Prima pagină Ediția din: 3.7.2004
Alegerea viceprimarilor - ultima bătălie politică a verii
•Președintele PD Sebeș a trecut la PSD și a fost a­les viceprimar *La Zlatna doi pediști s-au duelat pentru scaunul de viceprimar *Alesul își pierde spri­jinul politic al partidului
      Ieri a fost zi plină pentru mai multe consilii locale care, întrunite în ședință pentru a doua sau a treia oară, ar fi trebuit să se con­stituie și să-și aleagă viceprimarii. Parcă mai mult ca niciodată a e­xis­tat o luptă politică acerbă pentru funcțiile de viceprimari, semn că aceste posturi au devenit extrem de importante pentru partide. La Sebeș constituirea consiliului local a însemnat o adevărată lovitură de teatru. Fostul președinte al PD Sebeș, dr. Radu Cărpinișan, după ce a fost validat pe listele PD a trecut imediat în barca PSD. Gestul său i-a luat prin surprindere pe colegii de partid. Același Cărpinișan a candidat apoi pentru funcția de viceprimar în detrimentul Alianței, el fiind ales. În discuție rămâne diferența de un vot, existând voci care spun că pentru actualul viceprimar ar fi votat consilierul local al PUR. Președintele PUR Alba, Nicolae Popa, a declarat că i-a cerut consilierului umanist să voteze cu Alianța și bănuiește că acesta nu a trădat. El a adăugat că organizația PUR Sebeș a avut discuții cu PSD însă totul a căzut deoarece partidul de guvernământ nu ar fi vrut să negocieze cu PUR-ul. Umaniștii spun că de fapt trădătorul nu e în partidul lor ci altcineva și-ar fi "vândut" votul. "Vom face veri­ficări și vom stabili ce s-a petrecut acolo exact. Dacă se constată că nu a respectat ce i-am spus, consilierul nostru va fi sancționat pe linie de partid".
    La Abrud, competiția s-a dat între PNL și PSD, câștig de cauză având liberalul Liviu Ardeleanu, fostul candidat la primărie. El s-a impus în fața fostului primar PSD, Ștefan David, cu scorul general de 8 voturi pentru și 7 împotrivă. La Ponor, primarul PSD, Victor Cordea va avea în "spate" tot un liberal, nimeni altul decât fostul primar din perioada 1996-2000, Valentin Barb. Acesta s-a impus în fața con­tracandidatului de la PD cu 5 voturi pentru și 4 împotrivă. La Lo­padea Nouă, candidatul independent care dorea să candideze ca vi­ceprimar, nu a fost validat, și prin urmare se așteaptă decizia in­stanței de contencios-administrativ. Alegerea viceprimarului a rămas în aer și la Gârbova, unde nici măcar nu s-a stabilit data următoarei ședințe. Egalitatea dintre cei doi candidați a dus la încurcarea so­cotelilor politice. Balotaj a avut loc și la Șona, dar ședința s-a ținut doar de la ora 18.00, așa că vom reveni cu numele viceprimarului ales.
    O situație mai puțin obișnuită s-a consumat la constituirea con­siliului local al orașului Zlatna. Pentru funcția de viceprimar au can­didat... doi membri ai aceluiași partid. Deși conducerea județeană a Partidului Democrat l-a susținut pe Dorin Aron, fostul director al EM Zlatna, pentru această funcție, în competiție s-a înscris și un alt con­silier PD, Alexandru Olălău, care nu era susținut de partid. Câștig de cauză a avut în cele din urmă, Olălău, care a știut mai bine să-și facă "cărțile". Vicepreședintele PD Alba, Ion Dumitrel, a declarat că, cel mai probabil, actualului viceprimar i se va retrage sprijinul politic.
Florin ROMAN

Alba Iulia - Nazaret Illit:
Prietenie între parteneri aidoma
    Hava și Menachem AriavSigur că mulți dintre dumneavoastră se vor întreba de unde până unde Alba Iulia și Nazaret Illit sunt orașe aidoma, noi suntem români, cu toate cele ce decurg de aici, iar Nazaret Illit, un oraș israelian care pare a avea cu to­tul alte probleme. Doar în apa­rență lucrurile stau așa. Pentru cei care nu știu, sau pentru ui­tuci, amintim acum că primarul din Nazaret Illit - Menachem Ariav s-a născut în România și cu­noaște deci foarte bine și plusurile dar și minusurile românilor, cu care se confruntă în continuare, pentru că Nazaret Illit este un oraș întemeiat de emigranți evrei cu precădere din Rusia și România, iar limba română este a doua limbă vorbită aici. Și ei au probleme cu susținerea financiară a treburilor publice (chiar dacă se spune că sunt maeștri în mânuirea și înmulțirea banilor), Nazaret Illit fiind unul dintre cele 100 de orașe care nu înregistrează deficit bugetar. Cu umor, Menachem Ariav ne-a explicat că "Nazaret Illit are o pacoste, o echipă de fotbal care nu știm cum a ajuns în prima divizie. A trebuit să refacem stadionul și ne-a costat 3 milioane de dolari." Alba Iulia are și ea o echipă de fotbal în prima divizie și se luptă să modernizeze stadionul. Dar poate cea mai mare coincidență este faptul că Nazaret Illit a fost întemeiat la 26 decembrie 1956, dată la care s-a născut actualul primar al municipiului Alba Iulia - Mircea Hava. Nu vom mai intra în detaliile discuției privind probleme ad­ministrative, aceleași și la noi și la ei, atât ca paletă, cât și ca ma­nieră de abordare, dar vom spune că există două mari deosebiri: securitatea cetățenilor și a statului în general, care pentru Nazaret Illit este primordială ca pentru orice comunitate din Israel și faptul că bugetul orașului este de 50 de milioane USD la care se adaugă un buget de dezvoltare de alte 5-6 milioane USD, mult mai mult decât poate viza deocamdată Alba Iulia.
    Dar administrația publică albaiuliană se descurcă bine și cu bani mai puțini. "Sunt multe schimbări în ultimii trei ani în Alba Iulia. Este curat, sunt multe clădiri noi... Credeți-mă, când spun că e bine, noi primarii știm la ce să ne uităm", a declarat Menachem Ariav. Și este un primar cu experiență, el conducând destinele orașului Nazaret Illit de 27 de ani ca primar, iar anterior a ocupat postul de prim ajutor de primar timp de 9 ani. "Tocmai de aceea văd în Menachem nu numai un prieten dar mai ales un model", spune Mircea Hava căruia "mo­delul" i-a urat să aibă cel puțin 27 de ani de primar. "Sper că nu su­păr pe nimeni".
Anca DINICĂ

"Ziua Justiției" marcată la Curtea de Apel Alba Iulia
    Joi, 1 iulie 2004, în sala de festivități a Curții de Apel Alba Iulia s-a desfășurat manifestarea dedicată "Zilei Justiției" la care a participat întregul colectiv de judecători și personalul auxiliar din cadrul Curții de Apel. Cu această ocazie, un grup de judecători au prezentat re­ferate privind semnificația momentului, marcat în acest an de adop­tarea recentă a legilor privind organizarea judiciară, statutul magis­traților și iminenta adoptare a legii de organizare și funcționare a Con­siliului Superior al Magistraturii. "S-a evidențiat impactul pozitiv pe care îl va avea noua legislație asupra raporturilor dintre puterea judecătorească și celelalte puteri ale statului în sensul consolidării independenței jus­tiției corelativ cu creșterea calității actului de jus­tiție și responsabilității magistraților. Noile acte normative sunt o ga­ranție a întăririi structurilor democratice în societatea româ­neas­că, cu consecințe deosebite asupra încrederii și percepției pe care ce­tă­țeanul o va avea față de magistrați și autoritățile judiciare" a spus ju­decătorul Iulian Gâlcă, președintele Curții de Apel Alba Iulia. (N.I.T.)
Noii primari se întâlnesc cu șefii Consiliului Județean Alba
    Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, ne-a declarat că, miercuri 7 iulie a.c., va avea loc prima întâlnire or­ga­ni­za­tă de Consiliul Județean Alba, în noua formulă, cu primarii din cele 77 de localități ale județului. Cu această ocazie vor fi discutate pro­blemele curente cu care se confruntă administrațiile publice locale, dar și proiectul de buget pe anul 2005. Primarilor li s-a solicitat să pre­zinte fiecare o listă cu necesitățile stricte ale localităților pe care le conduc. Întâlnirea va avea loc la sala de conferințe a hotelului "Parc" din Alba Iulia, începând cu ora 11.00. La această manifestare vor mai fi prezenți conducătorii Sapard, ADR Centru și ai Camerei de Comerț.(F.R.)
Invitat la Ziua Americii
    Duminică, 4 iulie, va fi sărbătorită Ziua Americii, ocazie cu care Ambasada SUA la București va oferi o recepție grandioasă. La ma­nifestare a fost invitat să participe și vicepreședintele CJ Alba, Ni­colae Popa. În numele locuitorilor județului Alba, președintele Teodor Atanasiu a adresat felicitări americanilor, cu ocazia zilei lor nați­o­nale.(F.R.)
Primăria Roșia Montană are mai mulți bani în cont decât CJ Alba!
    Primarul Virgil Narița ne-a declarat că în prezent, comuna pe care o conduce are în cont incredibila sumă de...18 miliarde de lei, bani cu care nici Consiliul Județean Alba nu se poate mândri că îi are la "ciorap". "Am vrut să las în urma mea, în cazul în care n-aș mai fi fost ales primar, un buget cu care se poate lucra. Eu nu am pro­ce­dat ca alții, care la terminarea mandatului la primărie au lăsat zero lei în cont", a spus Narița. El a declarat că banii respectivi vor fi utilizați pentru lucrări de investiții în Roșia Montană. "Vreau să chel­tuim pentru oameni acești bani, sper să fiu ajutat de consiliul local să realizăm lucruri bune în comună", a spus Virgil Narița. În con­dițiile în care majoritatea comunelor se plâng de lipsa banilor, la Roșia Montană banii din cont așteaptă doar să fie cheltuiți. Să mai spună cineva că taxele și impozitele plătite de investitorul Roșia Mon­tană Gold Corporation pentru salarii și clădiri nu sunt consis­tente.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.