Editorial
Quo vadis PSD?
    Este o întrebare care se ițea în mințile analiștilor și politicienilor încă de la anunțarea primelor rezultate ale scrutinului din 6 iunie, când s-a văzut fără drept de apel că ambalajul de partid monolit purtat de PSD nu este tocmai corespunzător cu conținutul. De a­tunci facțiunile, grupurile și grupusculele din PSD s-au tot acuzat unele pe altele de semieșecul obținut, sperând că în acest fel își vor consolida poziția în interiorul partidului. Efectul a fost însă unul imprevizibil: lupta internă nu a mai putut fi ținută departe de ochii și in­teresul opiniei publice, care acum se întreabă firesc: încotro PSD? Evoluțiile ultimelor săptămâni arată un Partid Social Demo­crat care nu știe să piardă, așa cum nu știe să gestioneze o astfel de situație în interesul strict al unității și forței partidului. Este de-a drep­tul îngrijorător să vezi cum cel mai mare și cel mai puternic par­tid din România poate să alunece cu atâta ușurință pe panta deza­gregării. Îngrijorarea nu privește numai PSD, ci ea se referă la în­tregul spectru politic din țara noastră. În urmă cu patru ani, o altă for­ță politică românescă - PNȚCD - a trecut urât în istorie. PSD a depășit razant acest pericol, criza fiind domolită de anunțul de ieri al lui Adrian Năstase că rămâne în fruntea PSD.
    Tensiunea internă a Partidului Social Democrat rămâne însă și este evidentă prin reactivarea competiției dintre președintele PSD - Adrian Năstase și președintele țării Ion Iliescu. Admonestat dur pen­tru modul în care a administrat PSD în cei 4 ani de când Ion Iliescu i l-a încredințat - Adrian Năstase a amenințat cu demisia. A fost un joc politic din care a ieșit învingător, fapt ce i-a întărit poziția în partid. Poate că tocmai asta l-a enervat atât de mult pe Ion I­liescu încât uitând toate uzanțele și interesele să se răstească la jurnaliștii curioși. Dacă nu ar fi foc în Partidul Social Democrat, n-ar fi nici fumul gros prin care încercăm să aflăm ce se întâmplă de fapt.
    Vorbind de gravitatea frământărilor interne ale PSD, nu putem ui­ta că ele au efecte la fel de mari și în ce privește echilibrul pe scena politică. De 14 ani se încearcă obținerea unui echilibru, care are șan­se să se realizeze odată cu constituirea Alianței D.A. PNL - PD. Am avea astfel două puternice forțe politice care ar asigura alter­nanța la putere, oferind totodată acea liniște atât de necesară actu­lui administrativ eficient și implementării reformelor asumate pentru integrarea în Uniunea Europeană. Dar, nu. Supărați mai degrabă pe electorat decât pe propriile greșeli care ar trebui analizate înainte de a tăia capete, fruntașii PSD, așa cum au făcut și cei ai PNȚCD, puși pe harță și fără simțul răspunderii sunt gata să arunce în aer acest echilibru. Dovedește o excepțională imaturitate politică a­ceas­tă "supărare pe sat" concretizată în solicitarea demisiilor lide­rilor care nu au obținut rezultatele scontate. A demisiona înainte de a analiza nu este o soluție. Poate că demisionarii sunt oameni cu experiență în viața de partid, iar eliminarea lor nu va duce la întărirea și la schimbarea imaginii PSD, ci la slăbirea lui. PSD trebuie să învețe să piardă. Mulți dintre cei care acum au demisionat sunt cei care între 1996-2000 au "ținut" partidul creându-i imaginea acum pierdută de partid puternic și unit. De dragul echilibrului dorit în viața politică nu putem decât să apreciem compromisul dintre Adrian Năs­tase și Ion Iliescu. Rămân de rezolvat celelalte probleme in­terne, de stabilit strategia pentru alegerile generale și stabilirea can­didatului la președinția României. Dar astea abia la Congresul Ex­traordinar din luna august.
Anca DINICĂ