Prima pagină Ediția din: 19.7.2004
La masa de protocol de la Târgul de Fete
Politicienii nu și-au putut împărți... Găina!
    Zâzania firească între politicieni într-un an electoral, dar totuși nepotrivită la o manifestare populară de amploarea Târgului de Fete de pe Muntele Găina, și-a făcut simțită din păcate prezența. Spre încheierea manifestării, când toți oficialii prezenți au fost invitați la masă, între reprezentanții din eșalonul doi al PSD și cel al PNL s-a iscat o controversă pe tema drumului Avram Iancu - Mihoiești. În cor­tul de protocol cele două tabere s-au așezat la mese diferite, dar totuși prea apropiate. Din una în alta, probabil și întărâtați de tăria înălțimilor, membrii simpli ai celor două partide au ajuns de la dis­putele electorale, la o discuție jenantă, peste masă, privind cine cui îi dă de mâncare. Concret, pesediștii le-au spus celor de la PNL să-și vadă cumva lungul nasului pentru că ei (pesediștii) sunt cei care le-au plătit masa. O remarcă total nepotrivită care i-a iritat firesc pe liberali, care se aflau la Târgul de Fete de pe Muntele Găina în cali­tate de invitați. Or, o gazdă bună nu scoate ochii invitaților spu­nându-le ce eforturi a făcut ca să-i invite. Mai bine nu mai inviți pe nimeni! Și pentru că nu doreau să rămână datori cu nimic oamenilor PSD-ului, liberalii au decis să pună mână de la mână și fiecare a scos din buzunar 200.000 de lei, contravaloarea estimată a meniului pentru fiecare persoană în parte. Grupul liberal a plecat spre Alba Iulia. Trebuie spus că prefectul nu a fost de față la altercație și s-a întâlnit cu liberalii nemulțumiți pe drum. Altfel poate că nu s-ar fi a­juns aici, pesediștii fiind mai ponderați în prezența șefului lor. Sigur că incidentul nu a umbrit bucuria participanților de rând la Târgul de Fete, dar ea spune foarte multe despre nervozitatea crescândă în rândul politicienilor. Este trist că nici măcar la o sărbătoare ei nu pot uita de lupta pentru putere și nu pot sta împreună. Astfel de se­paratisme pe criterii politice s-au mai manifestat și cu alte ocazii protocolare, dar niciodată cu o asemenea virulență. Noi cei de la Alba Iulia avem experiența meselor de protocol organizate cu ocazia Zilei Naționale a României - 1 Decembrie, când se fac "bisericuțe", însă și noi am rămas "mască" în fața unui astfel de comportament. Sigur că din tot acest scandal, deși este nevinovat, cel mai șifonat iese prefectul Mugurel Sârbu, în calitatea sa de gazdă mare. Sun­tem la fel de siguri că vinovații vor fi muștruluiți și puși să citească "Codul bunelor maniere". Poate n-ar fi rău să dea și examen la materia asta!
Răzvan JURCĂ
Alte relatări în pagina a Ultima oră

AVAS vrea să lase Zlatna fără apă
    Un serios semnal de alarmă cu privire la un aspect important pentru viața civilizată în secolul 21, a lansat directorul tehnic al SC Apa CTTA Alba, Ștefan Bardan: Zlatna este în pericol de a rămâne fără apă potabilă. Acest fapt este posibil pentru că Stația de tratare a apei potabile din Zlatna a funcținat ca secție a SC Ampelum. "Se știe că SC Ampleum a fost închis, dar atunci nimeni nu s-a gândit ce se va întâmpla cu stația de tratare. După jaful sistematic care are acum loc la Ampelum, mă refer desigur la hoții de fier vechi cărora le datorăm și recenta poluare de pe Ampoi, această stație de tratare a apei potabile este singurul obiectiv întreg și care poate fi vândut re­lativ ușor de lichidator în contul datoriilor pe care Ampleum le are către stat. Dar Agenția pentru Valorificarea Activelor Statului, care este lichidatorul SC Ampelum, nu pare interesată de soarta oame­nilor din Zlatna și este decisă să vândă stația de tratare a apei po­tabile, fapt ce înseamnă sete pentru zlătneni. Este același dezin­teres pe care l-au manifestat guvernanții și atunci când au decis, în loc de un program de restructurare, închiderea SC Ampelum și când nu au găsit un program coerent de relansare a economiei în zonă. Revenind la problema apei potabile, trebuie să spun un alt adevăr: locuitorii Zlatnei plătesc doar 1000 de lei pentru 1 mc apă potabilă în timp ce prețul real este de 8500 lei/mc. Stația de tratare a apei po­tabile are costuri de producție de circa 400 milioane lei/lună, dar re­cuperează datorită acestui preț doar 40-50 de milioane de lei/lună. Pierderile au fost trecute în contul SC Ampleum. Este o situație în­curcată, dar cu puțină bunăvoință guvernamentală lucrurile se pot r­ezolva. Stația de tratare poată fi scoasă din patrimoniul SC Ampe­lum și trecută gratuit în patrimoniul Primăriei Zlatna", a precizat Ște­fan Bardan.
Anca DINICĂ

1600 de mineri din cadrul Minvest Deva vor fi dați afară
    După semnarea acordului cu FMI, România urmează să dispo­ni­bilizeze câteva mii de mineri. Pe noua listă se află 8125 de salariați ai unităților miniere, față de 6850 de persoane incluse pe lista ini­țială. Cei mai mulți angajați vor fi concediați de la CN Huilei Pe­tro­șani și CN a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin Baia Mare (câte 1700), CN Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva (1600) și SN Cărbunelui Ploiești (1250).(F.R.)
Cum s-au dat ajutoarele sociale
•Pe bune, pe "ochi frumoși", și uneori ca "pomeni electorale"
      Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, le-a prezentat consilierilor județeni o listă cu date oficiale referitoare la sumele solicitate de primării pentru ajutoare sociale, la nivelul lunii iulie. El a adăugat că are mari semne de întrebare vis-a-vis de co­rectitudinea cu care au fost acordate aceste sume și că, dincolo de cei nevoiași, care meritau să fie ajutați sunt și "destui clienți cu vaci și boi", care primesc de pomană bani de la stat. Popa a mai spus că unii dintre foștii primari au acordat mai multe ajutoare sociale cu scopul de a atrage voturi în campania electorală. Situația sumelor so­licitate pentru ajutoarele sociale se prezintă astfel: Blaj-6,6 mi­liarde de lei, Gârda de Sus-2 miliarde de lei, Abrud-2,3 miliarde de lei, Valea Lungă-1,1 miliarde de lei, Ocna Mureș - 1 miliard de lei, Bistra - 950 de milioane de lei, Cenade-800 de milioane de lei, Luna Mureșului-747 milioane de lei, Poiana Vadului-734 milioane de lei, Ponor-683 milioane de lei și Hopârta-340 de milioane de lei. Per total, numai pentru aceste măsuri de protecție socială, județul Alba are nevoie la rectificarea bugetară de circa... 70 de miliarde de lei până la sfârșitul anului.
Florin ROMAN

A murit strivit de un buștean
    Un tânăr de 26 de ani din comuna Poșaga a murit vineri seara după ce a fost strivit de un buștean de brad, desprins din legătura unui TAF. Accidentul produs în zona cunoscută de localnici sub de­numirea de "Grui" a dus la decesul lui Cornel Sedoria. Tânărul a mu­rit la clinica de neurochirurgie din Cluj Napoca.(F.R.)
1600 de litri de bere s-au scurs pe șosea
    DN 1 a fost "botezat" la sfârșitul săptămânii trecute cu 1600 de litri de bere, după ce un autocamion cu remorcă s-a răsturnat pe raza localității Unirea. Camionul marca Iveco, condus de Cosmin Filip, de 26 de ani s-a răsturnat din cauză că șoferul a intrat cu vi­teză prea mare într-o curbă. Remorca a făcut balans și de aici până la răsturnare nu a mai fost decât un pas. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.