Ultima oră
Participare slabă la Târgul de Fete de pe Muntele Găina
    Deși în acest an Sfântul Ilie (patronul trăsnetelor și al ploii) s-a arătat îngăduitor, Târgul de Fete de pe Muntele Găina nu a fost unul prea aglomerat. Participarea s-a ridicat la circa 2000-2500 de per­soane, cu tot cu organizatorii. Este foarte puțin în comparație cu cei aproape 10.000 de participanți, care în anii 1995-1996 făceau faima acestei tradiționale sărbători în aer liber și tot puțin este și în com­parație cu cei 4500 - 6000 de participanți din anii 2000-2003. Poate că vinovată pentru această stare de lucruri este și slaba publicitate care s-a făcut evenimentului în acest an, când pregătirile au început doar cu puțin timp înainte de data târgului.
    Manifestările au debutat sâmbătă, la ora 17.00, la Casa memo­rială Avram Iancu unde Nicolae Puiuleț - directorul Oficiului Pre­fectural Cîmpeni a organziat o frumoasă primire invitaților. Tradi­ți­o­nalele plăcinte moțești și țuica, pâinea și sarea au fost agrementate cu un program artistic prezentat de elevii Școlii generale din comuna Avram Iancu, moment mult apreciat de oficialitățile prezente. Au ur­mat urcarea pe munte și spectacolul folcloric susținut de formații re­prezentative din celelalte patru județe coorganizatoare - Hunedoara, Bihor, Cluj și Arad. Tot sâmbătă a avut loc jurizarea expoziției meș­terilor populari, unde principala atracție a constituit-o un meșter popular din zona Bihor, care și-a mutat atelierul la Târg lucrând în fața privitorilor ceramică specifică zonei. Exemplul său sperăm că va fi preluat și de alți meșteri astfel încât sărbătoarea de pe Muntele Gă­ina să primească o notă mai puternică de originalitate și spon­taneitate.
    Așa cum obiceiul locului o cere, ziua de duminică a debutat la ora 8.00, la Crucea Iancului, unde a fost oficiată o slujbă de po­menire în memoria lui Avram Iancu și a tuturor celor care alături de el au luptat pentru emanciparea moților în Revoluția de la 1848. Su­netul tulnicelor i-a chemat apoi pe toți din nou la un spectacol fol­cloric susținut de această dată de soliști consacrați și formații folclorice binecunoscute din județul Alba. Prezent pentru prima dată la Tâgul de Fete, prefectul Mugurel Sârbu s-a simțit în largul lui, învățând repede obiceiurile de petrecere ale moților. A petrecut foarte mult timp în mulțime, preferând să parcurgă pe jos drumul de la Crucea Iancului până în tabăra comercianților și a artiștilor.
    Ediția din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina a fost des­tul de puțin populată cu oficialități din afara județelor orga­nizatoare, singurii care s-au încumetat să urce la cota 1468 de metri fiind președintele Partidului Național Liberal - Theodor Stolojan, can­didat la președinția României din partea Alianței D.A. și un alt can­didat la aceeași funcție - doamna Lia Roberts. Printre participanți s-au mai aflat subprefectul Ioan Maier, deputatul PSD Constantin Se­lagea, deputatul PRM- Emil Crișan, deputatul PNL - Dan Coriolan Simedru, președintele CJ Alba Teodor Atanasiu, vicepreședintele CJ Alba Ion Dumitrel, prefecții și președinții consiliilor județene din Bi­hor, Arad, Cluj și Hunedoara, președintele Centrocoop - Nicolae Gravrilă, comandantul IPJ Alba - chestorul Marin Aron, șefii ser­viciilor deconcentrate și primarii din zona Munților Apuseni. Ediția din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina s-a desfășurat fără incidente grave, dar s-a remarcat în schimb separatismul dintre Prefectura județului Alba și Consiliul județean Alba, mai ales în ceea ce privește problemele de organizare. "A fost o sărbătoare reușită din punctul meu de vedere și merită să fie felicitați în primul rând organizatorii. Mulțumesc Celui de Sus că ne-a dat vreme frumoasă. Sunt însă dezamăgit de slaba implicare a celor de la Consiliul ju­dețean Alba în acțiune, dar poate poate că lucrurile vor reveni la normal după ce noua conducerea a CJ Alba își va intra în mână", a declarat Mugurel Sârbu.
Răzvan JURCĂ, Ioan HĂNȚULESCU

Sub tirul consilierilor PSD, aflați acum în opoziție
Consiliul Județean Alba a aprobat programul deplasărilor externe
•Pentru că funcționa degeaba, Delegația Perma­nentă a fost desființată
      Proiectul de hotărâre privind organizarea activităților de coo­perare externă ale Consiliului Județean pentru perioada iulie-de­cembrie 2004 a generat, așa cum era de așteptat, o dispută între actuala putere instalată la nivelul Consiliului Județean și opoziția formată din PSD și PRM. Consilierii Viorel Huțuleac și Ioan Florea din partea PSD au acuzat actuala conducere că mult promisele măsuri de reducere a cheltuirii banului public făcute în campania electorală nu sunt decât vorbe aruncate în vânt și că în prima șe­dință s-a dat drumul "excursionismului politic". O poziție oarecum opusă a avut un alt consilier PSD, fostul președinte al CJ Alba, Eu­gen Popa, care a declarat că în mandatul său au fost consolidate numeroase legături cu străinătatea, în special cu Ungaria, care tre­buie menținute. Consilierul PRM Dana Șerb a cerut ca fiecare ac­țiune cuprinsă în planul deplasărilor să fie aprobată în parte, soli­ci­tare neacceptată de consilierii județeni. Pentru vizitele în străinătate, CJ Alba alocat în acest an suma de 4 miliarde de lei. În primul semestru s-au cheltuit 1,2 miliarde de lei, iar diferența de 2,8 mi­liarde de lei a fost redistribuită până la sfârșitul anului. Deplasările în străinătate prevăd următorul program: vizită în regiunea Gansu pentru încheierea unui acord de cooperare (vicepreședinte-90 de milioane de lei), participare ședință Birou ARE (președinte - 286 de milioane de lei), participare ședință Comisia C ARE (vicepreședinte, consilier județean-397 milioane de lei), par­ticipare ședință Comisia B ARE (vicepreședinte, consilier județean - 397 milioane de lei), participare ședință Comisia A (președinte, consilier județean-392 milioane de lei), participare Adunarea generală a ARE (președinte-286 milioane de lei), alte acțiuni-958 milioane de lei. Aceste acțiuni au fost aprobate de CJ Alba prin hotărâre. Mai trebuie precizat că sumele amintite reprezintă, potrivit actelor normative elaborate de guvern, totalul cheltuieilor de deplasare, cazare, masă, diurnă, șofer, translator etc. Spre deo­sebire de vechiul CJ când aprobarea depla­sărilor în străinătate se făcea în Delegația Permanentă (restrânsă la 7 consilieri), acum aceste aprobări se fac în plenul lărgit al CJ Alba, din care fac parte toți cei 33 de consilieri județeni. De ce? Pentru că Delegația Permanentă a fost desființată. Ca să respectăm adevărul întocmai, mai trebuie precizat că în perioada 1996-2000, nici un con­silier județean al PNL nu s-a deplasat în străinătate, pe banii con­tribuabililor.
Florin ROMAN

Pentru că sunt făcute numai pe jumătate
Primăria Alba Iulia este nemulțumită de sălile de sport ale guvernului
    În urmă cu aproape doi ani, Guvernul României lansa cu mare tam-tam programul de construcție a 1400 de săli de sport în toată țara. Acum a venit vremea să vedem ce s-a ales de acest program. De exemplu, la Alba Iulia, au fost programate să fie construite două săli de sport: una la Colegiul tehnic "Alexandru Domșa", iar cealaltă la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan". Prima dintre ele a fost deja recepționată în campania electorală, iar cea de-a doua va avea recepția la 20 iulie. Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Călin Potor, s-a declarat foarte nemulțumit de faptul că guvernul a lăsat treburile neterminate. Astfel, cele două săli de sport din Alba Iulia sunt acum doar niște carcase, neexistând nimic din dotarea care face o sală de sport funcțională. "Atunci când a lansat programul, Guvernul României a spus că face săli de sport înțelegând prin a­ceasta un ansamblu unitar și funcțional. În sarcina consiliilor locale și a primăriilor era doar viabilizarea terenului și dotarea cu utilități (a­pă potabilă, gaze naturale, electricitate, canalizare). Noi ne-am făcut lecțiile și ne-am achitat de partea noastră de responsabilitate. Gu­vernul nu a făcut același lucru. Avem două săli de sport care nu pot fi folosite pentru că, așa cum a mai făcut-o și în alte cazuri, guvernul a lăsat lucrurile la jumătate. Dotarea pentru sala de sport de la Colegiul "Alexandru Domșa" este estimată la o valoare de 17-27.000 de euro, iar pentru sala de la Colegiul Național "Horia, Cloșca și Crișan" sunt necesari 22-30.000 de euro (diferența apare pentru că sala de la Colegiul HCC este mai mare - n.red.). Noi nu avem acești bani, dar promitem albaiulienilor că ne vom bate cu guvernul să ne dea fondurile necesare și să facă săli de sport așa cum ne-a pro­mis!", a declarat Călin Potor.
Anca DINICĂ

Ioan Sasu nu exclude posibilitatea de a candida pe listele județului Alba
    Prezent la ședința Delegației Permanente a PSD Alba din partea Biroului de Coordonare al partidului, vicepreședintele Ioan Sasu a de­clarat că neimplicarea Bucureștiului în susținerea organizației ju­dețene în campania electorală se datorează unei lipse de comu­nicare de la nivel central. "Eram 2-3 persoane care răspundeam de Alba și nu am găsit întotdeauna soluția cea mai oportună. Oricum, de aici înainte eu am fost desemnat clar să răspund de organizația din acest județ și implicit voi putea fi tras la răspundere de eventuale disfuncționalități". Chestionat în legătură cu o posibilă candidatură a sa pe listele județului Alba, Ioan Sasu nici nu a confirmat dar nici nu a infirmat o astfel de variantă. "Nu am discutat încă această pro­blemă, eu răspund de mai multe județe, o să vedem în perioada următoare cum este mai bine". În altă ordine de idei, Ioan Sasu a mai precizat faptul că Congresul extraordinar al partidului se va desfășura pe data de 27 august a.c. când printre altele se va de­semna și candidatul la președenția României. Apoi, candidații pentru parlamentare se vor nominaliza în urma unor alegeri preliminare în interiorul partidului și, nu în cele din urmă o reformă radicală a struc­turilor PSD se va produce după alegerile din toamnă.(R.J.)
Noi membri în ATOPA
    Consilierii județeni i-au validat în ultima ședință pe noii membri ai Autorității Teritoriale de Ordine Publică Alba. Aceștia sunt: Cosmin Covaciu, Dan Marcu, Negruț Clement, Vasile Todea, Toader Ulise și Cristian Pașca. Au fost revocați: Csaba Koble, Gheorghe Crăciun, Ștefan Cristea, Eugen Crișan, Iuliu Hada și Ioan Fulea. (F.R.)
Recompense și sancțiuni pentru polițiști
    În primul semestru al acestui an, îmbunătățirea stării și practicii disciplinare la nivelul IPJ Alba a constituit un obiectiv prioritar al conducerii instituției. Pentru rezultatele bune obținute, un număr de 718 polițiști au primit recompense bănești, iar 5 cadre, dintre care un ofițer și patru subofițeri, au fost înaintați în gradul următor înainte de termen. Alți 6 polițiști au primit diplome de onoare. Pentru comi­terea unor abateri disciplinare au fost sancționați 24 de polițiști (2 ofițeri și 22 agenți), mai mult cu 7 față de aceeași perioadă a anului trecut.(F.R.)
Accident cu scuterul
    Un elev de 16 ani din Bergin a suferit o fractură la gamba dreaptă după ce a fost implicat într-un accident de circulație. Ioan Cristian Ciorgovean se deplasa pe un scuter pe DJ 107 C. Din neglijență, tânărul a intrat într-o curbă cu viteză neadecvată, apoi pe con­trasens, unde s-a ciocnit frontal cu un autoturism Dacia condus re­gulamentar de Dorin Dragomir din Alba Iulia.(F.R.)
Au scăzut infracțiunile de înșelăciune
    Un raport al IPJ Alba relevă că, în primul semestru al acestui an, exceptând infracțiunile contra autorității și cele care aduc atingere unor relații privind conviețuirea socială, celelalte infracțiuni de natură juridică au scăzut numeric, cea mai accentuată scădere (-68 la su­tă) constatându-se la in­fracțiunile de înșelăciune și (-44) la in­fracțiunile contra vieții, integrității corporale și sănătății. Soluționarea cauzelor penale rămase cu autori necunoscuți a constituit o pri­oritate pentru polițiști, activitatea finalizându-se prin rezolvarea a 555 de astfel de cauze, din care 463 prin identificarea autorilor.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.