Prima pagină Ediția din: 9.7.2004
Mult zgomot pentru nimic
Adrian Năstase rămâne președintele PSD
    Așteptată cu mari emoții, conferința de presă de ieri de la Palatul Victoria, ne-a adus un Adrian Năstase zâmbitor, semn că discuțiile cu președintele Ion Iliescu s-au finalizat în favoarea sa. Cei doi au avut ieri dimineață la Vila Lac 1, o întrevedere care a durat mai mult de o oră și jumătate. Nici vorbă de demisie pentru că "PSD trebuie să redevină un partid al oamenilor, un partid puternic", iar plecarea conducătorului nu slujește unui asemenea deziderat. Referindu-se la problemele interne ale PSD, Adrian Năstase a declarat că ele vor fi analizate, iar deciziile validate de Congresul Extraordinar al par­tidului care va avea loc în luna august. Tot atunci se va decide cine va fi candidatul PSD pentru președinția României. Președintele PSD a arătat că între el și președintele Ion Iliescu nu poate apărea un conflict care să ducă la rupturi majore pentru că amândoi sunt pre­ocupați de rezolvarea problemelor cu care se confruntă acum Româ­nia printre care integrarea în Uniunea Europeană este cea mai im­portantă. Această integrare "este deasupra tuturor intereselor par­tizane", mai mult ea este înțelesul și scopul întregii cariere a pre­mierului. "Nu demisionez din funcția de președinte al PSD. (...) Îmi voi duce la capăt mandatul de prim-ministru. Ca președinte al PSD am datoria să câștig alegerile, iar ca prim-ministru am datoria să lucrez pentru atingerea obiectivului intrării în Uniunea Europeană.(...) Nu-mi stă în fire să las proiecte neterminate" - a declarat Adrian Năs­tase. El a mai anunțat o restructurare a guvernului dar și una a statutului PSD astfel încât să se interzică de-acum înainte ca e­chipa de guvernare să fie aceeași cu cea care deține puterea în par­tid.
Anca DINICĂ

La Alba Iulia
Două persoane au fost lovite pe trecerea pentru pietoni
    Miercuri, 7 iunie, în jurul orei 20.10, în cartierul Ampoi III, două per­soane au fost lovite de mașină pe trecerea pentru pietoni. Con­ducând un VW Passat pe direcția Ampoi III-Cetate, Ioan Marton, de 22 de ani, nu a acordat prioritate de trecere în zona marcată și sem­nalizată corespunzător cu "trecere pentru pietoni" și i-a izbit pe Florian Mologescu, de 42 de ani și pe Constantin Dumbrăvean, de 23 de ani. Mologescu s-a ales cu gamba stângă fracturată și lovituri la cap iar Dumbrăveanu s-a ales cu lovituri la cap și multiple es­co­riații, amândoi fiind transportați la Spitalul Județean Alba. În cau­ză, poliția rutieră Alba continuă cercetările.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Prima dată ordine!
La Pianu, consilierul Ioan Neagu vrea fiole alcoolscop pentru salariații primăriei
    Prima inițiativă a consilierului local PD, Ioan Neagu, în ședința Con­siliului local Pianu, a fost aceea de a solicita achiziționarea unor fiole alcoolscop. Această propunere îi are în vedere în primul rând pe unii salariați ai primăriei, întrucât există voci care susțin că sunt funcționari, care în timpul liber îi slujesc în paralel și zeului... Ba­chus. Propunerea consilierului Ioan Neagu a fost consemnată în procesul verbal al ședinței, iar primarul Marin Petruse a fost desem­nat cu ducerea la îndeplinire a acestei propuneri. "Dorim ca func­țio­narii primăriei să înțeleagă că la muncă trebuie să rezolve pro­blemele de serviciu în folosul cetățeanului, cu deplină... luciditate. Func­ționarii sunt primii care intră în contact direct cu cetățeanul, așa că dorim să nu avem reclamații cum că cineva ar mirosi a... bă­utură. Sloganul nostru în campania electorală "Prima dată ordine" înseamnă cu adevărat luarea unor măsuri în acest sens, după spe­cificul fiecărei localități. Știu că unora nu le convine acest lucru, dar cetățenii pot fi convinși că, dacă salariații vor veni "afumați" la ser­viciu, riscă mult, indiferent cum îi cheamă. Nu este o chestiune de răutate ci de bun simț", a spus Ioan Neagu. În acest sens, primăria va face demersurile necesare pentru achiziționarea unor teste (filole) alcoolscop. Despre acțiunea de "testare", consilierul PD a precizat că fiola va fi pusă celor care degajă un iz de... alcool.
Florin ROMAN

Start repartizării computerizate a candidaților în licee
    Astăzi va avea loc repartizarea computerizată a candidaților pen­tru admiterea în licee și școlile de arte și meserii. Principiul re­par­tizării computerizate esta cel al mediei de repartizare corelată cu op­țiunile exprimate de elevi. Rezultatele admiterii vor fi afișate mâi­ne, 10 iulie la sediile unităților de învățământ gimnazial și la adresa de internet http://www.admitere. edu.ro. Coordonatorii programului de informatizare care au conceput programul de repartizare com­puterizată au declarat că programul a fost pus la punct, iar situațiile nedorite în care elevi cu medii mari rămân pe dinafară vor fi în primul rând responsabilitatea părinților care nu completează corect cât mai multe dacă nu chiar toate opțiunile posibile. Dacă rămân candidați nerepartizați și locuri neocupate, mai există o șansă la cea de-a doua etapă a repartizării computerizate care va avea loc la 18 iulie. (A.D.)
Vestigii neolitice
    Speculațiile privind o mai largă arie de răspândire a locuirii neo­litice în zona Alba Iulia au fost recent confirmate cu prilejul unei săpături de descărcare de sarcină istorică, efectuată de specialiștii Universității "1 Decembrie 1918" în zona străzii Clujului, la ieșirea din Alba Iulia. Arheologul Mihai Gligor ne-a informat că anterior să­păturii existau unele informații privind materiale neolitice, dar confir­marea a venit abia acum, "când în urma sondajelor stratigrafice a fost descoperit un complex adâncit, probabil un bordei." Materialele arheologice constau în ceramică specifice purtătorilor culturii Pe­trești (circa 3500 de ani înainte de Hristos) și resturi osteologice. Aceste materiale vor fi prelucrate științific. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.