Ultima oră
La Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia
Colegiile universitare intră în reorganizare
    Colegiile universitare din cadrul Universității "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia nu se vor desființa, ci doar se vor reorganiza, a de­clarat ieri, într-o conferință de presă, rectorul instituției, prof. univ. dr. Achim Moise. El a precizat că toți candidații care vor fi admiși în se­siunile iulie-august 2004 la colegiile universitare vor urma un parcurs normal de studii. Precizarea a fost absolut necesară, după ce în pre­să au apărut informații potrivit cărora colegiile uni­versitare vor fi desființate, o dată cu apariția noii Legi a organizării studiilor uni­ver­sitare. Achim Moise a subliniat că Senatul universității nu a optat pentru lichidare, ci pentru transformarea colegiilor în specializări de lungă durată, unele chiar sub aceeași denumire, în funcție de ce­rințele pieței muncii. Singurul profil la care nu există un cores­pondent în cadrul facultăților este birotica, dar și în acest caz, a menționat rectorul, studenții vor putea susține examenul de licență la Facultatea de Filologie, astfel că nici unul din cei aproximativ 650 de studenți din cadrul colegiilor universitare din Alba Iulia și Blaj nu va rămâne pe dinafară. Pe de altă parte, Moise a spus că numai de anul viitor nu va mai fi organizată admitere la colegiile universitare. Chiar și în aceste condiții, în Nomenclatorul de specializări al Minis­terului Muncii, a arătat rectorul, aceste funcții vor exista și absol­venții își vor găsi corespondent pe aceste specializări de scurtă durată, având numeroase oportunități de angajare sau de continuare a studiilor, fie la aceeași specializare, fie la una complementară. Studenții deja înmatriculați la facultăți sau colegii se formează, de altfel, în ultimele promoții cu un parcurs de 4, respectiv 3 ani de studiu, întrucât se va trece la o nouă structură a sistemului uni­versitar, potrivit noilor reglementări ale Ministerului Educației și Cer­cetării. Din acest motiv, în anul 2008 vor ieși de pe băncile uni­ver­sității albaiuliene două promoții de absolvenți.
•Se prefigurează concurență acerbă pentru locu­rile scoase la admitere
      Înscrierile pentru colegiile univesitare și facultățile din cadrul Universității "1 Decembrie 1918" au început în data de 12 iulie, fiind scoase pentru concursul de admitere un număr de 2.200 de locuri, inclusiv pentru masterat și doctorat. Prorectorul Florea Voiculescu a declarat că până la această dată și-au depus dosarele aproximativ 1.200 de candidați, unii dintre ei fiind înscriși la mai multe spe­cializări. Numai în acest mod poate fi explicat faptul că numărul to­tal al opțiunilor alese de candidați se ridică la impresionanata cifră de 6.900. De exemplu, 592 de candidați și-au exprimat prima op­țiune pentru Facultatea de Științe, numărul total al opțiunilor la toate specializările acesteia depășind 3.000. Acest lucru a fost posibil pentru că, și în acest an, taxa suplimentară pentru fiecare altă opțiune a fost modică. Pe lângă cei 400.000 de lei taxă pentru în­scriere, candidanții au fost nevoiți să achite câte 50.000 de lei pentru fiecare altă specializare dorită în plus.
    Prorectorul a apreciat că numărul candidaților va crește simțitor de săptămâna viitoare, fiind așteptați la înscriere candidații respinși la universitățile unde concursul de admitere se încheie acum. Mai mult, perioada de înscriere se încheie abia la finele lunii, astfel că și în această vară se prefigurează o concurență acerbă, a mai spus Florea Voiculescu.
Robert GHERGU

Adrian Năstase - candidat aproape sigur pentru Cotroceni
    Aflat în vizită la New York, premierul Adrian Năstase s-a arătat mai deschis în a răspunde întrebării privitoare la posibila sa can­didatură pentru președinția României, După răspunsurile evazive pe care presa românească le-a primit în ultimul timp, președintele Partidului Social Democrat a declarat miercuri: "Sunt pregătit 95 la sută să particip la alegerile prezidențiale, dar vreu să mă consult cu colegii, să vedem cea mai bună formulă și cel mai bun candidat. Dacă analizele ne vor arăta că ai mei colegi consideră că eu trebuie să fiu candidatul partidului, voi candida." După cum se vede pre­mierul a lăsat încă deschisă portița pentru o schimbare de macaz concretizată în desemnarea unui alt candidat. Adrian Năstase a respins speculația conform căreia nehotărârea sa ar proveni din faptul că puterile pe care le are în calitate de premier sunt mai mari decât cele conferite președintelui. Oricum până la Congresul Ex­traordinar al PSD din luna august nu mai este mult și atunci vom afla sigur cine este preferatul PSD. (A.D.)
La Alba Iulia,
Magazinul "Unirea" a fost incendiat... aplicat
    Pompierii militari din Alba Iulia au participat miercuri, 21 iulie, la o aplicație pe timp de noapte, organizată la raionul de mobilă al ma­gazinului "Unirea" din centrul municipiului. Au fost implicate 4 auto­speciale de stingere a incendiilor, o autoscară și echipajul de des­carcerare, fiind mobilizați 25 de pompieri. Operațiunea a fost coor­donată de șeful Detașamentului de Pompieri Alba Iulia, locotententul Dan Mircea și căpitanul Silviu Dogar, purtătorul de cuvânt al Gru­pului județean de Pompieri. Dogar a precizat că aplicația a început la ora 22.00 și a fost simulată izbucnirea unui incendiu de proporții la secția de mobilă situată la etajul al doilea al clădirii, cu prăbușirea tavanului și riscul extinderii flăcărilor la raioanele învecinate. În aproximativ 50 de minute, "focul" a fost stins, pompierii reușind să îndeplinească toate obiectivele vizate în baremele de timp stabilite, motiv pentru care au fost apreciați cu calificativul "foarte bine". Astfel de aplicații sunt programate anual la obiectivele cu risc major de in­cendiu, urmărindu-se mărirea vitezei de reacție a pompierilor, a pre­cizat căpitanul Silviu Dogar.(R.G.)
Președintele CJ Alba negociază obținerea de credite bancare avantajoase
    În primele zile de mandat în calitate de președinte al Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu spunea că obiectivul său prioritar îl reprezintă refacerea infrastructurii. Domnia sa a adăugat că rezol­varea acestei mari probleme a județului Alba, căreia nimeni nu i-a dat de cap, de la revoluție încoace, ține de finanțare. Și cum banii alocați în fiecare an sunt puțini s-a ajuns la concluzia că ne-ar trebui circa 20 de ani, pentru ca în acest ritm, să avem bani pentru drumuri mai bune. Soluția oferită de președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu, o reprezintă accesarea unui credit important de circa 10 milioane de Euro, bani cu care s-ar putea rezolva problema drumurilor județene în mare măsură. În cursul zilei de ieri, președintele Atanasiu a avut discuții cu reprezentanții unei importante bănci din România, în ve­derea contractării acestui credit. Cele două părți au mai discutat în legătură cu accesarea de credite în vederea co-finanțării programelor derulate de Uniunea Europeană, în care, pe lângă banii europeni sunt necesare și contribuții ale comunităților locale. Și cum acestea din urmă nu au nici bani, nici proiecte, CJ Alba le întinde o mână de ajutor, bani dar și consultanță de specialitate.
Florin ROMAN

Vicepreședintele PSD Alba, Alexandru Retegan:
"Ascensiunea opoziției s-a datorat presei și mai puțin candidaților și ofertelor prezentate"
    Recent vicepreședintele PSD Alba, Alexandru Retegan, a par­ticipat la București la o dezbatere organizată de către Institutul Social Democrat "Ovidiu Șincai" sub directa îndrumare a lui Adrian Severin. Printre temele abordate s-au regăsit reforma clasei politice, transparența în activitatea internă a PSD și ideologizarea activității PSD, dar inevitabil s-a ajuns și la discuții privind recentele alegeri locale. "S-a pus problema dacă acum există într - adevăr o criză la nivelul PSD, însă s-a concluzionat că nu poate fi vorba despre așa ceva chiar dacă unii dintre membrii noștri sunt îngrijorați de faptul că în localitățile lor nu au atins criteriile de performanță stabilite. De asemenea s-a mai remarcat o anumită delăsare a celor care au pierdut alegerile și astfel nu au putut ocupa posturi în administrație." ne-a precizat dl. Retegan.
    În schimb cea mai interesantă concluzie la care au ajuns parti­cipanții a fost acea că de fapt presa a jucat în ultima perioadă în Ro­mânia rolul opoziției și în acest sens voturile obținute de partidele res­pective se datorează mass - media și mai puțin ofertelor acestor formațiuni politice. "Oricum mesajul transmis de electorat cu prilejul recentului scrutin electoral se adresează întregii clase politice ro­mânești, nu numai PSD - ului, care are nevoie urgentă de o reformă reală și mai ales radicală" a conchis Alexandru Retegan.
Răzvan JURCĂ

Dacă nu va fi ocupat de SEIP Alba
Fostul sediu al BNR Alba va fi vândut la licitație publică
    Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a decla­rat în cadrul unei conferințe de presă, că din informațiile pe care le deține, guvernul va trece din nou Serviciile de Evidență Informatizată a Persoanei, din subordinea Consiliilor Județene în "custodia" Pre­fecturilor. "Dacă legea nu va fi modificată și Serviciul de Evidență In­for­matizată a Persoanei va rămâne la noi, această instituție se va muta în fostul sediu al BNR. Dorim să le oferim funcționarilor de a­colo condiții decente de muncă, iar cetățenii nu vor mai fi obligați să stea în soare la coadă pentru a-și rezolva problemele. Ei vor putea într-un singur loc să-și rezolve problemele legate de acte personale sau pentru mașini și nu vor mai fi purtați pe la ușile a nu știu câte instituții. Dacă nu-i vom găsi însă o utilitate acestui spațiu o să-l vin­dem la licitație publică", a declarat Teodor Atanasiu. Deocamdată, acest spațiu produce doar pierderi, a spus vicepreședintele CJ Alba, Ion Dumitrel. El a spus că de la preluarea lui, CJ Alba a pierdut cir­ca 145 de milioane de lei, reprezentând cheltuielie cu paza și între­ținerea. De la 1 august, contractul cu firma de pază va fi reziliat, locul acesteia urmând să fie luat de Corpul Gardienilor Publici Alba. Mai trebuie spus faptul că Guvernul a decis ca destinația spațiului de la BNR să fie muzeu.
Florin ROMAN

Potop la Zlatna
    Drumul național 74, în zona localității Zlatna, a fost blocat mier­curi, 21 iulie, timp de aproximativ o jumătate de oră, din cauza alu­viunilor aduse de pe versanți, în urma ploilor abundente, însoțite de descărcări electrice și grindină. Potrivit poliției, între orele 13.00 și 14.00 s-a înregistrat un adevărat potop, astfel că în următoarea ju­mătate de oră circulația rutieră nu s-a putut desfășura pe nici unul din sensuri pe un tronson de 2 kilometri, în zona Podul lui Paul. Abia în jurul orei 14.30, șoseaua a fost degajată de echipele de in­tervenție ale Districtului Drumuri Naționale Zlatna, care continuau ieri să lucreze pentru curățarea șoselei. Nu este însă pentru prima dată când traficul rutier pe DN 74 este întrerupt la Zlatna, la fiecare ploaie mai însemnată șoseaua fiind blocată de aluviuni, din cauza rețelelor de canalizare colmatate. (R.G.)
La Tiraspol
Școlile românești nu sunt dorite
    Agenția Mediafax a transmis informația conform căreia în cursul săptămânii trecute, autoritățile transnistrene de la Tiraspol au se­ches­trat bunurile materiale și arhivele unei școli cu predare în limba română. Surse din cadrul Ministerului moldovean al Reintegrării au precizat că milițienii transnistreni erau însoțiți de reprezentanți ai Mi­nisterului Securității din stânga Nistrului. Profesorilor și părinților co­piilor, care au venit la școală pentru a se opune acestei acțiuni, le-a fost interzis accesul în zonă. Acțiunea este urmare a faptului că So­vietul Suprem de la Tiraspol a decis ca începând de la 1 iulie să întrerupă activitatea școlilor cu predare în limba română din Trans­nistria. Motivul invocat este acela că ele funcționează ca instituții de învățământ private, cu predare în limbă străină.
    Această nouă acțiune a autorităților transnistrene se adaugă lun­gului șir de acțiuni îndreptate împotriva românilor. Guvernul de la Chi­șinău nu are, de facto, nici o putere la Tiraspol, fapt dovedit recent și de imposibilitatea sa de a respecta decizia CEDO de punere în li­ber­atate a ultimilor doi componenți ai Grupului Ilașcu, care se mai află în închisoare la Tiraspol. Autoritățile transnistrene au respins deja ideea punerii în aplicare a sentinței CEDO. (A.D.)
Furt de aparatură electronică
    Ovidiu Valentin Z., Emanuel B., Dan Sorin Z. și Viorel M., cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, toți din Alba Iulia, sunt cercetați de poliție, după ce au comis în noaptea de 20 spre 21 iulie o spargere la un magazin de produse electronice de pe raza municipiului. Po­trivit poliției, cei 4 au pătruns prin efracție în incinta magazinului, de unde au sustras aparatură electronică în valoare de 28 de milioane de lei. Primul care a fost prins este Ovidiu, care a fost depistat de polițiști la puțin timp de la comiterea faptei, în timp ce se deplasa pe str. Vasile Goldiș având asupra lui o parte din bunurile furate. În urma cercetărilor, polițiștii i-au identificat și pe ceilalți 3 făptași, a­ceștia urmând să fie anchetați tot sub acuzația de furt calificat.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.