Ultima oră
La Lancrăm
Compromis pentru priveliștea lui Lucian Blaga
    Un numeros grup de oameni de cultură semnau recent un protest împotriva construirii unei săli de sport. Nu este vorba despre o sală de sport oarecare, ci de sala de sport din curtea Școlii generale din Lancrăm, satul natal al marelui filosof și poet Lucian Blaga. Curtea școlii și implicit sala de sport se învecinează supărător cu cimitirul Bisericii Ortodoxe unde, așa cum a dorit prin litera testamentului, a fost înmormântat Lucian Blaga. Numai că prin construirea obiecti­vului una dintre dorințele lui Blaga, aceea de a vedea "peste copaci, peste crânguri Râpile Roșii" devenea imposibilă. Pentru că sala de sport este într-un stadiu destul de avansat de construcție și nu se mai pune problema demolării și mutării în altă locație, a fost nece­sară găsirea unei soluții, chiar de compromis fiind. Astfel "luni, 12 iulie a avut loc la Prefectura județului Alba o întâlnire cu repre­zen­tanții Societății culturale «Lucian Blaga» din Cluj Napoca și Comitetului de Inițiativă pentru Memoria lui Lucian Blaga cu prefectul Mugurel Sârbu, repre­zentantul MCC - Irina Arabagiu, primarul municipiului Sebeș - Alexandru Dăncilă, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Alba - Gabriel Rustoiu, directorul Centrului cultural «Lucian Blaga» Sebeș- Gheor­ghe Maniu, directorul Inspectoratului județean în construcții - Ioan Igna.
    Discutându-se situația intervenită prin proiectul construcției unei săli de sport în curtea școlii din imediata vecinătate a cimitirului Bisericii ortodoxe române din Lancrăm, unde se află mormântul lui Lucia Blaga, s-a convenit ca autoritățile mai sus menținate să facă toate demersurile necesare pe lângă forurile în drept pentru modi­ficarea proiectului sălii respective, în sensul reducerii înălțimii con­strucției cu aproximativ 4 metri, la cota zidului de incintă a ci­mitirului, astfel încât să nu afecteze cu nimic perspective naturală în care sunt situate aceste două repere atât de semnificative ale spi­ritualității românești: Biserica din Lancrăm și Mormântul lui Lucian Blaga" - se arată în comunicatul remis presei. (A.D.)
Biroul SAPARD Alba vrea spațiul Centrului județean Antidrog
    Directorul Biroului Regional SAPARD Alba, d-na Ana Maria Goia a solicitat printr-o adresă Prefecturii să aprobe extinderea spațiului în care funcționează această importantă instituție regională. "Aceas­tă măsură este imperios necesară având în vedere extinderea activității Biroului Regional, prin transferarea de la Agenția SAPARD București a cât mai multor atribuțiuni, dar și prin acreditarea de că­tre Comisia Europeană a altor măsuri din cadrul programului SAPARD" se menționează în adresă.
    D-na Goia a și nominalizat un eventual spațiu care ar putea fi atribuit Biroului Regional și anume cel în care funcționează Centrul județean de Prevenire și Consiliere Antidrog (spațiu care aparține Prefecturii și care se află la același etaj cu SAPARD - ul). De menționat că Centrul Antidrog, practic nu utilizează acest spațiu, zilnic ușa acestuia fiind încuiată.(R.J.)
Absolvenți de studii superioare cu nota... 0,47 la admiterea în poliție!
    Mâine, respectiv 14 iulie, IPJ Alba repetă concursul pentru ocu­parea unui post de inspector în cadrul Biroului de Investigații Cri­minale la Poliția orașului Cugir. Un concurs ca multe altele, în care poliția încearcă să încadreze personal civil, neapărat absolvenți de studii superioare din domeniul juridic sau economic. Dar, în acest caz, atenția ne-a fost captată de lista rezultatelor concursului desfășurat la sfârșitul lunii mai, anul curent, listă afișată la sediul IPJ Alba. Din cei 14 concurenți înscriși atunci, vreo 4 nu s-au prezentat, unul a fost declarat inapt psihologic, iar restul au obținut note "demne" de un absolvent de studii universitare ce intenționează să activeze în rândurile unui minister despre care se spune că toate bancurile - cu angajații săi - sunt adevărate. Astfel, notele obținute au fost cuprinse între... 0.47 și 5.50. Evident, rezultatele au de­ter­minat repetarea concursului. Pentru că, o fi Garcea la modă în Vacanța Mare, dar nici chiar așa...
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Goniți de poliție de pe Bulevardul Transilvania
Mopediștii au invadat zona Schit
    În săptămâna trecută, noaptea de joi spre vineri a fost prima în care, de când locuiesc pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, a fost atât de liniște încât mi se părea că am asurzit brusc. Nu manele cu influențe dance de pe la terasele lățite-n centrul bule­vardului, nu urlete săbatice ca-n documentarele de pe Animal Planet când cimpanzeul își cheamă perechea, nu pârieli de 1000-2000 de euro scoase din scutere pilotate de puberi în permanentă căutare a spațiului gol dintre bustierele roz și nădragii albi, sub talie, ai fe­tițelor. Nimic! A fost în sfârșit L-I-N-I-Ș-T-E! Aceasta după ce, mașini ale Poliției Rutiere și ale Biroului de Ordine Publică din municipiul Alba Iulia au patrulat non-stop în zonele în care primarul Mircea Hava și consilierii locali, au arătat că cetățenii sunt terminați nervos de respectivele asalturi auditive și vizuale. Nu-i vorbă, că telefoane și reclamații s-au primit destule la poliție, dar am observat că problema a fost luată în mâini de polițiști abia când edilul șef al municipiului Alba Iulia le-a propus - în caz că nu fac față - ca responsabilitatea păstrării ordinii și liniștii să fie transferată în custodia sa. Și, pe când eram gata-gata să-i laud pe polițiști că-și fac în sfârșit treaba pentru care sunt plătiți - de la bugetul alimentat de contribuabili, adică de mine, de dumneavoastră, etc - am primit din nou o reclamație. De această dată, ni s-a adresat un om disperat de insomnie și nervi, locuitor în zona caselor de la Schit, la ieșire de pe Vasile Goldiș. Așa am aflat unde au dispărut mopediștii de pe Bulevardul Tran­silvaniei sau din alte zone intens populate din oraș. Prin cartierul de case de la Schit își pârâie aceștia acum sculele de mii de euroi, goniți din zona blocurilor. Până îi termină nervos și pe locuitorii de acolo, ca mai apoi să-i invadeze iar poliția. Și unde să-i izgonească? Asta este însă problema celor care sunt plătiți să ofere soluții...
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Proteste pentru un sac de... prezervative
    Aproape o sută de romi din satul Târsa protestează de câteva zile deoarece candidații la alegerile locale le-au promis un sac cu prezervative dacă-i votează și nu s-au ținut de cuvânt. Nici acum după o lună de zile, prezervativele n-au fost aduse. "Candidații ne-au promis că dacă îi vom vota ne vor aduce un sac cu prezervative. Noi ne-am ținut de cuvânt, dar iacă a trecut o lună de zile și n-am văzut nici un prezervativ. Noi le-am spus să ne ajute cu prezervative ca să nu mai facem atâția copii. Atunci toți ne-au promis dar au uitat repede." - ne-a declarat Marius Pădurean, unul dintre liderii romilor.
    Pentru a dezamorsa conflictul, la fața locului s-a deplasat Nicolae Popa, vicepreședintele Consiliului Județean Alba care a promis că va încerca să le rezolve doleanțele deși nici el și nici partidul din care face parte nu a făcut astfel de promisiuni. Romii amenință că dacă doleanțele lor nu vor fi soluționate rapid vor veni cu puradeii și vor picheta instituțiile județului. (I.G.)
Incendiu la Sebeș
    Pompierii militari din Alba Iulia au fost sesizați ieri dimineață, la ora 11.30, despre faptul că în incinta unei societăți comerciale româno-franceză de prelucrare a lemnului din Sebeș a izbucnit un incendiu. Ajunși la fața locului la 11.50, pompierii au constat că focul fusese lichidat de pompierii din cadrul Serviciului Public de Pompieri Civili al orașului Sebeș, Serviciul Privat de Pompieri Pehart Petrești și de personalul societății afectate, cu două autospeciale și zece stingătoare. Pompierii militari au constatat că focul izbucnise în timp ce angajații montau o cabină de pulverizare a lacului pe lemn. Muncitorii au tăiat cu flexul un șurub iar scânteile au aprins lacul depus pe cabina de pulverizare. Din fericire, incendiul nu s-a extins în toată hala. Pompierii militari au constatat că izbucnirea incendiului a fost favorizată de faptul că pereții cabinei, impregnați cu lac, nu au fost protejați cu foi de cort umezite. (N.I.T.)
Duminică seara
Pompierii militari au intrat de două ori în alertă
    Duminică seara, în decurs de 20 de minute, pompierii militari din Alba Iulia au intrat în alertă de două ori. Prima dată, la 20.50, au fost sesizați că s-ar putea să fie un incendiu într-un apartament de pe strada Vasile Goldiș din Alba Iulia. Sosiți la fața locului, pompierii au constatat că situația nu era atât de gravă dar ar fi putut degenera. Proprietarul apartamentului situat la etajul trei al blocului, un șofer care tocmai ieșise din cursă, își pusese oala cu mâncare pe foc dar între timp adormise în dormitor. Alertați de fumul gros care ieșea pe geamul bucătăriei de la mâncarea care ardea mocnit în oală, vecinii au chemat pompierii.
    La 20 de minute după această intervenție, pompierii au fost chemați din nou pe strada Vasile Goldiș. De această dată, pompierii au intervenit cu autoscara deoarece proprietarul unui apartament se blocase pe dinafară și nu vroia să-și distrugă ușa metalică, se­curizată. Pompierii au intrat pe geam, după ce au înălțat autoscara la nivelul II al blocului. (N.I.T.)
Excluderi din Partidul Democrat
    Și câștigătorii pot fi excluși din partid! Chiar dacă pare greu de crezut, dar faptul s-a petrecut recent și îl are ca protagonist pe Ale­xandru Olălău, viceprimarul orașului Zlatna. El a fost ales consilier local pe lista prezentată de Partidul Democrat. În urma negocierilor pentru alegerea viceprimarului, PD a decis ca "omul" său să fie dl. Dorin Aron. Dar la ședința Consiliului local, surpriză: Alexandru Olălău a acceptat să fie și el propus pentru acest post pe care l-a și câștigat. Deși la prima vedere PD nu a pierdut nimic, deputatul PD Alexandru Pereș a informat că lucrurile nu stau așa. Biroul Per­manent Județean al PD Alba a luat în discuție cazul Olălău și a decis excluderea sa din partid pentru nerespectarea deciziilor par­tidului. "Înțelegerile cu neamurile și prietenii nu țin. Olălău poate să conteste decizia BPJ", a precizat Pereș. Tot el a adăugat însă că Alexandru Olălău le-a spus că nu se va înscrie în alt partid. Cel puțin deocamdată! Același tip de jocuri de "pocheraș politic" i-au adus excluderea din PD Alba și lui Lucian Țipțer, consilier local la Meteș.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.