Ultima oră
La Alba Iulia
Război total decibelilor estivali
    Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava a cerut consilierilor locali îngăduința de a invita la ședința viitoare a Consiliului local Alba reprezentanți ai Poliției, Gardienilor Publici, Jandarmilor, Agenției pen­tru protecția mediului și altor instituții abilitate, pentru o discuție se­rioasă având ca temă ordinea și liniștea publică în municipiul Alba Iulia. E vară și terasele încearcă să-și atragă clienții nu numai prin cu­rățenie sau servicii de calitate, ci și prin muzica dată la maxi­mum. Că de cele mai multe ori melodiile propuse sunt de un gust în­doilenic, nu avem acum a comenta, dar nivelul decibelilor este ma­rea problemă. Printre cele mai agresive asemenea locații este te­rasa amenajată pe scările Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, unde muzica este dată la maximum până la ore târzii în fiecare noapte deși, legea spune că după ora 22.00 se cam oprește. Acest fapt creează maxim disconfort locatarilor din M-uri, care au reclamat în repetate rânduri. Și au reclamat-o primăriei și chiar primarului. Ca­zul nu este singular, ci aveam de-a face cu o situație generalizată. Lipsa bunului simț se reflectă și în faptul că mașinile nu respectă indicatoarele de circulație de pe Bulevardul Victoria, că scuterele se plimbă în voie prin parc, precum și în faptul că se parchează pe spațiile verzi. Din păcate, Primăria nu are atribuții privind asigurarea liniștii și ordinii publice. Inspectorii primăriei au făcut controale și au dat amenzi, dar nu pot sta lângă fiecare terasă în parte. Este nevoie de sprijinul poliției, al jandarmilor... Aceștia la rândul lor răspund că nu au personal suficient, fapt de altfel adevărat. "Dar cumva trebuie să găsim o rezolvare pentru că așa nu se mai poate, Primarul n-are atribuții de șef de post (de poliție - n. red.). Poliția trebuie să ia mă­suri. Eu înțeleg că nu au oameni suficienți, de aceea vă invit la o dis­cuție serioasă prin care să propunem chiar Ministerului Ad­mi­nis­trației Publice și Internelor inițierea unui proiect de hotărâre prin care administrația publică locală să primească atribuții privind asi­gurarea liniștii și ordinii publice. Atunci am putea rezolva noi astfel de ca­zuri" a declarat Mircea Hava. Oricum patronii teraselor "indis­ci­pli­nate" și certate cu bunul simț trebuie să fie atenți pentru că în pe­ri­oada următoare controalele se vor intensifica și amenzile vor curge.
Anca DINICĂ

Accesul pe Muntele Găina lăsat în voia sorții
Drumarii s-au retras după cca. 4 ore de "lucru"
    În acest an se pare că tot ceea ce înseamnă Sărbătoarea "Târgul de Fete" de pe Muntele Găina va fi un mare bluf. În primul și în primul rând deși au mai rămas doar 10 zile până la debutul mani­festărilor, drumul județean de la Câmpeni până la Avram Iancu, prin­cipala cale de acces spre munte arată ca pe vremea Revoluției de la 1848. Nicolae Puiuleț, din cadrul Oficiului Prefectural Câmpeni care coordonează activitățile pregătitoare ne-a precizat faptul că luni dimi­neața secția de drumuri județene a deplasat câțiva oameni și ceva utilaje, dar ... după cca 4 ore de "lucru" aceștia au lăsat baltă tot și s-au retras spre locuri umbroase, motivându-se lipsa banilor și a ma­terialelor necesare. "Pentru reparații integrale și serioase ar fi ne­voie de 2-3 miliarde lei, dar cu 200 - 300 milioane îl putem petici acum cât de cât pentru ca accesul să se desfășoare acceptabil" a spus N. Puiuleț.
    În altă ordine de idei, ieri s-a desfășurat chiar sus pe Munte un comandament condus de subprefectul Ioan Maier asupra căruia vom reveni.(R.J.)
Grav accident rutier la Lancrăm
    Ieri dimineață, în jurul orei 9.00, pe DN 1, pe raza localității Lan­crăm, s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea gravă a unei persoane. Ieșind cu autoutilitara Roman de pe strada Veche în dru­mul național, Antonie Cornea (de 63 de ani, din Sebeș) nu a acordat prioritate de trecere autospecializatei Raba condusă de Gheorghe Si­lica, de 30 de ani, din Sebeș. Raba a fost proiectată violent într-un copac de la marginea șoselei. În accident a suferit o fractură la pi­ciorul stâng soția șoferului de pe Raba, Elisabeta Silica, de 24 de ani. La accident a intervenit unitatea de descarcerare a pompierilor militari din Alba Iulia. Pompierii au fost nevoiți să taie cabina Rabei pentru a scoate femeia dintre fiarele contorsionate. În plus, toată o­perațiunea a fost asistată de o autospecială cu spumă a pompierilor militari deoarece din rezervorul autocamionului accidentat curgea mo­torina. Circulația în zonă a fost îngreunată mai bine de două ore, șoferii fiind nevoiți să se strecoare pe lângă locul accidentului pe o singură bandă. Femeia rănită a fost preluată de o ambulanță și spi­talizată urgent la Alba Iulia. Șoferii celor două autovehicule au suferit răni ușoare. În cauză, poliția rutieră continuă cercetările. (N.I.T.)
În luna iunie
SAPARD-ul a aprobat doar 5 proiecte pentru Alba
    Agenția SAPARD a aprobat în luna iunie, pentru contractare, 68 de proiecte în valoare de 8 milioane de euro. Deși județul Alba a fost procopsit de Dumnezeu și de autoritățile centrale și cu sediu SAPARD și cu sediu al Regiunii de Dezvoltare 7 Centru, ai noștri conjudețeni, rămași în inerție, s-au ales doar cu 5 proiecte câștigate. În schimb, majoritatea proiectelor câștigate vor atrage finanțări se­rioase pentru Covasna și Harghita.
    Cele mai multe proiecte la nivel național au fost aprobate în cadrul Măsurii 3.4 „Dezvoltarea și diversificarea activităților economice care să genereze activități multiple și venituri alternative", acestea fiind 33 la număr. Contribuția publică pentru aceste proiecte (finanțare 75% a Uniunii Europene și 25% a Guvernului României) este de apro­xi­mativ 2 milioane de euro. Proiectele aprobate vizează turismul rural, turismul piscicol, apicultura și creșterea melcilor (helicicultura). Pe Măsura 3.1 „Investiții în exploatațiile agricole", proiectele aprobate sunt în număr de 29 și pentru acestea, contribuția SAPARD este de 3 milioane de euro. Proiectele declarate eligibile și care vor fi con­tractate în scurt timp vizează achiziționarea de utilaje agricole (tra­ctoare, combine, etc.), înființarea de ferme animale (porci, vaci, oi etc.) sau de ferme vegetale (plante tehnice, pomicultură, viticultură, etc.) și altele.
    Astfel, până la data de 1 iulie 2004, Agenția SAPARD a aprobat 859 de proiecte, contribuția SAPARD la acestea fiind de 557,69 mi­lioane de euro. Din cele 859 de proiecte, 791 au fost deja con­tra­ctate.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Dacă i se va cere de la "centru"
Nicolae Popa nu refuză Parlamentul
    În cadrul conferinței de presă de ieri a umaniștilor din Alba, pre­ședintele acestei organizații - ec. Nicolae Popa, a declarat că va can­dida și pentru alegerile generale dacă de la "centru" i se va soli­cita acest lucru. În prezent, Popa este și vicepreședinte al CJ Alba, dar acest lucru nu este un impediment pentru alegerile generale de­oa­rece, în opinia liderului umanist, oricare dintre consilierii județeni ai PUR Alba este foarte bun să-i succeadă pe acest post. Preșe­dintele Popa a declarat că în topul preferințelor sale conduce deta­șat Camera Deputaților unde este "adevărata școală de politicieni", Senatul fiind catalogat ca un fel de "post-universitar". "Și, la urma urmei, oamenii mă știu ca «deputatul Popa»" a mai comentat liderul umanist. (N.I.T.)
Lucrări de drumuri la Sântimbru
    Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a fost ieri prezent la Sântimbru, unde a predat SC Drumuri și Poduri Lo­cale Alba o lucrare de modernizare a drumului din comună. Investiția este cifrată la 1,2 miliarde de lei. În altă ordine de idei, Dumitrel s-a arătat nemulțumit de faptul că la o inspecție la sediul DPL Sebeș a găsit muncitori care prestau diferite munci pentru unii conducători, e drept contracost. "Trebuie să teminăm cu aceste practici", a mai spus Ion Dumitrel, vicepreședinte al CJ Alba.(F.R.)
Polițiștii se vor ocupa iar de anticorupție
    Parchetul Național Anticorupție (PNA) va avea un partener mai puternic în cadrul Ministerului Administrației și Internelor (MAI), prin crearea unității anticorupție ce va funcționa din septembrie, a de­clarat ieri, 6 iulie, șeful PNA, Ioan Amarie. Amarie a spus, în ședința de bilanț că în urmă cu o lună a purtat discuții cu chestorul principal Virgil Ardelean (directorul Direcției Generale de Informații și Protecție Internă), în legatură cu înființarea, în cadrul MAI, a unei structuri investigative privind faptele de corupție. Astfel, după 10 ani de re­formă în Poliția Română, "anticorupția" se întoarce de unde a plecat, ca structură paralelă, după ce a trecut pe la Parchete și PNA-uri. Aceeași (A)Marie, cu încă o pălărie... (N.I.T.)
Candidatul PUR la președinție, în județul Alba
    Candidatul umaniștilor la președinția României, Ioan Codruț Șereș se va afla miercuri 7 și joi 8 iulie 2004 în județul Alba.
    Caravana candidatului umanist la președinția țării va vizita co­muna Livezile și municipiul Aiud - miercuri 7 iulie, iar joi va fi la Cu­gir, Sebeș și în comuna Șpring, unde Șereș se va întâlni cu cetățenii acestor localități. În cursul zilei de joi, candidatul Partidului Umanist la președinția României, Ioan Codruț Șereș va susține o conferintă de presă extraordinară la Alba Iulia. (N.I.T.)
Schimb de ștafetă
    Luni dimineață, în timp ce se întreținea cu reprezentanții presei, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, a avut par­te de o surpriză. În biroul său a intrat fostul vicepreședinte al Con­siliului Județean Alba, Ioan Florea. Acesta a declarat că a venit să-l felicite pe Popa, care s-a plâns că de la preluarea mandatului nu a mai dat ochii cu foștii colegi, adăugând că după patru ani va veni să-i ia locul. Exvicepreședintele pesedist al CJ Alba este acum în con­cediu, după care se va întoarce acolo de unde a plecat înainte de a ajunge la CJ Alba, adică la Poștă. Întrebat dacă se va lupta pentru o funcție mai importantă, Ioan Florea a declarat că nu-și dorește acest lucru "pentru că oricum vor încerca să mă schimbe".(F.R.)
La Aiud
Se prezintă auditul financiar al bugetului
    Noul primar al municipiului Aiud, Mihai Horațiu Josan, va prezenta în cursul zilei de joi în cadrul ședinței de consiliu un raport privind auditul financiar la buget. Dânsul a solicitat acest audit pentru ca executivul primăriei dar și consilierii să cunoască cum s-a cheltuit banul public în acest an, dar și cu ce se va pleca la drum.(F.R.)
Paza bună trece primejdia rea
    Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a de­cla­rat că în următoarea perioadă, Inspectoratul de Protecție Civilă și pom­pierii militari se vor uni sub același acoperiș, formând o singură instituție."Primele măsuri pe care le vom lua la acest capitol vor consta în alcătuirea unor echipaje speciale de intervenție în caz de de dezastre. De asemenea, vom distribui pe localități paturi, me­dicamente și alte lucruri necesare în cazul, Doamne ferește, al unor calamități, pentru ca cei afectați să beneficieze de protecție", a spus Atanasiu.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.