale, s-a ținut mai mult cont de interesele personale, de relațiile de prietenie și cumetrie, și mai puțin de indicațiile de la județ. Așa se face că nu întotdeauna majoritatea s-a impus, că la unele consilii s-a votat majoritatea și că protocolul PNL-PD-PUR a fost respectat doar în mică măsură. După cen­tralizarea de sâmbătă, cei mai mulți viceprimari îi are PD-18, urmat de PSD-16, PUR-10, PNL-8, UDMR-4, PRM, PNȚCD și PNG câte 2, iar AP-1. În două comune, la Gârbova și Șona a fost balotaj, în sensul că cei doi candidați au obținut același număr de voturi. La Gârbova lupta se dă între PNL și PSD, scor 5-5, iar la Șona, disputa trebuie tranșată între PNL și PNG, scor 6 la 6. Unanimitate s-a înregistrat la consiliile Rimetea, Gârda, Daia Română, Bucium, Blaj și Jidvei, unde viceprimarii au fost votați de toți consilierii. Ședințele de constituire de la Lopadea Nouă, Ponor, Roșia Montană, Șibot și Vadu Moților s-au amânat pe astăzi din cauza neîntrunirii cvorumului necesar de 2/3, pentru ca ședința să fie legal constituită. Aceeași situație se regăsește în Sebeș, Ocna Mureș, Zlatna, Abrud și Cugir. Viceprimarii din aceste localități vor fi cunoscuți doar astăzi. Prima victimă a acestor jocuri politice este un consilier local din Doștat, de la PSD, care a fost acuzat că a făcut "jocurile" surorii sale, intrată în turul II pentru alegerea primarului, din partea PNG. Pentru aceste bănuieli consilierul PSD a fost exclus din partid și nu a fost validat. Să vedem cum vor reacționa și celelalte partide care au anunțat prin vocea liderilor lor că-i vor exclude din partid pe cei care au trădat. Probabil că "epurarea" nu va fi prea mare, nu de alta dar partidele respective ar pierde cam mulți membri.
Florin ROMAN

Vicepreședintele PD Alba, Doru Cetean, a demisionat din partid
    În cursul zilei de ieri, vicepreședintele Partidului Democrat Alba, Doru Victor Cetean, membru fondator al partidului, a demisionat din funcția deținută pe linie politică, dar și din calitatea de simplu membru. Așa cum am anunțat, Doru Cetean, fost vicepreședinte al CJ Alba, nu a fost susținut de PD pentru un nou post în actuala conducere a instituției, el fiind propus să candideze pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte, de... PSD. De altfel, Mircea Hava, președintele PD Alba, a anunțat că Doru Cetean va fi exclus din partid. Cetean nu a renunțat la calitatea de consilier județean și cel mai probabil va purta discuții pentru înscrierea în alt partid. Doru Cetean a declarat că încă nu s-a decis pentru ce partid va opta.(A.D.; F.R.)
Prioritățile noului Consiliu Județean Alba
Reorganizarea instituției și atragerea de fonduri pentru dezvoltare economică
    În cursul zilei de ieri, noua conducere a Consiliului Județean Alba, formată din Teodor Atanasiu, președinte, Ion Dumitrel și Nicolae Popa, vicepreședinți, și-a intrat în "mână", cum se spune, în sensul că a preluat de la fosta conducere treburile instituției.
    Președintele CJ Alba, liberalul Teodor Atanasiu, a declarat pentru ziarul "Unirea" că mai întâi de toate a trebuit să se acomodeze cu organizarea modului de funcționare a aparatului propriu al CJ Alba. Noul președinte a mai precizat că prioritățile actualei echipe le reprezintă reorganizarea internă a instituției, după parcurgerea organigramei și atragerea de fonduri pentru dezvoltarea județului. Se pare că din cele patru direcții existente la CJ Alba vor mai rămâne doar două, care vor fi conduse de un director general. În calcul sunt luate însă și alte variante, la care se lucrează. La acest capitol, se încearcă găsirea cu prioritate de fonduri, pentru infrastructură. Președintele Atanasiu a fost completat de vicepreședintele Nicolae Popa, care a declarat că în prezent se stabilește ce a mai rămas din bugetul județului Alba pe acest an. "Situația financiară a bugetului este cea care este și vom încerca să atragem noi fonduri", a spus vicepreședintele Nicolae Popa. El a adăugat că noua con­ducere a CJ Alba încearcă să rezolve problema găsirii unui spațiu adecvat pentru Curtea de Apel Alba Iulia, la solicitarea președintelui instituției, judecătorul Iulian Gâlcă. Dacă nu se va găsi repede o soluție, Curtea de Apel Alba Iulia ar putea fi mutată în alt județ. Popa a spus că în această problemă, de menținere a Curții de Apel Alba Iulia, se va implica și prefectul Mugurel Sârbu.
Florin ROMAN

La Zlatna,
Un bărbat și-a găsit sfârșitul într-o râpă
    Duminică, 27 iunie, în jurul orei 13.30, poliția Zlatna a fost sesizată telefonic despre faptul că un bărbat a murit pe drumul comunal Zlatna-Trâmpoiele, la circa 150 m de drumul comunal, într-un pârâu. Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că bărbatul care murise se numește Petru Ghebenei, avea 54 de ani și domicilia în Pârâul Gruiului. Potrivit cercetărilor polițiștilor, Ghebenei plecase în aceeași zi, în jurul orei 9.00, împreună cu Ioan Dodoc, să adune lemne de foc (uscături) din pădure. Drumul lor s-a despărțit dar, în jurul orei 13.00, când Dodoc s-a întors în apropierea bandei de steril a Minexfor, l-a găsit pe Gebenei mort într-o râpă, în albia unui pârâu. Din primele verificări s-ar părea că omul a murit după ce s-a lovit rău la cap și la coloana vertebrală, căzând de la înălțime. A fost solicitat medicul legist pentru a stabili cauza exactă a morții. (N.I.T.)
"Laptele și cornul", ediția 2004 - 2005
    Guvernul României a stabilit recent o serie de grafice privind pregătirea etapizată a implementării programului "Laptele și cornul" în viitorul an școlar 2004 - 2005. În acest sens, prefectul Mugurel Sârbu a menționat ieri faptul că județul Alba se află în faza pregătirii licitației electronice, iar etapele următoare vor fi analizate și urmărite cu prilejul fiecărei ședințe a Comitetului Operativ Consultativ județean.(R.J.)
Noii primari și viceprimari s-au apucat de lucru
    În cursul zilei de ieri, am contactat telefonic toate primăriile din județ, pentru a afla noile echipe de conducere, primari și viceprimari. Am avut surpriza plăcută de a constata că, în majoritatea cazurilor, noii aleși erau la muncă. Așadar, euforia succesului a trecut, iar aleșii își văd de treburile localităților pe care le conduc.(F.R.)
Controale la taberele școlare din județ
    Ieri, în ședința Comitetului Operativ Consultativ al județului Alba, autoritățile județene au discutat printre altele și situația taberelor școlare care, la fel ca în fiecare vacanță de vară, vor fi asaltate de către elevii dornici de destindere. În acest sens, din ordinul pre­fectului Mugurel Sârbu, o comisie mixtă de control va inspecta aceste așezăminte și se va pune accent cu precădere pe cele de la Arieșeni, Gârda, Poiana Vadului și Roica. Comisia va fi formată din reprezentanți ai Prefecturii, Consiliului județean, DSP, OJPC și ISJ Alba.(R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.