Ultima oră
Candidatura din Biroul Oval
    La mijlocul acestei săptămâni, premierul Adrian Năstase a punc­tat din plin la capitolul imagine, atât de dragă premierului "minune". Mai întâi, șeful executivului a prezidat ședința Consiliului de Se­cu­ritate al ONU, organism pe care îl conducem timp de o lună, și s-a întâlnit cu șeful Pentagonului, Donald Rumsfeld. Apoi, premierul a fost primit la Casa Albă de președintele american George W. Bush. Liderul de la Palatul Victoria este primul demnitar român care sus­ține o conferință comună cu președintele american, chiar în Biroul O­val. Aici a venit și anunțul pe care care l-a făcut Năstase: "Voi can­dida la președinție și voi câștiga". Mingea la fileu i-a fost ridicată chiar de președintele american. Răspunzând unei întrebări, Bush s-a arătat ferm convins că va câștiga alegerile, adăugând că Adrian Năstase l-a asigurat că, la rândul său, în România, va câștiga și el alegerile. „O să câștig, iar domnul prim-ministru mi-a spus că și el o să câștige. Interesant este că vorbim aici despre alegerile din Ro­mânia", a spus Bush, care în acest mod a dat de înțeles că agre­ează candidatura lui Năstase. Profitând de serviciul pe care i l-a făcut președintele american, Adrian Năstase a punctat din nou „Ro­mânia va avea nevoie în continuare de ancore puternice în lumea în care trăim". Drept mulțumire, premierul român a anunțat că România susține politica antiteroristă a președintelui Bush în țări precum Irak sau Afganistan.
    Năstase a mai declarat: „Dorim să demonstrăm că nu suntem in­teresați numai de noi înșine. Acționăm ca să câștigăm o anume cre­dibilitate pe plan internațional. Am reușit să devenim membri în Ali­anța Nord-Atlantică, așa că dorim să consolidăm un pod mai durabil între Europa și SUA. Dorim să promovăm democrația atât cât pu­tem". Vizita la Washington a șefului executivului român a fost intens mediatizată, iar premierul și-a făcut din plin imagine publică pe tema acestei întâlniri. Să vedem însă cât de mult îl va ajuta, pentru că aprecierile lui Bush reprezintă un semnal pozitiv, dar nu țin loc de reforme și nici nu rezolvă problema sărăciei, într-o țară măcinată de problemele existențiale ale omului de rând. Și președintele Bush are la rândul său probleme. Americanii n-au prea înghițit gogoașele cu armele de distrugere în masă aflate în Irak, chiar dacă se bucură că au scăpat de Saddam. Așa că pe cei doi îi așteaptă o campanie cu destule incertitudini.
    Liderii opoziției au reacționat și ei taxând anunțul lui Adrian Năs­tase. Theodor Stolojan, liderul PNL, consideră că apariția lui Năs­ta­se alături de președintele SUA „nu poate șterge cu buretele" apre­cierile făcute de fostul ambasador al SUA în România, Michael Guest, și de alte oficialități și instituții internaționale „despre corupția păstorită de PSD aici, în țară". Traian Băsescu a declarat că "pentru a câștiga în toamnă, Năstase trebuie să aibă susținerea românilor, nu a liderului de la Casa Albă". Poate cel mai tranșant a fost Emil Con­stantinescu: „Nu e cazul să-și facă iluzii, pentru că de același tra­tament la Washington se bucură și președintele Turkme­nis­ta­nului, un dictator pe lângă care Ceaușescu era mic copil". El a mai adăugat că Năstase a greșit lansându-și candidatura la Președinție în SUA și nu în România.
    Indiferent de ce vor spune unii despre gestul premierului, că a fost suces sau insucces, premierul Năstase are cel mai greu examen de susținut acasă, unde trebuie să convingă un popor întreg că merită să ocupe timp de 4 ani fotoliul prezidențial de la Cotroceni și că PSD poate spera la câștigarea alegerilor. Până una alta, alegerile locale au demonstrat că românii preferă o alianță pe val, în detri­mentul unui PSD care dă semne de oboseală.
Florin ROMAN

Partidul Democrat Alba și-a desemnat eligibilii
    Speculațiile presei privind persoanele care vor reprezenta Partidul Democrat Alba pe listele de candidați pe care Alianța D.A. le va propune electoratului în alegerile generale au fost confirmate de votul Biroului Permanent Județean al PD Alba. Reuniunea BPJ a avut loc joi seara și la ea au fost invitați și președinții organizațiilor locale și consilierii județeni ai partidului. Sub bagheta vicepreședintelui PD - Ion Dumitrel a fost o ședință liniștită, fără scandaluri, deși poate că unii s-au simțit nedreptățiți în speranțele lor. Criteriile de desemnare a candidaților au fost dure, incluzând activitatea politică, capacitatea de comunicare, proiecte propuse pentru perioada eventualului man­dat de parlamentar, pregătirea profesională și nu în ultimul rând loialitatea față de Partidul Democrat. Toate acestea au fost analizate de o Comisie de evaluare, care a stabilit 70% din punctaj și apoi supuse votului BPJ - 30 % din punctaj. După cumularea rezultatelor s-au obținut următoarele ierarhii:* La Senat: 1. Alexandru Pereș, 2. Dumitru Adrian Bendea, 3. Corneliu Olar și 4. Oana Iulia Badea; *La Camera Deputaților: 1. Cornel Ștefan Bardan, 2. Clement Negruț, 3. Simion Marcel, 4. Vasile Todea, 5. Sorin Bumb, 6. Corneliu Orzea și 7. Florin Bota.
    Dacă Alexandru Pereș, după 2 mandate de deputat, este o per­soană binecunoscută alegătorilor, vom spune acum câteva cuvinte despre ceilalți doi aproape siguri parlamentari de Alba: Cornel Ștefan Bardan și Clement Negruț. *Cornel Ștefan Bardan are 42 de ani, es­te căsătorit și are o fiică. A absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic "Traian Vuia" Timișoara în anul 1988. De atunci a lucrat la Zlatna, până în anul 1991, ca angajat al TMUC București care construia noua uzină de preparare și apoi la SC Am­pelum SA. În perioada 1998-2000 a fost angajatul Parlamentului Ro­mâniei ca șef birou parlamentar, experiență pe care dorește s-o valo­rifice acum și pe latura de parlamentar. În anul 2000 este numit director de exploatare la SC Apa CTTA Alba SA, funcție pe care o îndeplinește până în februarie 2003, când devine director comercial la aceeași societate. A devenit membru al PD în anul 1996 și a în­deplinit mai multe funcții, în prezent fiind vicepreședinte al PD Alba, responsabil pentru Departamentul de Resurse Umane, Militanți și Gestiunea Carierei. *Clement Negruț are 39 de ani, a absolvit Facul­tatea de Mecanică a Institutului Minier Petroșani, este căsătorit și are doi copii. A lucrat la Uzina de Preparare Zlatna, iar în prezent este inginer conducător de formație la SC Distrigaz Nord, Sucursala Alba Iulia. Este membru al PD din 1998, iar în anul 2001 a fost ales vicepreședinte al PD Alba responsabil de Departamentul Sindicate, ONG, Patronate, Societate civilă. Tot din 2001 este membru al Con­siliului Național de Coordonare al PD, iar din anul 2004 a fost ales consilier județean.
•În stabilirea listei comune se va aplica protocolul de constituire al Alianței D.A.
      Vicepreședintele PD Alba, Ion Dumitrel, a precizat că acestea sunt propunerile PD pentru lista cu care Alianța Dreptate și Adevăr PNL - PD se va prezenta în fața electoratului din județul Alba. Tot el a arătat că PD Alba va cere respectarea întocmai a prevederilor de con­stituire a Alianței D.A. Astfel PD Alba, care a obținut la alegerile locale cu aproape cinci procente mai multe voturi decât PNL Alba, are dreptul la prima opțiune. Asta înseamnă că în momentul "asam­blării" listei comune, PD Alba va alege prima, iar alegerea pe care au făcut-o deja este prima poziție la Senat. Restul se stabilește atât conform protocolului, cât și în funcție de eventuale preferințe. Dar pentru județul Alba, conform calculelor, Alianța D.A. poate miza pe obținerea a trei mandate de parlamentari: 1 senator și 2 deputați, plus eventual încă un mandat de deputat, dar asta numai în funcție de jocul rezultatelor obținute de celelalte partide aflate în cursă. As­ta este și explicația pentru care am prezentat doar doi dintre can­didații propuși de PD pentru Camera Deputaților.
Anca DINICĂ

Bârna din ochiul nostru și paiele din ochii altora
•Președintele PSD Alba - Mugurel Sârbu este mâh­nit de jignirile aduse pesediștilor de către unii reprezentanți ai opoziției
      Președintele PSD Alba, Mugurel Sârbu, s-a arătat ieri într-o conferință de presă mâhnit de faptul că unul dintre reprezentanții de marcă ai PD Alba, "nu vreau să-i pronunț numele pentru că nu mă cobor la nivelul lui", a spus că trebuie măturat cu toți reprezentanții PSD - ului din administrație pentru că sunt incapabili. În paranteză fie spus, este vorba despre Ion Dumitrel - vicepreședinte al CJ Alba. "Depinde foarte mult de gradul de cultură al celui care face ase­menea afirmații. Nu este posibil ca unul care a fost atâția ani un sim­plu funcționăraș să debiteze asemenea inepții față de niște per­soane care au totuși o pregătire juridică, economică și așa mai departe. Cred că mai întâi trebuie să vedem bârna din ochiul nostru și abia apoi paiele din ochii altora. Când am venit la putere în 2000, noi nu am lovit în nimeni", a spus președintele PSD Alba.
    La rândul său, purtătorul de cuvânt Cornel Suciu a afirmat că nu își va cere scuze pentru recentele declarații la adresa noii puteri a județului "pentru că nu am nici un motiv", și a continuat pe aceeași linie spunând despre oamenii PNL-PD- PUR că "nu sunt decât niște fomiști care vor să apuce la ciolan!". Același Cornel Suciu a încercat apoi să explice liric felul de a fi al Alianței D.A. recitând următoarele versuri pe care i le-a atribuit lui Coșbuc, când de fapt și un copil de 7 ani știe că ele aparțin lui Eminescu "E ușor a spune (de fapt, a scrie) vorbe (de fapt, versuri) când nimic nu ai a spune"...
Răzvan JURCĂ

Victimă a căldurii,
Un albaiulian de 29 de ani a murit de infarct
    D. M., în vârstă de numai 29 de ani, angajat la o firmă de dis­tribuție din Alba Iulia, a murit joi, 22 iulie, la Spitalul județean, în ur­ma unui infarct miocardic. Tânărul a ajuns la "Urgențe" în jurul orei 21.15, împreună cu soția și mama lui.
    Însoțitorii acestuia le-au povestit medicilor că tânărul se plânsese de mai multe ori în ultima perioadă de dureri în zona pieptului, dar nu le-a acordat importanță. Joi însă durerile au devenit tot mai in­tense, motiv pentru care s-a prezentat la medic. Dr. Carmen Popa a declarat că, la numai 10 minute de la sosire, pacientul a început să intre în convulsii, iar la scurt timp a leșinat. La fața locului au fost chemați medici cardiologi și de la ATI, dar în ciuda metodelor de re­suscitare aplicate timp de aproximativ o oră, viața pacientului nu a mai putut fi salvată.
    Tânărul era căsătorit și în curând urma să devină tătic, soția lui fiind însărcinată. Dr. Popa a atenționat cardiacii să-și ia măsurile ne­ce­sare pentru a preveni producerea unui infarct, numai într-o singură zi fiind aduși la "Urgențe" 5 suferinzi de inimă, din care doi au fost internați. (R.G.)
Precupeață din Republica Moldova, amendată pentru comerț ilicit
•Polițiștii i-au confiscat întreaga marfă în valoare de 40 de milioane
      Vera Cotlinschi, originară din Republica Moldova, a fost amen­dată de poliție, în cursul unei acțiuni organizate joi, 22 iulie, în piața agroindustrială din centrul municipiului Aiud. Potrivit poliției, femeia a expus spre vânzare produse pentru care nici măcar nu deținea docu­mente de proveniență, dar nici autorizație de funcționare. Taraba ei semăna cu un adevărat bazar, așa cum pot fi văzute în oricare dintre piețele în care vând "rușii", cum sunt ei cunoscuți în popor. Întreaga marfă, în valoare totală de aproximativ 40 de milioane de lei, a fost ridicată de poliție în vederea confiscării, iar moldoveanca a fost a­men­dată conform Legii 12/1990 privind practicarea comerțului.(R.G.)
"Sus pe muntele din Jina"
    Amatorii de petreceri în aer liber sunt invitați duminică, 25 iulie, la Jina, la cea de-a XXXIV-a ediție a unei îndrăgite sărbători folclorice "Festivalul de folclor din Carpați". La festival vor participa formații ar­tistice cu tradiții păstorești din județele Alba, Sibiu, Argeș, Gorj, Vâl­cea, dar și formații din Anglia și Irlanda, ceea ce conferă festivalului o aură internațională. Manifestarea va începe în centrul comunei Jina, la ora 11.00, cu parada portului popular, după care la 11.30 va urma deplasarea în Șesul Jinarilor, locul de fapt al petrecerii. Dis­tracție plăcută! (A.D.)
Astăzi se alege noul președinte al PSD Alba Iulia
    Astăzi va avea loc la Alba Iulia ședința Consiliului municipal al organizației PSD, care printre altele își va desemna și un nou pre­ședinte. După cum se cunoaște, Marius Rotar a demisionat recent din funcția de președinte al PSD Alba Iulia ca urmare a slabelor rezultate obținute de organizație la alegerile locale, în locul său fiind numit interimar Achim Moise. Conform unor surse din interiorul par­tidului, pentru funcția respectivă vor candida Achim Moise și nou re­activatul Radu Coclici, nefiind exclusă nici apariția pe listă a lui Ma­rius Rotar sau Cornel Suciu, cu toate că acesta din urmă a negat ieri în cadrul unei conferințe de presă respectiva posibilitate.
    Aseară s-a desfășurat și ședința Consiliului municipal Blaj al PSD, principalul punct fiind de asemenea alegerea unui nou pre­șe­dinte în locul demisionarului Ioan Șolea. Vom reveni.(R.J.)
Doctorat și masterat la Universitatea"1 Decembrie 1918"
    Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia va organiza, în lu­na septembrie, examen de admitere la formele de învățământ post­universitar, masterate și doctorate, a anunțat conducerea instituției. Acest lucru este posibil după ce Universitatea "1 Decembrie 1918" a primit în acest an statutul de Instituție Organizatoare de Doctorate și în domeniul Filologie, până acum fiind organizate doctorate doar la specializarea Istorie. La capitolul masterate, vor fi organizate nu mai puțin de 17 cursuri, de la arheologie, literatură română sau civilizație franceză, la drept, teologie sau management. În total, vor fi scoase la concurs 445 de locuri, din care 25 sunt subvenționate, iar restul cu o taxă semestrială de 150 de euro, fiecare curs având 2-4 se­mestre. La doctorat vor fi scoase la concurs 18 locuri la istorie, din care 6 subvenționate, și 27 de locuri la filologie, din care 9 sub­ven­ționate. De asemenea, universitatea va mai organiza cursuri post­u­niversitare în domeniul topografiei și cadastrului, precum și în conta­bilitate. (R.G.)
Schröder, în vizită de afaceri în România
    "Mesajul pe care îl va transmite cancelarul Schröder în timpul vi­zitei sale din luna august a.c. în România este de încurajare a afa­cerilor dintre companiile germane și cele românești și de susținere a aderării României la Uniunea Europeană în 2007", a declarat Klaus Mangold, președintele Agenției pentru promovarea afacerilor germa­ne în Estul Europei.
    Mangold, care este și consilier executiv al președintelui concer­nului auto DaimlerChrysler pentru Europa Centrală și de Est, a venit în România pentru a pregăti vizita lui Schröder, întâlnindu-se cu mai mulți înalți oficiali români. Klaus Mangold a fost ajutat în cadrul a­cestui demers de omul de afaceri Ion Țiriac, președintele Consiliului Român pentru Investiții Străine, cunoscut pentru legăturile sale strân­se cu companiile germane. Printre companiile importante ger­mane care dețin deja operațiuni în România se numără Metro, REWE, Continental, Krupp, Lisa Draxelmeyer sau Siemens. (T.M.)
Bugetul pe 2005 în vizorul FMI
    O delegație a Fondului Monetar Internațional (FMI) va veni, săp­tămâna viitoare, la București pentru a discuta cu autoritățile române despre proiectul de buget pentru anul 2005, precum și despre re­forma în domeniul sănătății și al pensiilor, a declarat ministrul Fi­nan­țelor, Mihai Tănăsescu.
    Premierul Adrian Năstase și ministrul Finanțelor s-au întâlnit, la Washington, cu directorul general al FMI, Rodrigo Rato y Figaredo, și cu directorul executiv Michael Kremer, pentru a discuta despre proiectele economice guvernamentale. "Vrem să continuăm reforma, dar asigurând în același timp surse de finanțare pentru o rezolvare mai bună a problemelor sociale", a declarat Năstase. (T.M.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.