Prima pagină Ediția din: 7.7.2004
Topul plătitorilor de impozite și taxe la bugetele locale
•Primăria Roșia Montană a încasat din taxe și im­po­zite mai mult decât orașe ca Abrud, Baia de Arieș, Teiuș și Zlatna
      Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, ne-a pus la dispoziție o situație cu realizarea veniturilor proprii ale buge­tului local la data de 31. 05.2004. Cele mai mari venituri au fost realizate așa cum era normal, de Alba Iulia, care a adunat de la ce­tățeni suma de 57,5 miliarde de lei. Urmează Sebeșul cu 23 de mi­liarde de lei, Aiudul cu 12 miliarde de lei și CJ Alba cu 11,7 miliarde de lei. Ca grad de încasare în raportul prevederi-realizări, la această dată cel mai bine stă Sebeșul cu 71,49 la sută. Locuitorii județului din municipii au plătit până acum taxe și impozite de peste 100 de miliarde de lei. La orașe, în mod paradoxal, Cugirul are cele mai mari încasări 8,5 miliarde de lei, dar și cel mai mic procent, sub 50 la sută. Orășenii au plătit biruri de 27 de miliarde de lei, cam tot atât și locuitorii din mediul rural. Comunele cu cel mai mare grad de în­casare al taxelor și impozitelor locale sunt: Poiana Vadului - 170 la sută, Ohaba - 155 la sută, Râmeț - 139 la sută, Bucium - 134 la sută, Gârbova - 132 la sută, Daia Română - 130 la sută, Rimetea - 129 la sută, Unirea - 12 la sută etc. Încasări de peste 1 miliard de lei au realizat doar comunele Ighiu, Lupșa, Roșia Montană, Sân­timbru, Unirea și Valea Lungă. În Top-ul încasărilor la comune con­duce detașat Primăria Roșia Montană cu 3,1 miliarde de lei. Din acest punct de vedere, trebuie precizat că la Roșia Montană în­casările sunt mai mari decât în unele orașe: Abrud - 2,6 miliarde de lei, Baia de Arieș - 590 milioane de lei, Teiuș și Zlatna - circa 3 miliarde de lei, în timp ce Câmpeniul este pe aproape, cu 3,9 mi­liarde de lei.
    Plecând de la aceste cifre, să mai reamintim că, în prezent, Pri­măria Roșia Montană deține în cont incredibila sumă de... 18 mi­liarde de lei, bani pe care nici chiar Consiliul Județean Alba nu-i are la "ciorap". De unde atâta bogăție într-o comună care până nu de­mult trăia doar cu "firimiturile" primite de la județ. Foarte simplu, pros­peritatea comunei din Munții Apuseni este strâns legată de prezența investitorului canadiano-român, Roșia Montană Gold Cor­po­ration, firma care vrea să exploateze zăcămintele auro-argintifere de la Roșia Montană. Deși încă nu a primit avizul de mediu, RMGC a plătit bani grei, miliarde și miliarde de lei, pentru impozite și taxe, pentru clădiri, terenuri, salarii etc. Acestea sunt cifre clare, oficiale, nefardate. Banii la Roșia Montană nu se văd numai în contul pri­mă­riei, ci și în investițiile care s-au realizat sau sunt în curs de a se pune în practică. Este o nouă dovadă că la Roșia Montană venirea investitorului a ridicat standardul de viață al moților, ca la oraș, sau în unele cazuri, peste ce se trăiește la oraș.
Florin ROMAN

Averea liderilor de la Consiliul Județean Alba
    La începerea mandatului, noua conducere a Consiliului Județean Alba a ținut să-și facă publică situația materială, deși președintele și cei doi vicepreședinți au făcut același lucru la depunerea candi­da­turilor. Președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu, are în proprietate un apartament în zona stadionului și două autoturisme, unul marca O­pel Omega (anul fabricației 1989) și altul Cielo (folosit de soție, an de fabricație 1997). Vicepreședintele CJ Alba, Nicolae Popa, deține o casă în Centru, ridicată în 2002, care este aproape finalizată. Pen­tru a-și ridica această construcție, familia Popa a vândut apar­ta­mentul în care locuia și a accesat un credit bancar. Nicolae Popa mai deține un autoturism marca VW, din anul 1994, folosit de fiul său, student la Cluj Napoca. Celălalt vicepreședinte, Ion Dumitrel, are un apartament în cartierul Cetate, pentru a cărui modernizare a luat un credit bancar. Ion Dumitrel nu are mașină personală. "Averea familiei este copilul", a spus Ion Dumitrel.
    Deci, se poate spune că aleșii noștri au pășit în administrație în... adidași. Să vedem cum vor ieși peste patru ani! Slabi ați intrat, slabi să ieșiți, potrivit proverbului latin: Macram cavum, macra cavisti! (F.R.)
Doar 1 miliard de lei pentru calamități
    Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, ne-a de­clarat că Guvernul a alocat doar un miliard de lei pentru refacerea obiectivelor distruse de calamități. Necesarul era de 146 de miliarde de lei. "Am repartizat acești bani în totalitate drumurilor pentru că infrastructura a avut cel mai mult de suferit", a declarat Nicolae Po­pa. El a mai precizat că banii respectivi au fost distribuiți după cum urmează: podul de la Galtiu - 148 milioane de lei; DJ 107 I Mogoș - 55 milioane de lei; DJ 108 Albac - Horea - 33 milioane de lei; DJ 141D Boz- Doștat - 53 milioane de lei; DJ 704 A Pianu - Strungari - 64 milioane de lei; DJ 742 Gura Roșiei - Roșia Montană - 161 milioane de lei; DJ 750 Gura Sohodol - Sohodol - 10 milioane de lei; DJ 750 Valea Mănăstirii - 260 milioane de lei; DJ 762 Mihoiești - 33 milioane de lei. Alte 181 de milioane de lei s-au alocat pentru pro­iectul tehnic al podului de la Galtiu. Dar, pentru ca acest pod să fie dat în folosință așa cum se cuvine, ar fi necesare 5 miliarde de lei, a mai spus Popa. (F.R.)
În urma analizei de la București
Președintele PSD Alba - Mugurel Sârbu și-a consolidat poziția
    Luni după - amiază la București Octav Cozmâncă - președintele executiv al PSD a avut pe parcursul a 6 ore întâlniri succesive cu conducerile organizațiilor județene, tema discuțiilor fiind, evident, re­zultatele alegerilor locale și măsurile care au fost adoptate în urma acestora. Președintele PSD Alba, Mugurel Sârbu, care a participat de asemenea la întâlnire ne-a precizat în exclusivitate că, în ceea ce privește conducerea organizației județene, nu s-a pus nici un mo­ment problema unor eventuale demisii, ci din contră activitatea li­derilor PSD Alba a fost apreciată având în vedere o serie de factori "perturbatori" care au încercat pe orice căi să destabilizeze partidul. De asemenea Octav Cozmâncă a cerut continuarea procesului de a­sanare morală a partidului prin renunțarea la acei membrii "pietre de moară" care au dat grele lovituri de imagine PSD - ului și au "con­tribuit" din plin la pierderea alegerilor în unele din cele mai im­por­tante localități ale județului. Vom reveni.(R.J.)
Astăzi la Alba Iulia
Întâlnire cu primarii
    Noua conducere a Consiliului Județean Alba se întâlnește astăzi cu primarii din județul Alba, în cadrul unei întâlniri de lucru ce va a­vea loc la sala de conferințe a hotelului "Parc" din Alba Iulia. "În pri­mul rând dorim să le cunoaștem problemele și să vedem cum le putem rezolva. Pe de altă parte, având în vedere că aproape ju­mătate din aleși sunt noi, vrem să ne și cunoaștem mai bine", a spus președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu.(F.R.)
Reprezentanți noi în AGA la Apă Canal și Apa CTTA
    Reunit în prima ședință de lucru, Consiliul local nou ales al mu­nicipiului Alba Iulia a desemnat noi reprezentanți în Adunarea Ge­nerală a Acționarilor de la SC Apa-Canal Alba Iulia și în cea de la Apa CTTA - operatorul unic de alimentare cu apă și canalizare. Mă­sura este necesară deoarece reprezentanții de până acum, Ioan Bo­gățan în AGA al SC Apa-Canal Alba Iulia și Eugen Aurel Maier nu mai pot îndeplini aceste atribuții pe motiv de incompatibilitate pentru că în urma alegerilor din 6 iunie Ioan Bogățan a fost ales viceprimar, iar Eugen Maier este consilier local. Ei și-au dat demisia din funcțile deținute în cele două Adunări Generale ale Acționarilor. În locul lui Ioan Bogățan în AGA de la SC Apă-Canal Alba Iulia a fost desemnat d-l Aurel Luca, iar în locul lui Eugen Maier în AGA de la operatorul unic (Apa CTTA) a fost desemnat d-l Marius Ceteraș. (A.D.)
Evaluarea personalului
    Primarul municipiului Aiud, Mihai Horațiu Josan, cel care a ocu­pat același post și în legislatura 1996-2000, începe munca și cu o evaluare a personalulului pe fiecare post. "Nu este vorba de o vâ­nătoare de vrăjitoare, ci pur și simplu trebuie ca fiecare salariat să știe ce are de făcut, iar munca să și-o facă cât mai bine. Când plec la un nou drum vreau să știu pe ce pot conta", a spus primarul li­beral. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.