Curier județean
Onicomicoza - o problemă pentru întreaga familie
    Considerată de multe ori doar o problemă cosmetică, onico­mico­za (infecția micotică a unghiei) necesită o îngrijire atentă din partea medicului specialist, având în vedere contagiozitatea bolii, precum și riscurile medicale pe care netratarea sa le comportă. În ciuda im­pactului nefavorabil asupra activităților zilnice, infecțiile micotice ale unghiilor sunt adesea nerecunoscute sau ignorate, posibilitatea trans­miterii bolii la celelalte unghii, precum și la persoanele din jur (familie, loc de muncă) explicând frecvența crescută a cazurilor de onicomicoză.
    Totul începe cu schimbări minore ce constau în modificarea cu­lorii unghiei, în timp apar modificări în grosimea și consistența aces­teia, unghia se îngroașă, devine sfărâmicioasă și dureroasă la apă­sare sau mers, se poate dezlipi de pe patul unghial, generând dis­confort estetic și funcțional.
    Factorii favorizanți ai infectării micotice a unghiei sunt: umezeala prelungită, traumatismele, încălțămintea strâmtă din material sin­tetic care nu permite aerisirea adecvată a piciorului, folosirea obi­ec­telor personale ale unor persoane contaminate, instrumente de ma­nichiură și pedichiură nesterilizate corect. De asemenea, diabetul za­harat, imunodepresia, administrarea îndelungată a antibioticelor, cor­ticoterapia prelungită etc.
    Este important ca bolnavul să știe că netratarea onicomicozei, încă de la primele modificări ale aspectului unghiei, comportă riscuri majore atât pentru pacient cât și pentru persoanele din jur, în spe­cial familie, onicomicoza fiind o afecțiune cu grad crescut de con­tagiozitate.
    Tratamentul onicomicozei este rezolvat într-un mod optim prin punerea la dispoziția pacienților a unui medicament antifungic ad­mi­nistrat pe cale orală care oferă cea mai scurtă durată de tratament (terapia PULS cu Orungal) și rate de vindecare crescute (în peste 90% din cazuri), fiind preferat de către pacienți.
    Pentru a veni în sprijinul celor care suferă de afecțiuni micotice ale unghiilor, s-a lansat campania "Zilele unghiilor sănătoase" în ca­re sunând la numărul de telefon 0723/255113, de luni până vineri, între orele 9.00-18.00 până la data de 2 iulie, pacienții vor beneficia de programări și consultații gratuite la medicii dermatologi. (Prof. dr. Călin GIURCĂNEANU, Spitalul Clinic Colentina, București)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.