Ultima oră
Atenție, monument istoric!
    Cu mare vâlvă Ministerul Culturii și Cultelor a finalizat noua Listă a Monumentelor Istorice, ea urmând să intre în vigoare la sfârșitul acestei luni. Documentul care cuprinde peste 20.000 de obiective din patrimoniul cultural imobil al României, nu este numai o simplă contabilitate în domeniu, ci un instrument de lucru valoros ce vine să ajute autoritățile în aplicarea prevederilor Legii 422/2001 privind pro­tejarea monumentelor istorice și ale Legii 378/2001 pentru apro­barea Ordonanței Guvernului nr. 43/2000 privind protecția patri­mo­niului arheologic. În prezent situația mo­numentelor istorice din țara noastră nu este roz și am mai scris despre ea. Din păcate mo­numentele nu sunt amenințate numai de lipsa banilor care face ca lucrările de conservare și restaurare să se desfășoare în pas de melc, ci și de necunoaștere. De necunoaștere din partea cetățenilor și deopotrivă a administrației publice locale și județene. De exemplu fiecare monument istoric are "o zonă de protecție prin care se asi­gură conservarea integrală a monumentului istoric și a cadrului său construit sau natural." Mai concret este vorba de a asigura inte­gritate monumentului pentru că în multe cazuri s-a constatat că în zona de protecție a unor monumente istorice s-au ridicat fel și fel de construcții, ceea ce aduce atingere monumentului ca estetică și uneori chiar contribuie la deteriorarea lui.
    Ca să arătăm că nu facem numai teorie spunem că la Cricău, li­pită de zidul de incintă al bisericii monument istoric a apărut o de­pendință. Construcția este ilgală de vreme ce nu respectă zona de protecție a monumentului amintit. La Lancrăm, deja celebra sală de sport care se ridică la mai puțin de 100 de metri de mormântul lui Lucian Blaga este în aceeași situație. La Alba Iulia un cetățean vrea să-și extindă locuința în zona de protecție a Cetății Vauban - mo­nument istoric de importanță excepțională inclus în categoria A. Deși consilierul local Doina Harda a semnalat aspectul, ceilalți con­silieri locali au aprobat documentația. Au fost influențați în decizia lor de faptul că arhitectul șef al municipiului Alba Iulia le-a spus că e­xistă avizul Ministerului Culturii și Cultelor. Trebuie spus că într-adevăr există avizul de descărcare de sarcină istorică (adică cer­cetarea arheologică nu a scos la iveală nimic interesant), dar nu există Avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, aviz in­dispensabil atunci când vine vorba despre construcții în preajma monumentelor istorice. Constatăm de aceea cu regret că dacă la primăria unui municipiu reședință de județ nu se știe exact ce avize trebuie obținute, despre situația de la comune, unde nu există ar­hitecți și servicii de urbanism nici n-are rost să discutăm. Este ade­vărat că legea spune că este nevoie de avizul MCC fără a preciza care este acesta, dar legiuitorul s-a gândit firesc că prevederile le­gale se coroborează unele cu altele. Se pare însă că birocrații au ne­voie să li se dea mură-n gură totul. Mai ales că cititul e o treabă grea!
    Pentru corectarea acestei situații Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Alba va trimite în zilele următoare tu­turor primăriilor adrese prin care să le atragă atenția asupra avizelor "culturale" de care este nevoie pentru ridicarea unei construcții. Și nici așa nu-i sigur că cineva va ține minte ce trebuie să facă. Poate cel mai bine ar fi ca lângă fiecare monument istoric să fie plantate plăcuțe nu numai cu semnalarea lui turistică, dar și unele pe care să scrie "Atenție, monument istoric. Construcția în zona de protecție interzisă!"
Anca DINICĂ

La concursul de titularizare
Dascălii au obținut rezultate slabe
    Rezultatele obținute de cadrele didactice participante la con­cursul de titularizare în învățământ, desfășurat în 15-16 iulie, sunt mai slabe decât anul trecut, a declarat Marian Munteanu, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba. La con­cursul de titularizare s-au înscris 676 de candidați, majoritatea din județul Alba, susținând efectiv examenul 485 de absolvenți din pro­moția 2004 sau cele anterioare. Este vorba de 286 de profesori, 150 de învățători și 41 de educatori, precum și 8 maiștri. Dintre profesori, 114 au obținut medii peste 7.00, media minimă necesară titularizării pe post, fără să fie înregistrată însă nici o notă maximă. Alți 100 de profesori au promovat examenul cu medii cuprinse între 5.00 și 6.99, în timp ce 73 de pretendenți nu au obținut note de trecere, fiind eva­luați chiar cu medii de 1,40. Surprinzător, cele mai multe medii sub 5.00 au fost obținute la limba engleză și religie, unde aproximativ jumătate din­tre candidați nu au promovat examenul. Pentru posturile de educatori-învățători s-au "bătut" 191 de dascăli, aproape 20% dintre ei nereușind să promoveze concursul. Cea mai gravă situație se înregistrează la maiștri, unde s-au prezentat doar 8 candidați, dar numai unul dintre aceștia a îndeplinit baremul de titularizare. Îna­intea soluționării celor 24 de contestații depuse, au promovat 378 de candidați, din care 207 au reușit să se titularizeze, ceilalți urmând să fie încadrați ca suplinitori calificați. Marian Munteanu este de părere că principala cauză pentru rezultatele inferioare din acest an este că subiectele au necesitat "o gândire complexă și experiență didactică", față de testele grilă de anul trecut, care au fost mult mai ușoare. Repartizarea computerizată pe posturi va avea loc în data de 26 iulie, pentru dascălii din Alba, și două zile mai târziu pentru cei din alte județe, după ce candidații care au obținut medii peste 7.00 își vor putea verifica din nou opțiunile în perioada 23-25 iulie, la sediul IȘJ Alba.
Robert GHERGU

Cercetat pentru abuz de încredere
    Traian Fătăligă Tulea, în vârstă de 48 de ani, din satul Lunca Târ­navei, comuna Șona, este cercetat de Serviciul Poliției Transporturi Feroviare al IPJ Alba sub acuzația de abuz de încredere. Surse po­lițienești au declarat, în urma primelor investigații, că bărbatul se afla duminică seara în trenul personal 3.508 Teiuș-Sighișoara. El a fost rugat de Romeo Grancea, de 18 ani, din comuna Vânători, județul Mureș, să-i păstreze suma de 1.350.000 de lei până se va întoarce de la toaletă. În timp ce tînărul se afla la W.C., Tulea a sărit din tren în gara din Blaj și a... tulit-o cu banii, fiind depistat la scurt timp de polițiștii de la TF. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu e­xac­titate dacă Traian Tulea a comis sau nu infracțiunea de abuz de încredere. (R. G.)
Un gest care merită consemnat
Consilierul județean demisionar Ioan Popa își donează indemnizația
    Cunoscutul om de afaceri Ioan Popa, patronul firmei SC Transavia SA, a fost ales consilier județean pe listele PSD. El a participat la prima ședință, după care a demisionat din acest post. Pentru prima ședință, domniei sale i-a revenit o indemnizație de 3,5 milioane de lei. Dl. Popa a renunțat la indemnizație și a apelat la ziarul Unirea pentru a găsi un om necăjit care are nevoie cu adevărat de acești bani. Indemnizația neridicată de dl. Popa a ajuns la Liliana Po­târ­niche, o femeie de 27 de ani, care la 17 ani a fost victima unui viol. De atunci ea a rămas cu sechele, iar acum este internată la spitalul de neuropsihiatrie din Alba Iulia sub îngrijirea doamnei dr. Simona Ciugudean. Liliana are doi copii, Maria de 7 ani și Ion de 5 ani, ambii internați la secția de pediatrie a spitalului județean, la dr. Eva Pa­honțiu. Cei doi micuți stau cu bunica care trebuie să-și plătească perioada de ședere în spital. Dl. Ioan Popa a mai făcut și alte astfel de gesturi umanitare.(F.R.)
Președintele CJ Alba acuză
Drumurile județului sunt proaste pentru că banii s-au dus la... Sechelariu
    Președintele Consiliului Județean a spus ieri, într-o conferință de presă că pentru drumurile județene din Alba s-a alocat la începutul anului, pentru primul semestru, suma de 26 de miliarde de lei din care s-au primit doar aproximativ 11 miliarde de lei. "Banii s-au cheltuit în perioada de precampanie, când s-au efectuat lucrări în avans, iar banii promiși n-au mai venit. Un alt motiv îl reprezintă faptul că sumele promise s-au dus la Bacău, după cum a spus secretarul de stat demisionar Sechelariu, că i-a dat la fratele lui, primar la Bacău", a spus Atanasiu. Vicepreședintele Nicolae Popa a precizat că are promisiuni că restanțele financiare pentru drumurile județene vor sosi în circa o lună de zile. (F.R.)
Bani pentru refacerea obiectivelor calamitate
    Guvernul a alocat suma de 1 miliard de lei din Fondul de inter­venție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2004, pentru finanțarea unor lucrări urgente de înlăturare a efectelor calamităților naturale. În Alba, cele mai mari pagube materiale s-au înregistrat pe drumurile județene (56,7 miliarde) și drumurile comu­nale (25,9 miliarde). Repartizarea sumei pe unități administrativ-teritoriale se face astfel: *lucrările executate pe drumurile județene (818,8 milioane de lei) din care: consolidarea provizorie a podului pe DJ 107B, la Sântimbru (148,6 milioane), pe DJ 107I Mogoș (55,3 miliioane), DJ 108 Albac-Horea (33,4 milioane), DJ 141D Boz-Doștat (53,3 milioane), DJ 704A Pian-Strungari (63,8 milioane), DJ 742 Gura Roșia-Roșia Montană (161,1 milioane), DJ 750A Gura Soho­dol-Sohodol (10,1 milioane), DJ 750 Valea Mânăstirii (259,5 mi­lioane), DJ 762 Mihoiești (33,4 milioane); *lucrări propuse (181,2 mi­lioane), dintre care se va nominaliza noul obiectiv de investiții "Pod de DJ 107B, comuna Sântimbru".
Anca GOLEANU

Pensionarii nu plătesc taxe pentru adeverințele de studii
    Reprezentanții Casei Naționale de Pensii împreună cu cei ai Mi­nisterului Educației și Cercetarii au decis instituirea obligativității universităților de a nu mai percepe taxe pentru pensionarii care so­licită adeverințe necesare la recalcularea pensiilor. Această decizie a fost anunțată de președintele Casei Naționale de Pensii, Ion Giu­rescu, ca urmare a sesizărilor făcute de pensionari, întrucât a­ceștia erau nevoiți să plătească mai multe sute de mii de lei drept taxă pentru eliberarea unei adeverințe care să ateste perioada cursurilor de zi în învățământul superior. În baza unei recente hotărâri de Gu­vern, studiile universitare pot constitui vechime în muncă și dau po­si­bilitatea recalculării pensiei.(F.R.)
Testarea suplinitorilor necalificați
    Testarea suplinitorilor necalificați în vederea obținerii unor posturi în învățământul județean a avut loc luni, 19 iulie, la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia. Au participat 95 de can­didați, alți 7 pretendenți la catedre renunțând în ultimul moment la susținerea examenului. Spre deosebire de concursul de titularizare, majoritatea candidaților au obținut medii de trecere, fiind înregistrate foarte puține note sub 5.00. Repartizarea computerizată pe posturi va avea loc în data de 5 august, abia după ce titularii, dascălii de­tașați și suplinitorii calificați își vor lua catedrele în primire. (R. G.)
Apa CTTA și-a majorat capitalul social
    Vicepreședintele CJ Alba, Ion Dumitrel a declarat că s-a aprobat majorarea capitalului social la SC "Apa-CTTA" SA de la 1.062.452.779 lei, la 8.840.000.000 lei, din care 4.444.966.469 lei în natură și 3.332.580.752 lei în numerar. Prin majorarea capitalului social rezultă 353.600 acțiuni (față de 42.498 acțiuni la constituirea societății) cu o valoare nominală de 25.000 lei/acțiune, deținute in­tegral de județul Alba. (A.G.)
CJ Alba face afaceri bune pentru rromi
    Consilierii județeni au votat în ultima ședință proiectul de hotărâre referitor la aprobarea cofinanțării proiectului "Viabilizare acces co­mu­nitate de rromi sat Săliștea Deal" din cadrul programului "Sprijin pentru strategia națională de îmbunătățirea situației rromilor". Pentru acest proiect a fost repartizată suma de 620 de milioane de lei, reprezentând contribuția locală în vederea depunerii spre finanțare a proiectului. Contribuția din partea UE este de 6,2 miliarde de lei. Prin realizarea acestui obiectiv se vor asigura legăturile: Săliștea-Săliștea Deal și Săliștea Deal-centru. Inițiativa aparține Consiliului Județean Alba și Consiliului local al comunei Săliștea.(F.R.)
Nicolae Gavrilă va reînvia meșteșugurile românești, cu sprijinul... suedezilor
    Președintele Centrocoop, Nicolae Gavrilă, care s-a aflat anul a­cesta la "Târgul de Fete" de pe muntele Găina, a vizitat câteva din­tre obiectivele pe care le are în subordine, în munții Apuseni. Printre acestea s-a aflat și binecunoscutul hotel "Tulnicul", din Câmpeni, care se află acum în reparații capitale, și despre care Gavrilă con­sideră că va deveni una dintre cele mai moderne și mai căutate unități hoteliere din zonă.
    Din discuțiile purtate cu dânsul am aflat că obiectivul său prin­cipal este crearea unei rețele de spații de cazare confortabile, mo­derne și accesibile ca preț, odată cu readucerea la viață a mește­șugurilor în zonă, a producției de artizanat. Demn de menționat fap­tul că, în Moldova, potrivit declarațiilor președintele Centrocoop, a­ceste două rețele complementare funcționează și aduc profituri substanțiale.
    Pentru realizarea obiectivelor sale, Nicolae Gavrilă a contactat Fundația "Olof Palme", din Suedia, care își va trimite, într-un viitor apropiat, specialiștii în domeniu, în țara noastră. (I.H.)
Consilierii județeni preferă votul electronic
    La a doua ședință a noului Consiliu Județean Alba, vicepre­șe­dintele Nicolae Popa a propus ca toți consilierii să voteze proiectele de hotărâre prin vot deschis, adică prin ridicare de mâini. "Eu cred că în acest mod fiecare consilier va fi mult mai responsabil atunci când își va exprima votul. Dacă vom vota electronic, nimeni nu va mai ști cum se votează și vom fi cu toții catalogați în fel și chip, la grămadă, când va fi votat un proiect mai sensibil. În plus, dacă vom vota prin ridicare de mâini vom da dovadă de transparență totală și toată lumea va ști cum a votat", a spus vicepreședintele CJ Alba, Nicolae Popa. Din păcate, propunerea vicepreședintelui Nicolae Po­pa a căzut la... vot deschis, singurii care au ridicat mâna fiind cei doi consilieri ai PUR, Toader Ulise și Nicolae Pușcă, care s-au raliat șefului lor, Nicolae Popa.(F.R.)
O glumă nesărată
România importă sare din Ucraina!
    Sarea gemă, respectiv sarea de bucătărie, în România este cu­noscută încă din antichitate pentru rezervele foarte mari. Și la această oră, România se află printre țările cu cele mai mari rezerve din lume după SUA, Rusia, Anglia, Germania, Franța, India, Canada și Italia. Mai mult decât atât, specialiștii au reușit să demonstreze faptul că rezervele de sare din România pot să asigure necesarul întregii omeniri pentru mai bine de un mileniu. Și cu toate acestea, astăzi România a izbutit încă o uriașă "performanță" aceea de a importa sare din Ucraina, aspect ce înseamnă cel puțin o sfidare a rezervelor noastre. Inevitabil, în scurt timp munții noștri de sare vor fi puși la "saramură", adică la păstrare, iar întreprinderile care au ex­ploatat sute de ani aceste zăcăminte își vor lăsa oamenii pe dru­muri.(R.J.)
În primul semestru,
Peste 7 tone de alimente confiscate de DVSA Alba
    În primul semestru al anului, inspectorii Direcției Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba (DVSA) au controlat peste 25.000 de tone de alimente de origine animală și aditivi alimentari. Numai luna trecută au fost verificate 476 de unități. Potrivit site-ului oficial al DVSA Alba, au fost confiscate 4,5 tone de carne, 2,55 t preparate din carne, dar și pește sau lapte, valoarea totală a alimentelor depistate cu abateri de la legislația veterinară în vigoare depășind 682 de milioane de lei. Principalele deficiențe constatate în acțiunile de control vizează nerespectarea normelor sanitar-veterinare la ma­ni­pularea și depozitarea produselor de origine animală și efectuarea transporturilor de animale, produse, furaje sau materiale de uz ve­terinar fără documente legale sau cu mijloace neigienizate ori nea­utorizate. (R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.