Ultima oră
Protocolul PNL-PD-PUR, o piedică în calea uitării
    Avem o nouă conducere la nivelul Consiliului Județean Alba, poa­te cea mai bună din câte s-au vehiculat anterior alegerilor. Cei trei lideri ai CJ Alba, președintele Teodor Atanasiu (PNL), vicepreședinții Ion Dumitrel (PD) și Nicolae Popa (PUR) au demonstrat că sunt buni manageri și organizatori. Atanasiu conduce un partid pe val, PNL-ul, care a scos cel mai bun scor din istoria partidului, la nivel județean. Liderul liberal a ocupat o funcție de director la Cugir SA și a fost promotorul "spargerii" uzinei pe module, pentru eficientizarea activității. A căpătat și mai multă experiență în timp ce a activat ca membru al Consiliului de Administrație al fostului FPS. Deși a ocu­pat funcții importante și-a păstrat renumele de om nepătat. Numele lui nu a fost amestecat în scandaluri. Negocierile purtate pentru ob­ținerea conducerii CJ Alba au mai arătat că Atanasiu știe să-și joace cărțile. El a atins obiectivul propus de partid, adică PNL-ul a obținut președinția Consiliului județean. Bătălia a fost grea, iar presa a relatat pe larg acest aspect. Dacă Alianța D.A. va câștiga alegerile generale, PD are șanse să-și impună și prefectul, pentru că a scos cel mai bun scor pe țară la locale. Despre acest lucru însă se va mai discuta, pentru că este greu de crezut că PSD-ul și-a spus ul­timul cuvânt. Așadar, PNL-ul ar fi avut mult de pierdut, dacă nu ob­ținea șefia CJ Alba. Liberalii au câștigat o bătălie importantă, poate chiar crucială pentru viitorul lor politic. Pe de altă parte, strategii PD-ului au acceptat acest joc, pentru că se speră că partidul va obține avantaje pe termen mai lung. Vicepreședinte a fost ales Ion Du­mitrel, responsabil cu munca de teren în PD. Este cunoscut ca unul din cei mai devotați și harnici PD-iști, iar munca lui a fost și răs­plătită. În ecuația de la CJ Alba a intrat și PUR, partidul condus la nivel județean de Nicolae Popa. Cele trei voturi aduse în CJ Alba de PUR pot aduce Alianței D.A. liniștea de care are nevoie. Popa s-a făcut remarcat ca unul din cei mai activi parlamentari de Alba, fiind de două ori câștigător al Top-ului din ziarul "Unirea" la categoria "Par­lamentarul Anului". Este ca un tractor, în sensul că nu are stare și "ară" tot ce prinde, atât pe linie politică cât și profesională. A con­dus fostul trust IAS și apoi a dus firma "Agroholding" la niște per­formanțe economice remarcabile. Deși a fost acuzat de oportunism, se uită poate că a plecat de la PSD (când era la guvernare) la un partid aflat în opoziție, iar apoi a construit de la 0,02 la sută PUR-ul la nivel județean. La negocierile pentru constituirea CJ Alba a refuzat scaunul de președinte, în urma unei posibile înțelegeri PSD-PRM-PUR, la care se putea adăuga și demisionarul Doru Cetean. A­ceas­tă formulă politică s-ar fi putut impune în fața Alianței.
    Mulți se întreabă ce consemnează protocolul dintre PNL-PD-PUR la nivel județean, și cât de sudată este această echipă. Măsurile de până acum ne demonstrează că alianța merge, în sensul că a fost câștigată bătălia pentru CJ Alba. Mai sunt și rateuri, la unele con­stituiri de consilii locale, cele trei par­tide dând dovadă de lipsă de colaborare și comunicare. Protocolul semnat de liderii celor trei par­tide prevede ca după alegerile generale, la conducerea CJ Alba să se facă o rocadă mare, în sensul că Ion Dumitrel va deveni pre­ședinte, dacă liderul PNL, va fi ales pe listele parlamentare ale D.A. În acest caz, PD va prelua președinția CJ Alba, iar cele două man­date de vicepreședinți vor reveni PNL și PUR. Partidul lui Mircea Hava va avea și doi directori generali la SC Apa CTTA SA și SC DPL SA, dar consiliile de Administrație vor fi formate din reprezentanți ai PD, PNL și PUR, proporția fiind dictată de rezultatele alegerilor lo­cale. PD-ul a mai câștigat și ambele posturi de viceprimari la Alba Iulia, care în mod normal, ar fi trebuit împărțite între PD și PNL însă așa s-au înțeles cei doi co-președinți județeni ai Alianței D.A., Mir­cea Hava și Teodor Atanasiu. Cât despre cei care se interesează cum va funcționa alianța tripartită de la nivel județean, nu pot să le ofer un răspuns, pentru că nu sunt oracolul din Dămăroaia. Doar tim­pul va arăta dacă este o alianță trainică sau nu. Așa că, să avem răbdare pentru a-i vedea la treabă.
Florin ROMAN

La Alba Iulia
Reuniunea Comitetului de Dezvoltare Strategică
    Astăzi, la sediul Fundației PAEM din Alba Iulia, ora 10.00 are loc prima reuniune de lucru a Comitetului de Dezvoltare Strategică a municipiului Alba Iulia. Înființat în urma unei hotărâri a Consiliului Local Alba Iulia, CDS are un rol determinant în elaborarea strategiei de dezvoltare economică, socială și urbană a municipiului reședință de județ, pentru că membrii acestui organism sunt personalități mar­cante ale comunității, oemeni cu experiență în diferite sectoare de activitate. Opinia acestora este binevenită și, mai mult, solicitată în vederea identificării barierelor locale care stau în calea dezvoltării armonioase a Alba Iuliei și pentu găsirea soluților. Aceste opinii vor fi luate în calcul de consultantul ales VMB Partners în realizarea do­cumentului strategic propus. (A.D.)
Președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu, declară
Privatizarea SC Drumuri și Poduri Locale Alba merge mai departe
    Întrucât s-au făcut numeroase comentarii pe marginea viitorului societății județene de drumuri și poduri locale Alba, noul președinte al Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a declarat pentru zi­arul "Unirea" că procesul de privatizare va continua. "Nu vom mo­difica hotărârea de consiliu adoptată în acest sens. Singura incer­titudine care a rămas în discuție este cea referitoare la capitalul social al societății, așa că săptămâna viitoare vom tranșa și această problemă. Am fost și am rămas adeptul ideii că statul este cel mai slab administrator, așa că privatizarea este cea mai bună soluție", a spus Atanasiu.(F.R.)
Noul șef al SEIP Alba vine de la Poliția Sebeș
    Șefa Serviciului de Evidență Informatizată a Persoanei (S.E.I.P.) Alba, inspectorul principal Daniela Grigoraș, a fost cercetată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, sub acuzația de violare a secretului corespondenței. O parte a angajaților SEIP Alba și-au reclamat șefa că le deschidea corespondența per­sonală, contrar ordinului intern al MAI care prevedea că, în cazul absenței îndelungate a angajaților, corespondența adresată lor poate fi deschisă doar de comandant. Daniela Grigoraș și-a susținut cauza în fața procurorilor, motivând că nu se consideră vinovată de să­vârșirea acestei infracțiuni, deoarece a deschis doar cores­pondența venită pe adresa instituției pe care o conduce, admițând că, din eroare, a existat posibilitatea să deschidă și scrisori personale, dar pe care le-a predat urgent destinatarului. Procurorii au început urmărirea penală, la data de 14 iunie 2004, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violare a secretului corespondenței. Surse neoficiale au confirmat faptul ca ancheta procurorilor s-a soldat cu o mustrare scrisă și, probabil, o amendă pe numele Danielei Grigoraș. Mai mult, potrivit acelorași surse, SEIP Alba a avut parte și de un control de la București, legat de activitatea din ultima perioadă. Se pare că sancțiunile și rezultatele controlului au avut ca efect "debarcarea" șefei SEIP din funcția pe care o deține din 1 decembrie 2001, de­oarece de trei zile se așteaptă deja numirea de la București a... noului șef. Neoficial, este vehiculat numele inspectorului principal Mihai Todescu, în vârstă de 30 de ani, din cadrul Biroului de Evi­dență Informatizată a Persoanei Sebeș.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Plutonierul Ioan Botaș din Poșaga - pe monumentul polițiștilor din Harghita
    Ieri, la sediul IPJ Harghita din Miercurea Ciuc, în prezența dom­nului Marian Florian Săniuță, ministrul Administrației și Internelor, a fost dezvelit Monumentului Eroilor Poliției Române Căzuți la Datorie în județul Harghita. Printre cei 7 polițiști căzuți la datorie în județul Harghita se află și plutonierul Ioan Botaș (decedat în 1996) din Po­șaga. Tânărul Botaș nu avea 25 de ani împliniți la data când a trecut în neființă, acesta fiind omorât de un grup de tineri unguri teribiliști care l-au lovit grav în zona capului, în timp ce polițistul se afla în mi­siune. Plutonierul Botaș Ioan a fost înmormântat în cimitirul satului din Po­șaga, cu onoruri militare, într-o atmosferă grea, de tristețe. L-au condus la groapă, pe lângă colegii îmbrăcați în ținuta militară de paradă, soția sa însărcinată, părinții și rudele îndoliate. La scurt timp, soția sa a dat naștere unui băiețel, care acum, în anul de gra­ție 2004 deja este un flăcău în toată firea ce a crescut cunoscându-și tatăl doar din fotografii și povești frumoase, țesute pe destinul unui erou căzut la datorie.
    Monumentul de la Miercurea Ciuc s-a ridicat la inițiativa și prin con­tribuția financiară benevolă a polițiștilor harghiteni și a altor unități de poliție din țară, fiind realizat de către artistul plastic Kato Vladimir și arhitectul Albert Marton, din Miercurea-Ciuc. (N.I.T.)
Campioni la titluri de proprietate
    Conform datelor furnizate de către Oficiul județean de Cadastru, Geodezie și Cartografie Alba la nivelul județului, eliberarea titlurilor de proprietate s-a realizat în proporție de 94,5%, iar suprafața totală pusă în posesie este de 90,03%. O grupare a comunelor după pro­centul de emitere a titlurilor de proprietate conduce la următoarea con­figurație: 30 de comune cu procent de 100%, 28 de comune - peste 95%, 7 comune - peste 90%, 6 comune - între 80-90%. Un procent slab de eliberare a titlurilor de proprietate și punere în po­sesie se regăsește în localitățile Șona, Cetatea de Baltă, Ighiu, Va­lea Lungă, Câlnic, Jidvei, Berghin, Șpring, Doștat și Mirăslău.(R.J.)
Sărbătorirea Mănăstirii Râmeț
    Peste 1500 de credincioși au asistat marți, 30 iunie, la slujba ofi­ciată la Mânăstirea Râmeț, lăcaș de cult purtând hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Din fericire, deși în zonă s-a adunat o mare de oameni, nu s-au semnalat incidente neplăcute. Ordinea și li­niș­tea au fost asigurate de 5 polițiști, 8 jandarmi și două echipaje ale Serviciului Poliției Rutiere Alba. (N.I.T.)
În primele 5 luni
S-au efectuat 6162 dialize
    Conform raportului prezentat ieri în ședința Comisiei Consultative județene de către directorul general al Casei de Asigurări de Să­nătate Alba, dl. Gheorghe Ștef, în primele luni ale anului 2004, s-au efectuat în județ un număr de 6162 de dialize pentru pacienții bolnavi de insuficiență renală cronică. Costul unei singure ședințe de dia­liză/pacient este de 1.289.509 lei, iar per ansamblu valoarea totală s-a ridicat la aproximativ 8 miliarde lei pentru acest subprogram finanțat de către CJAS.
    În primele 5 luni ale anului 2004, suma totală alocată pentru desfășurarea subprogramelor finanțate de către Casa de Sănătate Al­ba pentru pacienții din județul nostru a fost de aproximativ 1 milion USD.(R.J.)
Astăzi la Sebeș
Comitetul Consultativ județean pentru persoane vârstnice
    Primăria municipiului Sebeș va găzdui astăzi începând cu ora 14.00 cea de-a doua ședință a Comitetului Consultativ județean pen­tru persoane vârstnice. Acest organism, înființat la inițiativa pre­fectului Mugurel Sârbu care de altfel va fi prezent astăzi la Sebeș, își propune să contribuie substanțial la rezolvarea problemelor de bază cu care se confruntă persoanele de vârsta a treia din județ.(R.J.)
Vineri la Cugir, întâlnire AGIR
    Filiala Cugir a Asociației Generale a Inginerilor din România îm­preună cu fundația JM Juran organizează vineri 2 iulie a.c. la Cugir o întâlnire cu toți membrii săi din județ precum și cu reprezentanții u­nor societății comerciale. Manifestarea va avea loc la Clubul Con­fe­derațiilor Sindicatelor din Cugir urmând să participe și prefectul ju­dețului Alba, Mugurel Liviu Sârbu.(R.J.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.