Editorial
Sarabanda demisiilor
    Este vremea demisiilor politice a tot felul de șefi și șefuleți de partide care au clacat la alegerile locale. Demisii oarecum ono­ra­bile, pe care le apreciem ca un gest elegant, de fair-play politic, semn că tot mai mulți dintre politicienii noștri de la putere sau din opoziție s-au mai copt, iar unii au devenit chiar gentlemani sau, mai corect spus, adevărați democrați. Singurul care a cam făcut notă discordantă a fost țărănistul Victor Ciorbea care, cu chiu cu vai, a acceptat să demisioneze, dar numai după 7 august, la Congresul extraordinar al PNȚCD. Dar, pe domnul Ciorbea îl înțelegem, că el are o mare oroare de demisii de pe vremea când și le dădea pe bandă rulantă, când din funcția de primar general al Capitalei, când din aceea de prim-ministru al României.
    Dincolo de sarabanda demisiilor, partidele au trecut și la analize mai serioase a eșecurilor electorale. Primul a dat tonul PSD-ul, un partid în care, mai ales în ultima vreme, nimeni nu a mai prea lu­crat, pentru că s-a ticsit de tot felul de șefi, ajungând la nu mai puțin de 33.720 de președinți și vicepreședinți. Numai Biroul Central Executiv are un președinte, un pre­ședinte executiv, un pre­ședinte al Consiliului Național, 17 vicepreședinți, un secretar general, 15 se­cretari executivi și 122 de membri simpli. Enorm pentru un organ executiv care trebuie să acționeze operativ, rapid și eficient mai a­les în campaniile electorale. La județe, Biroul executiv are un pre­șe­dinte, 12 vicepreședinți, 1 pre­ședinte executiv, un secretar general, 5 secretari și 42 de membri. Mulți dintre ei au fost și sunt o simplă umplutură politică, fără nici o activitate concretă! Este greu de cre­zut că, având o asemenea conducere stufoasă, un partid poate lupta cu birocrația când este sufocat de propria administrație și nu este în stare să-și facă ordine în propria ogradă de trandafiri. Ce să mai vorbim despre bătălia cu corupția! Când ai atâta putere și atâția pretendenți la ciolan, cu greu poți face față obligațiilor șefilor, decum să mai poți lupta cu baronii locali ori centrali și cu toată șleahta de parveniți și fripturiști. De aceea, credem că PSD-ul trebuie să se modernizeze și să se restructureze pe ici pe colo, prin părțile esențiale, dacă vrea să conducă bine o țară întreagă. Conducerea bicefală trebuie mai ales să dispară și de la centru și din județe, iar vicepreședinții și secretarii executivi ornamentali ar trebui serios răriți! Mai ales că unii dintre ei au fost și sunt ocupați doar cu probleme personale, ale lor sau ale neamurilor, îndepărtându-se complet de oameni și problemele lor, după exemplul personal al lui Adrian Năstase. De altfel, la recenta întâlnire a liderilor PSD cu președintele Ion Iliescu, șeful statului a impus conducerii centrale a partidului ca până în 16 iulie să restructureze PSD-ul și să-și stabilească candidatul la prezidențiale.
    Cât privește partidele din Alianța D.A., deocamdată PD și PNL s-au culcat pe laurii victoriei, atâta cât a fost ea la locale, iar liderii lor nu au timp momentan de analize critice, fiind prea ocupați cu în­toc­mirea listelor pentru alegerile generale. Numai să nu se trezească la toamnă... pe ghimpi!
    Oricum, se anunță vremuri grele și alte demisii mai ales după întâlnirea liderilor PSD cu președintele Iliescu. Și în tabăra opoziției vor curge demisiile pentru că se spune că tandemul Stolojan-Bă­ses­cu va accepta înscrierea pe listele de senatori și deputați doar a unor oameni tineri, cu activitate bogată și proiecte politice viabile. Firesc, cei care nu se vor regăsi pe liste vor recurge fie la demisii sau, mai grav, vor migra spre alte partide în speranța găsirii unui cio­lan sau măcar a vreunui oscior rămas de la marea tarabă a pu­terii din anul electoral 2004.
Gheorghe CIUL