Editorial
Privatizări fierbinți
    Căldura toridă de afară, din case sau de la serviciu din aceste zile ne-a toropit și ne-a... topit pe toți. Cu toate acestea, în afara celor care au prins un bilet la mare, pe litoralul românesc al Mării Negre sau pe altele mai însorite și mai ieftine (!) din Grecia, Turcia, Bulgaria, Croația, Italia etc, majoritatea românilor merge la muncă. Chiar și Guvernul României lucrează de zor, amânându-și vacanța. Fierberea mare a activității Executivului din aceste zile o reprezintă privatizările din sistemul energetic și cea a SNP Petrom.
    Deja timpul nu mai are răbdare nici măcar o săptămână-două, până când mai trece canicula. Presiunea organismelor inter­na­ți­onale, a Băncii Mondiale și a FMI, precum și cea generată de ca­len­darul de aderare a României la Uniunea Europeană obligă guver­nanții să lucreze la temperaturi înalte. Ministerul Economiei și Co­merțului, de exemplu, a reușit să spargă gheața privatizărilor din e­ner­getică. Astfel, în aceste zile a fost semnat contractul de priva­tizare a celor două distribuții ale Electrica - Electrica Banat și E­lectrica Dobrogea cu compania Enel din Italia. Aceasta este prima privatizare în energetică, tranzacția cifrându-se la 111,8 milioane de euro (69,1 milioane de euro pentru Electrica Banat și 42,7 milioane de euro pentru Electrica Dobrogea).
    Chiar dacă unii analiști reproșează că guvernul a negociat cu un singur ofertant și sub presiunea organismelor amintite, precum și că s-a obținut un preț relativ mic, ministrul de stat Dan Ioan Po­pescu a declarat într-o recentă conferință de presă: "Raportat la cele două societăți și la momentul privatizării, prețul obținut pentru Electrica Banat și Electrica Dobrogea este unul foarte bun". El a dat ca exemplu rezultatele eco­nomice destul de slabe ale celor două societăți în ultimii doi ani (profit de 0,047 milioane de euro în 2002 și pierderi de 0,11 milioane de euro în 2003 - Electrica Banat și 0,64 milioane de euro profit în 2002, respectiv pierderi de 0,02 milioane de euro în 2003 - Electrica Dobrogea). D.I.P. a adăugat că guvernul a urmărit să protejeze atât populația cât și agenții eco­no­mici cu privire la costul viitor al energiei electrice. "Un preț ridicat pen­tru acțiunile celor două societăți ar fi dus la mărirea consi­de­rabilă a tarifelor finale la energia electrică (...). Era ușor pentru gu­vern să obțină un preț mare pentru filialele Electrica, însă acest fapt ar fi însemnat creșterea automată a tarifelor. Am încercat să li­mi­tăm pe cât posibil creșterea exagerată a prețului la energia e­lec­trică".
    Acum, după cum bine se cunoaște, în România prețul la energia electrică este puternic subvenționat de stat și este stabilit de către Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei. Până în 2007, însă, treptat piața de energie se va liberaliza, prețul curentului e­lectric urmând să crească până la nivelul din Uniunea Europeană. Astfel că, potrivit strategiei guvernamentale, vânzarea celor două companii energetice românești înseamnă practic un preț mai mic de privatizare pentru tarife mai mici la consum pe piața internă. Ca ur­mare, impactul asupra tarifului final la consumator, conform pro­misiunilor guvernamentale, va fi o majorare de maximum 4,5% pe an, în primii trei ani, respectiv 3% pe an pentru următoarea pe­rioadă. De aseme-nea, un argument încurajator l-ar reprezenta in­tenția declarată a companiei Enel de a investi în următorii 15-20 de ani aproximativ un miliard de euro în modernizarea și restructurarea rețelei de distribuție a celor două filiale preluate.
    Ieri (vineri, 23 iulie a.c.) a fost semnat contractul între SNP Pe­trom și grupul austriac OMV, prin care statul român a vândut 33,34% din acțiunile Petrom. Până la închiderea ediției nu am reușit să aflăm prețul de achiziție, însă unii analiști au avansat suma de 1,4 milioane de euro. OMV va investi anual la Petrom circa 300 de milioane de euro. Este mult? Este puțin? Dumnezeu mai știe. Ce se știe sigur este faptul că Petrom deține la ora actuală două ra­finării și circa 600 de benzinării, cu care acoperă aproape jumătate din consumul național de carburanți și că extrage 6 milioane de tone de țiței și 6,5 miliarde de metri cubi de gaze anual.
Tinu MATEȘ