Editorial
Foamea funciară
    Sub povara căldurii și a încorsetării urbane, caut în zilele sfâr­și­tului de săptămână un loc de răgaz, un petec de natură pur în care să mă îmbăt de miresme. Răzbat cu greu prin marea de oameni și de mașini de toate neamurile direcționându-mă spre marginea unei urme de codru.
    Admir peisajul cotropit de autohtonele ranch-uri aduse la scară locală, mă uimesc în fața înghesuielii de proprietăți marcate de gar­duri și țăruși întinși pe sârmă, măsor în ani-lumină vile și vilișoare necuprinse în declarația de avere, trec cu vederea coșcovitele căs­cioare ridicate din truda unor generații și mă abat, după kilometri destui, pe un drum cunoscut de țară cu temerea firească a vreunei pene de cauciuc.
    Avansez puțin pe pietrișul proaspăt tasat, semn al utilizării in­contestabile a vreunui fond nerambursabil în folosul comunității "apro­pitarilor", o persoană binevoitoare indicându-mi calea-ntoarsă, "strada" cu pricina fiind privată, cu blazonul de acces interzis. Ră­sucesc chinuit mașina într-o porțiune care părea a nimănui și mă îndrept cu vădită frustrare spre altă destinație, în acordul corului de lătrături ale patrupedelor canine puse de pază. Las în urmă și pădure, și case de vacanță pentru mai multe vieți, și drumuri în­fundate protector, corturile și grupurile gălăgioase aciuate care pe unde au apucat, las traiul la grătar și îmi fixez alegerea pe marginea unui râu mai larg, mai cuprinzător. Mă feresc cu grijă să nu încalc regulile de circulație printre lanurile în pârg. Este totuși vremea secerișului și mă străduiesc să ocolesc obosite Glorii sau utilaje cu nume de firmă. Trec pe lângă vaste latifundii achiziționate după norme permisive de multinaționalii rezidenți, investitori așteptați cu lacrimi în ochi, trec pe lângă fâșii înguste, pe lângă drepturi de proprietate câștigate dureros în instanțe și zăresc cu ușurare pâlcurile de sălcii care anunță prezența limanului liniștitor al apei. Motoare cu mai mulți cai putere ambalează nervos căutându-și opreliștea pe dâmburile din parcare. Vânzoleală în toi, mai ceva ca la târgul câmpenesc de pe înălțimile Găinii. Zi cu ghinion. Nimeresc tocmai lângă o fermă în devenire care și-a înfipt extremitățile în malul apei. Cu chiu cu vai găsesc o oază de verdeață. Îmi rezerv timpul să-mi adun gândurile, să-mi fac reproșuri că nu mi-am luat ca alții terenul meu de campat, că nu m-am aruncat pe locurile arătoare care-și cresc valoarea la intrarea în UE, că n-am revendicat o proprietate pe care n-am avut-o neam de neam. Trec rapid în revistă locurile deja ocupate "de-a stânga și de-a dreapta" puterii, așa cum ne stă bine din tradiție. Mă bucur răutăcios că nu s-au investit bani în dealurile alunecoase la ploile de vară, mă luminez la față cu speranța că se depopulează sate încă neelectrificate, fără școli și magazine, mă bucur în ideea că-mi voi găsi undeva, într-un loc uitat de lume, un teren pe care să-mi pun propria tăbliță, să dau drumul câinilor, să-i asmut la trecători.
    Pun cifră lângă cifră și variantele posibile. Dacă până acum s-au vândut aproape patru sute de mii de hectare, cu prețuri de mulți, mulți euro pe metru pătrat, voi putea cândva să-mi achiziționez locul de popas, fără cale de acces, fără gaz și apă și curent, fără inflație.
    Mă grăbesc să dau un anunț răsunător "cumpăr teren XXXXL", să-mi stâmpăr foamea de pământ, setea telurică răspândită ca o molimă de sub păturile subțiri ale burghezimii moderne.
Mariana IONAȘ