Prima pagină Ediția din: 1.7.2004
În dosarul "Codex Aureus"
Poliția a finalizat cercetările
    Codex AureusDupă mai mulți ani de anchetă, IGP a finalizat recent cercetările în dosarul "Codex Aureus". În câ­teva cuvinte, vă reamintim că, în anii 1992-1993, 1998-1999, Codex Aureus a fost obiectul u­nor acțiuni care s-au finalizat cu facsimilarea sa în 333 de exem­plare de către editura Faksimile Verlag Luzern din Elveția, care ulterior au fost scoase la vân­zare pe Internet. Trebuie spus că manuscrisul, cunoscut sub nu­me­le de Codex Aureus, are o valoare extraordinară atât culturală, cât și materială. Ca să vă faceți o imagine, vă spunem că el a fost folosit de multe ori de statul român ca garanție în împrumuturile inter­na­ționale. Codex Aureus este de fapt o jumătate din Evangheliarul de la Lorsch, mai exact Evangheliile după Marcu și Matei. El a fost re­alizat în perioada domniei lui Carol cel Mare în secolul VIII. Scan­dalul în jurul Codex Aureus a izbucnit în anul 2001 când s-a aflat despre condițiile în care a fost exportat temporar pentru a participa în anul 1999 la expozițiile omagiale dedicate lui Carol cel Mare orga­nizate la Lorsch și Paderborn (Germania). Deoarece manuscrisul a­re o valoare inestimabilă, pentru exportul său temporar a fost nevoie de acordul directorului de atunci al Bibliotecii Naționale a României - Ion Dan Erceanu. O parte din fotocopiile necesare facsimilării s-a facut cu această ocazie, dar Dan Erceanu, apărându-se, a declarat că acordul pentru facsimilare a fost dat în anul 1993 de către Iacob Mârza, directorul de atunci al Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia (filială a Bibliotecii Naționale a României, locul unde se află manu­scrisul). La rândul său, acesta a declarat că atunci au fost fotocopiate doar câteva pagini, insuficiente pentru facsimilare. Mai mult, calitatea fo­to­copiilor făcute atunci nu permitea tehnic facsi­milarea, iar fotocopiile au fost folosite doar în scopuri științifice. În dosarul finalizat de IGP mai este implicată și Ileana Dârja - director al Bibliotecii Batthyaneum în anii 1998-1999. Cei trei sunt acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Con­form IGP, prin acțiunile lor, aceștia au produs statului român o pagu­bă de circa 1,5 milioane de dolari.
Anca DINICĂ

Moții din Poșaga amenință cu răscoala
•Țăranii, nemulțumiți că li se taie pădurea, vor să apere "aurul verde" cu furci și topoare
      Ziarul "Unirea" a alocat spații importante numeroaselor conflicte dintre locuitorii din zona Munților Apuseni și firmele care explo­a­tează masă lemnoasă în urma adjudecării licitațiilor câștigate la Romsilva. Ritmul încet al punerii în posesie a moților, cu pădurile ca­re odată le-au aparținut, contrastează cu modalitatea în care pă­du­rile sunt vândute într-o veselie, "ca-n codru", către diferite firme. Moții se tem că atunci când vor fi repuși în drepturi, vor fi îm­pro­prietăriți doar cu cioate și doborâturi de vânt. La Poșaga, oamenii nu mai suportă să vadă cum zilnic pădurea li se împuținează, iar firma care exploatează acolo cară din greu lemn. Moții i-au cerut tânărului primar ales, umanistul Ioan Botoș, de doar 28 de ani, să se implice în rezolvarea acestei probleme. "Am vorbit cu oamenii și sunt supă­rați rău de tot. Dacă nu se va stopa acțiunea de tăiere a pădurii, moții mi-au spus că vor ieși cu furci și topoare pentru a-și apăra pădurea", a spus primarul din Poșaga, Ioan Botoș. Pentru a clarifica situația, el a cerut și sprijinul șefului său pe linie de partid, vice­președintele CJ Alba, Nicolae Popa. Cei doi se vor întâlni vineri cu directorul Direcției Silvice Alba, ing. Dan Boariu, pentru a încerca să soluționeze acest conflict. Să sperăm că lucrurile se vor rezolva și nu vom asista la evenimente reprobabile.
Florin ROMAN

Fostul vicepreședinte al PD Alba, Doru Cetean, a aflat din presă că a fost exclus din partid
•El discută cu PSD și PNL o reîntoarcere în politică
      În cursul zilei de ieri când l-am contactat telefonic pe fostul vi­cepreședinte al Consiliului Județean și al PD Alba, Doru Victor Ce­tean, acesta se afla la Cluj Napoca, unde se interesa de niște scule de... grădinărit. Cetean ne-a precizat că a aflat din presă că a fost exclus din PD Alba, iar acest lucru nu i-a fost adus la cunoștință când și-a depus demisia la partid. "În continuare voi activa ca in­dependent în consiliul județean, dar nu neg că am avut discuții cu PNL și PSD. Să vedem ce se va concretiza", a spus Doru Cetean. În altă ordine de idei, fostul vicepreședinte al CJ Alba a intrat în con­cediu de odihnă și își va prelua postul de director adjunct la Direcția regională de drumuri și poduri naționale Cluj Napoca, din care a fost suspendat pe o perioadă de 4 ani, cât a fost unul din conducătorii CJ Alba. În legătură cu procesul intentat conducerii CJ Alba, în care Cetean solicită plata sporului de vechime, acesta s-a amânat până la toamnă.(F.R.)
Bâlci la constituirea consiliilor comunale
    După modelul orașelor, și la unele comune din județ noii consilieri se țin de șotii și refuză să se prezinte la constituirea consiliilor. Așa s-a întâmplat marți după-amiază la Ponor, unde consilierii PSD au refuzat să se prezinte la ședința de constituire, care s-a amânat cu o săptămână. În cele două comune, unde după prima ședință s-a înregistrat balotaj, situația continuă să rămână confuză. La Gârbova, ședința s-a amânat la o altă dată, iar la Șona consilierii nu s-au în­țeles și au suspendat ședința. Unii dintre ei cereau ca viceprimarul să fie ales dintre cei doi participanți la balotaj, reprezentanții PNL și PNG, pe când alți consilieri au cerut să se facă noi propuneri. O nouă ședință va avea loc pe 2 iulie. La Vadu Moților, primărița Eu­genia Hristea va face echipă cu același viceprimar din mandatul trecut, Gheorghe Pleșa de la PSD. (F.R.)
Nicolae Popa, vicepreședintele CJ Alba cere primarilor să pună lacăt risipei banului public
    Vicepreședintele CJ Alba, Nicolae Popa, i-a felicitat pe noii pri­mari aleși, în numele său personal dar și al instituției pe care o re­prezintă. În același timp, Popa le-a cerut aleșilor să se apuce de treabă, pentru că "euforia succesului trebuie lăsată în urmă". El le-a recomandat primarilor să se dezobișnuiască să stea cu mâna în­tinsă doar la bugetul județului și să elaboreze proiecte pentru atra­gerea de fonduri nerambursabile. "Banii de la UE vin, dar pentru a folosi acești bani, trebuie să avem și proiecte bune, conforme și eli­gibile cu cerințele europene", a mai spus Nicolae Popa. El s-a arătat surprins, dar și nemulțumit de numărul mare al beneficiarilor la Le­gea venitului minim garantat acordate în unele comune din județ, adăugând că sunt situații în care de aceste drepturi beneficiază cei cu vaci și boi, nu cei cu adevărat săraci. Vicepreședintele a cerut o reevaluare a acestor dosare, considerând că banul public nu trebuie risipit. Popa le-a mai cerut primarilor să-și colecteze taxele și impo­zitele locale, pentru ca localitățile să dispună de fonduri proprii. Nu în ultimul rând, Nicolae Popa le-a recomandat aleșilor să gestioneze cât mai eficient cheltuielile cu telefoanele și autoturismele primă­riilor, pentru care există niște cote legale ce trebuie respectate. În final, Nicolae Popa le-a adresat primarilor și salariațiilor primăriilor din județ să respecte cetățeanul pentru că "Noi suntem în sluba lui, și nu invers".
Florin ROMAN

Ședința PSD Alba s-a amânat
    Ieri ar fi trebuit să aibă loc întâlnirea Delegației Permanente a PSD Alba, unde urmau să se analizeze rezultatele electorale ale organizației județene și eventual adoptarea unor măsuri. Ședința a fost amânată însă cu câteva zile, probabil până săptămâna viitoare, în ideea că președintele Mugurel Sârbu dorește neapărat să fie pre­zent și cineva din partea organizației centrale a partidului. (R.J.)
Un "Lup alb", din Alba Iulia, cântă pentru... Ștefan cel Mare!
    Zilele acestea, Vali Șerban se află în Moldova, unde va participa, în calitatea sa de cantautor, la manifestările comemorative dedicate împlinirii a 500 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare. El este unul dintre ambasadorii românismului transilvan care se vor închina la Put­na, la mormântul apărătorului creștinătății, "Atletul lui Hristos", voievodul Ștefan. Dar acest "lup alb" al folkului albaiulian (originar din Câmpeni), nu se află la Putna acum, la 2 iulie, cu primul prilej. El a mai fost invitat cu o săptămână înainte la un festival de muzică folk, organizat la Iași de postul de radio local, recitalul său con­sti­tuind una dintre atracțiile principale ale spectacolului, în contextul participării celor mai promițători folkiști tineri din țară, la momentul actual. (I.H.)
Pentru a fi prefect trebuie să ai experiență în administrație
    Legea instituției prefectului, adoptată de Camera Deputaților a suferit modificări importante. Deputații au decis că persoanele care vor să ocupe funcția de prefect sau subprefect trebuie să aibă studii superioare și o vechime în administrație de cel puțin 5 ani. Aceste posturi pot fi ocupate și de foștii parlamentari care au beneficiat de cel puțin un mandat întreg în forul legislativ. Legea mai prevede în­ființarea unui Corp al prefecților și a unui corp de rezervă al acestora, care să asigure continuitatea deciziei administrative. După noua le­ge, prefecții vor fi incluși în categoria înalților funcționari.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.