Curier județean
Crescătorii de taurine vor motorină subvenționată
    Membrii Asociației crescătorilor de taurine Alba consideră că ac­tu­alul sistem de acordare a motorinei subvenționate este discri­mi­na­toriu și nu servește cu nimic stimulării creșterii de taurine. Ei se con­sideră îndreptățiți să beneficieze de motorină subvenționată pen­tru efectuarea lucrărilor agricole la culturile de furaje. Actualul preț scăzut de achiziție a laptelui este numai în favoarea procesatorilor. Atâta timp cât un litru de lapte este plătit cu numai 5000 de lei, nu se pot acoperi cheltuielile pentru producerea laptelui. În opinia cres­cătorilor de taurine este inadmisibil ca procesatorii să decidă după bunul lor plac prețul de achiziție a laptelui fără a se consulta și cu producătorii care au încheiat contracte. Crescătorii de vaci cu lapte din județ mai solicită Guvernului să revină la acordarea subvențiilor la patrimoniul genetic pentru taurinele cuprinse în controlul oficial al pro­ducției de lapte. Dacă fermele zootehnice specializate în creș­te­rea vacilor de lapte nu vor fi stimulate și încurajate să se conso­lideze, în scurtă vreme se vor ruina și atunci unii procesatori nu vor mai avea materie primă, sunt de părere membrii Asociației cres­că­torilor de taurine. (S.T.)
Amplu proiect de modernizare a străzilor la Sebeș
    În urmă cu circa 2 luni de zile în municipiul Sebeș s-a demarat un amplu proiect de modernizare a zece străzi a cărui valoare este de aproximativ 16 miliarde lei, bani prevăzuți a fi cheltuiți din bugetul lo­cal. Astfel, după cum ne-a informat primarul Alexandru Dăncilă, pâ­nă în prezent s-au asfaltat străzile Nicolae Bălcescu și Sava Henția, 75% din strada Avram Iancu, iar în cursul zilei de astăzi se vor finaliza lucrările la strada din localitatea Rahău. Restul străzilor prin­tre care se regăsesc Ciocârliei, Stefan cel Mare și Alunului se vor termina în decurs 3 săptămâni, cu mult înaintea termenului prevăzut - luna octombrie.(R.J.)
Agenții economici din județ se simt sufocați de controale
    Într-o recentă discuție purtată de către prefectul Mugurel Sârbu cu reprezentanții patronatelor din județul Alba s-a scos în evidență faptul că majoritatea agenților economici se simt sufocați de controalele e­fectuate de organele abilitate ale statului. Nu este vorba de faptul că instituțiile în cauză nu ar mai trebui să-și facă datoria, ci se reclamă că acestea vin pe rând, una după alta, situație ce conduce la blo­carea activității pe mai multe zile, ceea ce înseamnă o scădere a pro­fitului și a rentabilității economice."Vom găsi cu siguranță soluții pentru ca organele de control să meargă în echipă la societățile co­merciale, astfel încât durata acțiunii respective să fie scurtată la ma­xim. Cu toții avem interes ca agenții economici să aibă profit, să a­sigure locuri de muncă, să contribuie la dezvoltarea economică a județului" a opinat prefectul de Alba.(R.J.)
Distribuții private de gaz metan
    Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a de­cla­rat că ieri a avut discuții cu reprezentanții firmei de distribuție de gaz lichefiat CPL Concordia, în vederea demarării unor proiecte de in­vestiții importante în județul Alba. "În prima fază am discutat despre posibilitatea aplicării acestui sistem la Cergău și Daia Română. Fir­ma va executa pe propria cheltuială investiția, iar costurile vor fi a­mor­tizate din prețul gazului perceput de la clienți", a spus Atanasiu. Astfel de colaborări pot fi benefice în condițiile în care nu există banii pentru investiții majore în distribuția gazelor, iar în județul Alba mai sunt numeroase localități care nu beneficiază de gaz metan.(F.R.)
Drumarii și-au primit banii
    Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, ne-a declarat că a fost virată suma de 1,5 miliarde de lei pentru plata lefu­rilor salariaților de la societatea județeană de drumuri. Vice­preșe­dintele Ion Dumitrel a precizat într-o conferință de presă că la SC DPL SA plata salariilor a întârziat chiar de "Ziua drumarului". După ce banii au fost virați de CJ Alba, oamenii și-au ridicat salariile. (F.R.)
Și-a rănit soția în accident
    Un grav accident de circulație s-a produs miercuri, 21 iulie, pe DN 75, pe raza comunei Albac din cauza neadaptării vitezei la caro­sabilul acoperit cu mâzgă. Potrivit poliției, Gicu Buzatu, de 35 de ani, din București, conducea un autoturism Dacia 1310 în care se mai afla soția acestuia, Lenuța. Într-o curbă spre stânga, din cauză că nu a redus viteza pe un carosabil umed, șoferul a pierdut con­trolul volanului, mașina ieșind în decor, sub nivelul drumului, pe mar­ginea râului Arieș. În urma accidentului, Lenuța Buzatu, de 36 de ani, a suferit o fractură la unul din brațe, fiind transportată la spitalul din Câmpeni pentru a primi îngrijirile medicale necesare. Poliția con­tinuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul. (R.G.)
Sâmbătă și duminică
Teatru în aer liber în Parcul Custozza
    Sâmbătă și duminică (24-25 iulie a.c.), începând cu ora 19,30, în Parcul Custozza (în fața Universității "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia), va avea loc un spectacol de teatru susținut de trupa studen­țească "Skepsis". Acesta este organizat de Liga Studenților de la Universitatea "1 Decembrie 1918", în colaborare cu Primăria mu­ni­cipiului Alba Iulia, Casa de Cultură a studenților și Crucea Roșie Română - filiala Alba. Sâmbătă, trupa "Skepsis" va prezenta iubi­torilor piesa "Ursul", de A.P.Cehov, iar duminică piesa "Căsătorie cu de-a sila", de Moliere. (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.