Editorial
O vară dulce-amară
    S-au terminat toate treburile și înțelegerile electorale. S-au pus în contul participanților și bune și rele. Am trecut la oile noastre, la viața de zi cu zi sub tirul neîntrerupt al scumpirilor. De pe un front pe altul, s-ar putea spune.
    Să fie oare o întâmplare că, tocmai după ce ne-am scuturat bine de obositoarele promisiuni, luăm în cârcă povara unor costuri greu de suportat? Momentul este, psihologic, bine ales. Fără putință de a ne trage răsuflarea, mai marii noștri ne servesc la cald din im­perativele uniunii: majorarea prețurilor, a tarifelor și nu în porții mici, ci în calupuri sănătoase, exprimate în procente de zece până la cincizeci la sută, cu alte cuvinte în cifre cu multe zerouri.
    Suntem cu ochii-n soare, cum se spune plastic în limbaj popular, căutând zadarnic un punct de sprijin la o guvernare bolnavă, care are pe conștiință deplorabile abdicări de la visul de liniște al propriei sale existențe.
    Căutăm febril în buzunarele tot mai adânci și goale după "leul câștigat cu greu" să plătim taxe, impozite, facturi și puținul consum cotidian. Scormonim în depozitele străinătății după articole "de lux", păstrând diferența pentru o pâine tot mai mică și mai scumpă, pen­tru gramele numărate de carne, pentru becul pe care îl vom de­bran­șa singuri, să nu mai aducă pagube în bugetul familiei. An de an, campanie de campanie, așteptăm un timp care să suspende între­bările: Cum va fi ziua de mâine? Care e prețul ei? Cine ne plătește pensia? și infinit de multe altele fără răspunsuri limpezi, liniștitoare. Iulie, o lună de foc, astral și existențial totodată, a debutat sumbru, sub egida amenințătoarelor urcușuri ale costurilor vieții. Plătim mai mult pe bucatele tradiționale, pe paharul închinat cu prietenii, pe confortul atât de râvnit al electrificării, pe alocuri de dată recentă, pe transportul necesar. Iar noi, care știm acum doar ora exactă și tim­pul probabil, sesizăm că afară este o zi cu soare și ne cheltuim vremea meditând la imposibilul ieșirii la liman din majorările împo­vărătoare care ar fi trebuit să ne alinieze la societățile civilizate. În schimb, rămânem în poziție de drepți ca niște ostași disciplinați, care primesc și execută fără crâcnire ordinele... rămânem cum am fost: săraci și cinstiți, vorba cuiva. Ca un pandativ ieftin, televiziunile - în parte - urlă la ceasurile de știri cu vestea bombă că leul nostru este sus și tare, că bate moneda de referință cu câteva sutare de pe-o zi pe alta. Și-a luat parcă vacanță cel care promitea mai deu­năzi salarii, pensii și indemnizații duble, în graba de a îndepărta un echivoc, silindu-ne să ne reformulăm singuri posibilele coordonate bănești.
    Sub arșița verii și a prețurilor, s-a domolit și dinamica actelor de curaj ale mulțimii cândva protestatară la tot ce era nou și împotriva dorinței sale, au tăcut toate strunele care au vibrat la rezonanța le­gilor adevărului, demnității și progresului uman.
    O acceptare tacită, de nimic prevestitoare, ține de foame, de somn, de necaz sau bucurie. Din când în când se mai aud slab e­courile vreunei organizații "non..." care cheamă la solidaritate, e­couri ce se sting imperceptibil, la fel cum au apărut.
    Un râu de miere peste toate gurile amare curge molcom, ducând cu el durerile noastre ascunse, știute și nerostite.
Mariana IONAȘ