Editorial
Focus pe pensionari
    Există deja în România o puternică polarizare socială. La capătul sărac al grilei se află românii din mediul rural și pensionarii. Toți știm aceste lucruri, chiar și guvernanții. Iată trei premise adevărate care l-au făcut pe proaspăt instalatul ministru al Muncii - Dan Mircea Popescu să anunțe primele măsuri. Foarte bine, doar de-aia a fost pus ministru, să se îngrijească de cei în nevoie. Așa se face că la începutul acestei săptămâni domnul ministru anunța, mai bine zis promitea, la solicitarea Uniunii Generale a Pensionarilor urmă­toarele: mărirea ajutorului pentru plata energiei termice, recalcu­la­rea tuturor pensiilor, bilete de tratament mai ieftine, dar și mărirea alocației pentru rechizitele copiiilor provenind din familii defavorizate, sau organizarea de cursuri pentru reorientarea profesională a șome­rilor de la sate...
    Sigur că acestea sunt categorii de cetățeni care au nevoie de spri­jinul statului. Nu putem însă să nu observăm că ei nu sunt sin­gurii. Ce a făcut de exemplu statul pentru tineri? Adică tocmai pen­tru cei de la care se așteaptă construirea unei societăți mai bune? În afară de programul guvernamental "Cornul și Laptele" nu prea mul­te. Și ne referim acum mai ales la elevii și studenții cu care ne mâdrim, cei care ne aduc laurii olimpiadelor internaționale la diferite discipline de învățământ. Nu întâmplător acești tineri preferă să-și caute norocul aiurea, într-o societate unde egalitatea de șanse și a­tenția statului față de cetățeni este egal împărțită. Mai toate par­tidele au sesizat că tot concentrându-se pe pensionari, pe cei să­raci și defavorizați și uitând de cetățenii de nivel mediu sau de tinerii talentați, aceștia tind firesc să răspundă cu aceeași monedă. Răs­punsul politic și mai ales politicianist a fost promovarea tinerilor pe listele pentru alegerile locale și pe listele pentru alegerile generale. Dar cei câțiva care aleg drumul mocirlos și plin de dezagreabile com­promisuri, renunțând la visele și avântul tinereții pe care-l pre­supune politica românească, sunt puțini și dintre aceștia și mai puțini sunt cei care reușesc să se impună. Iar cu ei problema nu se rezolvă. Sunt necesare măsuri guvernamentale concertate și în pri­mul rând aceeași atenție pe care statul o acordă celorlalți.
    Repet, nu fac o pledoarie împotriva categoriilor defavorizate din so­cietatea noastră, ci mă întreb doar cum de este posibil ca după 14 ani de "atenție" lucrurile să nu fi intrat încă pe fășagul normal. Ci­ne a urmărit evoluția lucrurilor a văzut că puseele de grijă guver­namentală se manifestă mai ales în preajma unor evenimente e­lectorale. Rezultatele alegerilor locale au venit să reconfirme supre­mația Partidului Social Democrat în preferințele alegătorilor din me­diul rural și în preferințele pensionarilor. Suntem, deși nu se spune oficial, în campania electorală pentru alegerile generale. În acest context înțelegem mai bine promisiunile domnului ministru Dan Mir­cea Popescu. Înțelegm că partidul are nevoie de susținători, înțe­legem că partidul are nevoie de voturi, iar cei care votează trebuie vrăjiți. De unde va lua domnul ministru banii necesari pentru aco­perirea acestor promisiuni? Poate din noi biruri care vin să stopeze ușoara creștere economică pe care România a înregistrat-o? Poate din reducerea fondurilor necesare investițiilor în modernizarea țării? Sau poate că nu-i va lua de nicăieri pentru că, până să devină rea­litate, promisiunile unui ministru au nevoie de acordul Parla­mentului, iar timpul rămas până la alegeri este prea scurt. Dar chiar și nematerializate, ele își vor atinge scopul electoral arătând pseu­do-vizaților că statului, dar mai ales partidului îi pasă.
Anca DINICĂ