Ultima oră
Duelul generațiilor
    Nu mai este un secret pentru nimeni că de 14 ani, clasa politică românească parcurge o perioadă de tranziție cu suișuri și coborâșuri la fel ca întreaga societate. S-a vorbit întruna de reformarea scenei politice, dar de la vorbe la fapte este cale lungă. Din 4 în 4 ani mer­gem și votăm cam aceleași personaje la președinție și Parlament. Sunt figuri cu care ne-am obișnuit și cam atât. Pentru că, buni sau răi, cu ei defilăm spre Uniunea Europeană. I-am ales și pe unii și pe alții, dar buzunarele cetățenilor sunt la fel de goale, frigiderele (care mai funcționează) sunt mai mult de ornament, facturile la gaz, e­lectricitate sau apă sunt tot mai mari de la o lună la alta, salariile cresc ușor sau bat pasul pe loc, pensiile sunt neîndestulătoare. Tră­im la fel de prost, dacă nu mai prost ca în alți ani. Ce folos că putem călători în Europa, dacă puțini își permit acest lucru. Am scăpat de vize, nu și de sărăcie. Noroc că peste 1 milion și jumătate de ro­mâni au plecat "în excursie" peste hotare și nu s-au mai întors. Nu numai că statul a scăpat de ei, pentru care ar fi plătit ajutoare de șomaj, alocații, dar a început chiar să trăiască pe spatele acestor oameni. Anual, cei care muncesc în străinătate trimit legal în Româ­nia sute de milioane de euro sau de dolari. Cu acești bani trăiesc alte 2-3 milioane de conaționali, părinți, frați, surori și alte neamuri. Cu "euroii" din Spania, Franța, Germania, sau mai știu eu de unde, își plătesc cei de-acasă facturile, medicamentele și păpica. Din pă­cate, sumele importante "repatriate" în România merg mai mult spre consum. Puțini sunt cei care din agoniseala lor în străinătate vin a­casă și demarează o afacere. De ce? E simplu. Statul român rămâ­ne cel mai mare ciorditor de impozite și taxe. Micul întreprinzător pri­vat este sufocat de taxe aberante, fiscalitatea te lasă fără aer, statul te subjugă și atunci te mai întrebi de unde să-și tragă seva o economie sănătoasă. Din "țepe" tip RAFO sau Republica, din mas­todonți economici cu datorii de miliarde de lei în care muncitorii mor de foame iar directorii se plimbă sfidător cu Jeep-uri și au lefuri barosane? Nu cred. Economia este asemenea unui bolnav aflat în moarte clinică, pe care doar morfina îl mai ține în viață. Până când, nu știe nimeni.
    Din păcate, nici politica nu poate fi mai bună decât societatea. Cuvântul de ordine al multor aleși rămâne ciolaniada, un sport na­țional atât de drag lor. Recentele constituiri de consilii locale și ju­de­țene, unde doctrinele s-au combinat între ele, mai ceva ca și câinii în călduri, ne demonstrează că interesul personal este mai presus de interesul general, al omului de rând. Totul este o curvăsărie cu acte în regulă, deși prostituția încă nu s-a legiferat. Actorii sunt aceiași, s-a schimbat doar scenariul. Acum, că s-a terminat bătălia pentru locale, începe tărăboiul pentru alegerile generale. Dar până atunci s-a dezgropat securea războiului pentru listele parlamentare. Vechile gărzi, greu de spart, atotștiutoare de "jocuri politice" își arată colții. Junii care ies la bătaie sunt puși la stâlpul infamiei, în cel mai bun caz. Dacă au "tupeul" de a cere un loc eligibil riscă chiar să fie trași de urechi, ca niște țânci. Sunt lucruri care se în­tâmplă, dar care nu se recunosc în mod public. Un alt prag greu de depășit pentru un tânăr, în afara disputei dintre generații, care vrea să se afirme în politică este banul. Ca să intri cu șanse în cursa pentru un loc pe lista de deputat sau senator îți trebuie bani, nu pu­țini. Se vorbește de sute de milioane, bani greu de obținut pe căi cinstite. Sponsori se găsesc, dar trebuie să le întorci serviciul, altfel... Plecând de la aceste "criterii" este greu de crezut că atât de trâmbițata întinerire a partidelor politice este dorită de "seniorii" de pe malurile Dâmboviței. Ei nu vor renunța, chiar dacă la televizor și în ziare spun că vor promova tinerii, ba mai mult, pe la spate, îi vor beșteli pe "băiețași" din toate părțile. Ceva nu merge în politica ro­mânească, ca și în economie. Restructurarea trebuie să fie reală și profundă pentru a reda credibilitate politicii.
Florin ROMAN

Candidatul PUR la președinția României, Ioan Codruț Șereș, are și școala...Cugirului!
    ȘereșIeri, în cadrul unei conferințe extraordinare de presă organizată la Alba Iulia, candidatul PUR la președinția României, Ioan Codruț Șereș, și-a moti­vat acceptul pentru candidatura la a­ceas­tă înaltă demnitate afirmând că "în acest moment mă identific cu Partidul Umanist Român într-o manieră cate­go­rică. (...) Consider că tinerețea în sine nu este o calitate. Tot ceea ce am realizat până acum a fost realizat prin forțele me­le proprii și prin muncă". Șereș a oferit un exemplu de reușită a tinereții în per­soana lui Victor Orban care la 36 de ani a ajuns prim-ministrul Ungariei, propulsat de un partid al tinerilor.
    Sub deviza președintelui PUR Alba, Ni­colae Popa, - "Să se termine era «Miticilor» la Cotroceni și să vi­nă și vremea tinerilor ardeleni" - vă spunem că Ioan Codruț Șereș s-a născut la 2 august 1969, în orașul Zalău-Sălaj. A terminat Liceul Militar din Breaza și în 1993, Academia Tehnică Militară, ca șef de promoție. A absolvit "magna cum laudae" programul româno-cana­dian MBA. În prezent este acționar și director comercial al societății CRC Electric din București. Are o fetiță, Anca, în vârstă de 8 ani. Din 2001 este membru al PUR.
    Despre candidatul PUR la președinția României am aflat cu sur­prindere că are și școala... Cugirului! În calitate de student la Aca­demia Tehnică Militară, în perioada 1991-1992, Șereș a făcut practi­că la Uzina Mecanică Cugir, Secția Mecanică 7. Pentru cei care n-au trecut prin "Mecanică 7", precizăm că în respectiva secție se fabrica (se fabrică) armamentul și muniția pentru uz intern și inter­național. "Am regăsit un oraș foarte puțin schimbat în bine" a de­cla­rat, diplomatic, Șereș, vizitând Cugirul după mai bine de 13 ani.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât:
Ex-primarul din Satu Mare va fi judecat în stare de libertate
    Arestat preventiv din aprilie anul trecut, Horea Anderco, fostul pri­mar al municipiului Satu Mare, a fost pus în libertate de către jude­cătorii Curții de Apel Alba Iulia, cu obligația de a nu părăsi loca­litatea de domiciliu și țara pe o durată de doi ani de la data rămânerii definitive a hotărârii. Astfel, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat deci­zia de rămânere în arest preventiv a ex-primarului, decizie emisă în 5 iulie de Tribunalul Alba. Anderco a fost arestat în 9 aprilie 2003, fiind trimis în judecată de către procurorii PNA pentru luare de mită și abuz în serviciu. În rechizitoriul întocmit de procurorii PNA, Horea Anderco, în calitate de primar al municipiului Satu Mare, ar fi pretins și primit de la diverse societăți comerciale din județ acțiuni sau pro­cente din profitul realizat în urma atribuirii unor lucrări finanțate de la bugetul primăriei sau al CL Satu Mare. În acest dosar, Horea An­der­co a fost singurul trimis în judecată în stare de arest, restul incul­paților acuzați de diferite infracțiuni, în strânsă legătură cu cauzele în care este judecat ex-primarul, fiind judecați în stare de libertate. În ia­nuarie 2004, dosarul a intrat pe rolul Tribunalului Alba, fiind stră­mutat în urma unei cereri formulate de procurorul general al Româ­niei, Ilie Botos. (N.I.T.)
Din cauza căldurii
Mașinile mai grele de 7,5 tone nu au voie să circule ziua
    Având în vedere temperaturile foarte ridicate înregistrate zilele a­cestea și prognoza meteo pe perioada următoare, Compania Nați­onală de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA, în cali­tatea sa de administrator al rețelei de drumuri naționale, interzice tem­porar circulația vehiculelor cu masa totală maxim autorizată mai mare de 7,5 tone, cu începere din data de 8 iulie 2004, în intervalul orar 10.00-20.00, cu excepția transportului public de persoane, a materialelor perisabile, precum și a transporturilor ce necesită ma­ximă urgență. Măsura va fi dusă la îndeplinire de către Compania Na­țională de Autostrăzi și Drumuri Na­ționale din România SA cu spri­jinul organelor de poliție rutieră. Restricția va fi ridicată imediat ce temperaturile vor intra în normal și va fi anunțată prin mass-media. (N.I.T.)
La Alba Iulia
Transport local mai scump
    Societatea de Transport Public SA Alba Iulia a obținut aprobarea Consiliului local Alba Iulia pentru majorarea tarifelor pentru trans­portul urban de călători. Astfel un bilet de călători pe o linie de inte­rior va costa 10.000 de lei, iar biletele de călătorie pentru liniile care fac legătura cu localitățile aparținătoare ale municipiului Alba Iulia - Oarda de Jos, Oarda de Sus, Micești, Pâclișa vor costa 12.000 de lei. Majorarea este pentru fiecare tip de bilete de 2000 de lei. Va­loa­rea biletului de suprataxă (amenda) rămâne aceeași ca și până acum - 100.000 de lei. Corespunzător se majorează și prețul abona­mentelor lunare: *o linie (60 de călătorii) - 240.000 de lei; *două linii (120 de călătorii) - 300.000 de lei; *toate liniile (180 de călătorii (360.000 de lei); *abonametele pe rutele Micești-Gară și Oarda de Jos-Centru vor costa 280.000 de lei; *Oarda de Jos-Fabrică și Micești-Fabrică - 300.000 de lei; *Oarda de Sus-Centru - 310.000 de lei; * Oarda de Sus-Fabrică - 330.000 de lei. Ultima majorare a tarifelor la transportul în comun în municipiul Alba Iulia a avut loc în luna martie a anului 2003, iar de atunci s-au înregistrat mai multe ma­jorări ale prețurilor la combustibili. Noile tarife vor intra în vigoarea de la 1 august.
Anca DINICĂ

Chiar în ziua când împlinea 41 de ani
Un bărbat a fost tăiat de tren la Șibot
    Ilie Cutean, care ar fi împlinit ieri 41 de ani, a fost lovit de un tren Rapid, în dimineața de 8 iulie, în jurul orei 1.50. Omul, care avea mun­citori la câmp, fusese în seara precedentă să-i omenească cu ceva bere, în locul unde avea fânațul, repectiv la ieșire din comuna Șibot, la limită cu județul Hunedoara. În calea sa spre locul unde a­vea parcată mașina trebuia să treacă și calea ferată. Se pare că omul a socotit greșit viteza de deplasare peste linia ferată, fiind agă­țat de locomotivă și trântit sub roți. Medicul legist a precizat că de­cesul a survenit în urma groaznicelor lovituri la cap. (N.I.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.