Prima pagină Ediția din: 26.7.2004
"În ciuda unor greutăți inerente, județul Alba se află pe un trend ascendent"
•Interviu cu dr. ing., ec. Mugurel Liviu SÂRBU, prefectul județului Alba
      - Domnule prefect, peste puțin timp se împlinește un an de când ați fost numit în cea mai importantă funcție administrativă a județului. Cum ați aprecia perioada scursă de la instalare?
    - Am preluat funcția de prefect pe data de 26 august 2003. În perioada scursă până în prezent am avut o misiune dificilă, pentru că în primul rând a trebuit să mă familiarizez cu competențele și atribuțiile pe care le implică această funcție, care diferă mult de cele ale unui primar. Pot să afirm cu certitudine că am reușit să rezolv o serie de probleme stringente ale județului care nu au fost deloc puține și ușoare. Am încercat și cred că am reușit într-o bună mă­sură să promovez un dialog fluent cu cetățenii, să rezolv sau să fac demersuri pentru soluționarea cerințelor locuitorilor județului. Am avut parte de realizări dar și de unele neîmpliniri. M-am confruntat cu diverse probleme dificile cum ar fi greve, conflicte interconfesionale, calamități naturale, disponibilizări, retrocedări, împroprietăriri sau organizarea unor manifestări de interes local sau național. Să nu uităm nici de organizarea alegerilor locale care a revenit Prefecturii. Dar cei care pot aprecia munca mea sunt cetățenii județului.
    - Este binecunoscut că românul se consideră "bogat" dacă ham­barele lui sunt pline. Cum estimați recolta din acest an la cereale?
    - Anul 2004 îl putem considera unul favorabil culturilor agricole. Ca argumente în acest sens aș menționa producția agricolă care datorită competenței producătorilor, specialiștilor din agricultură, dar și a vremii prielnice, înregistrează un nivel ridicat atât în ceea ce privește culturile de păioase, (grâu, orz, orzoaică) dar și plantele tehnice. Producțiile obținute au fost foarte bune. Putem spune chiar că am obținut producții record și toate acestea ne determină să avem certitudinea că cetățeanul va avea la toamnă ce pune pe ma­să. Extinzând discuția și la celelalte sectoare ale economiei, putem aprecia la modul general faptul că creșterea economică a continuat, iar dacă ritmul va fi menținut, vom putea chiar depăși până la sfâr­șitul anului cifra de 7 la sută, bineînțeles cu referiri la nivel național.
    Desigur că cetățenii așteptau o îmbunătățire mai substanțială a ni­velului de trai, dar trebuie să înțeleagă că nu întotdeauna o creș­tere economică este dublată de o bunăstare materială mai evidentă a populației. Totuși cred că această perioadă reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea României și dacă reușim să menținem acest trend ascendent, e cert că în cel mai scurt timp posibil dez­voltarea economică se va face simțită și în buzunarele românilor. Fără a dori să fac politică în acest interviu, e important de precizat faptul că abia în anul 2004 am izbutit să readucem economic România la nivelul anului 1996. Acest lucru s-ar traduce prin aceea că am reușit o performanță remarcabilă, adică am făcut într-un an cât alții în opt. Toată această perioadă a fost dominată de politi­cia­nism, de multe sacrificii din partea cetățenilor. Ar fi un mare păcat ca populația României să o ia de la capăt.
    - Referitor la legile fondului funciar, care este stadiul aplicării lor în acest moment. Știm că procesul de împroprietărire este în curs de finalizare. Ce ne puteți spune în acest sens?
    - După cum am precizat anterior, încă de la începutul anului în curs, printre obiectivele prioritare ale administrației județene au fost finalizarea procesului de punere în posesie a terenurilor agricole și forestiere și restituirea imobilelor naționalizate foștilor proprietari. Cu toate că în acest an am fost solicitați să ne ocupăm de organizarea alegerilor locale, cărora a trebuit să le acordăm foarte mult timp și atenție, plus că am reușit să rezolvăm și o bună parte din solicitări, chiar dacă ritmul nu a fost la fel de rapid ca anii trecuți. Ritmul oarecum mai lent se datorează în bună parte și numărului mare al litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată care îngreunează îm­proprietărirea titularilor. Cu toate acestea, sunt convins că vom reuși să finalizăm cu bine acest important obiectiv, chiar dacă va trebui să ne ocupăm pe viitor de organizarea alegerilor parlamentare și prezi­dențiale.
    - Domnule prefect, deși vacanța de abia a început, trebuie să ne gândim la pregătirea și deschiderea noului an școlar în condiții op­time. Vor fi pregătite corespunzător localurile unităților de învă­ță­mânt, având în vedere că aproape în fiecare an se pune problema închiderii unor școli din lipsă de autorizații sanitare de funcționare?
    - Sunt mai multe probleme de discutat. Pe de o parte igienizarea localurilor școlilor, grădinițelor și liceelor plus pregătirea internatelor și a cantinelor școlare, care trebuie să primească în cele mai bune condiții elevii pe 15 septembrie. Pe de altă parte, este vorba de pregătirea în bune condiții a programului guvernamental de natură socială "laptele și cornul", care trebuie să meargă perfect încă din prima zi de școală și nu după o săptămână sau două. Recent am efectuat o primă analiză și am dispus constituirea unei echipe care să întocmească și să urmărească un grafic cu lucrările ce trebuie executate pentru igienizarea școlilor. În același timp, ținându-se seama de numărul mare de unități de învățământ neautorizate din punct de vedere sanitar, care rămâne practic constant de la un an la altul, am solicitat elaborarea unui program județean care să cuprindă termenele și sumele necesare dotării corespunzătoare a școlilor, astfel încât să nu mai existe probleme în acest sens. Altfel este de prisos să vorbim de integrare în Uniunea Europeană dacă nu se va pune la punct și acest program. Cred că astfel de programe județene trebuie gândite și în alte sectoare de activitate, cum ar fi sănătatea, drumurile, apă, canalizare etc. care să permită într-un mod ordonat și structurat administrației să finalizeze, în termen mai lung sau mai scurt, aceste proiecte. Pe de altă parte, e regretabil faptul că implementarea unor programe de interes național cum ar fi construirea sălilor de sport întâmpină greutăți în finalizare, din cauza veșnicului motiv, cel al lipsei fondurilor. Nu cred că aceasta re­prezintă adevărata problemă, România beneficiind de o legislație compatibilă cu cea din UE, care permite unităților administrative să apeleze la toate metodele folosite în țările europene. Problema este de fapt lipsa de informare și acțiuni unitare a tuturor factorilor care poartă la un moment dat responsabilitatea actului administrativ într-un județ. Împărtășesc acest punct de vedere, deoarece în perioada imediat următoare intenționez să provoc niște întâlniri pe aceste teme cu primarii, reprezentanți ai CJ Alba, ai serviciilor decon­cen­trate, precum și ai unor societăți comerciale pentru a-i determina ca din acest moment să facem o repartizare a necesităților localităților, să identificăm metodele de atragere a surselor financiare pentru a putea trece la fapte. Astfel vom putea răspunde cu promptitudine cetățenilor la multe dintre întrebările lor, de genul "când se vor asfalta drumurile din comuna x sau când se va pune la punct spitalul din orașul y".
    - Se vehiculează, mai cu seamă în mass-media, că exisă o lipsă de comunicare între dumneavoastră și noua conducere a CJ Alba. Este o realitate, sau sunt doar simple speculații?
    - Cred că actul administrativ nu trebuie să aibă culoare politică, chiar dacă la un moment dat este dictat de o voință politică. Ca a­tare, ținând seama de argumentele prezentate în acest interviu, re­iese clar faptul că în ceea ce privește Prefectura există o deschidere totală pentru colaborare cu Consiliul jud­ețean. Mai sunt unele mici scurt circuite, însă noi o să forțăm puțin nota pentru că nu cred că e permis ca relațiile interumane sau interpartide să ghideze calitatea actului administrativ și, mergând mai departe, voința cetățenilor ju­dețului Alba. Sunt convins că maturitatea noastră politică, a tuturor reprezentanților administrației județene, ne va permite până la urmă să facem un front comun pentru a putea menține județul Alba pe trendul ascendent pe care România se găsește de fapt în prezent.
A consemnat Răzvan JURCĂ

Tragedie la Cheile Vălișoarei,
Un tânăr alpinist a căzut în gol de pe o stâncă de la 60 de metri înălțime
    Ștefan Florin Vincze, un tânăr necăsătorit în vârstă de 27 de ani, din orașul Gherla, județul Cluj, a murit sâmbătă după-amiază în timp ce făcea alpinism de agrement la Cheile Vălișoarei, comuna Li­vezile. Potrivit poliției, tânărul, care era angajat ca alpinist utilitar la o firmă de profil din Cluj-Napoca, a venit sâmbătă în județul Alba însoțit de colegul său de serviciu Ioan Samsun Belbe, de 29 de ani, pentru a se cățăra pe versantul Bocza. În jurul orei 13.00, Ștefan Vincze a căzut de la înălțimea de aproximativ 60 de metri, în timp ce cobora stânca în rapel. În urma incidentului victima a murit pe loc, din cau­za gravelor leziuni corporale suferite, medicii Serviciului de Ambu­lanță Aiud chemați la fața locului neputând decât să constate de­cesul. Cadavrul alpinistului a fost transportat la morga spitalului din Aiud, cauza morții urmând să fie stabilită de medicii legiști. Polițiștii presupun că alpinistul a căzut după ce pitonul de asigurare (un fel de piron utilizat în alpinism) s-ar fi desprins din stâncă, dar cauza exactă a morții va fi stabilită abia la finalul anchetei. Tragedia putea fi mai mare dacă Samsun Belbe, care se ancorase la înălțimea de 40 de metri, ar fi fost acroșat de corpul în cădere al lui Vincze. Belbe a fost coborât de pe stâncă, în condiții de siguranță, de repre­zentanții Serviciului Public Salvamont Alba, solicitați să intervină în acest sens. (R.G.)
La Spitalul județean de Urgență Alba,
Aparatură performantă pentru diagnosticarea bolilor digestive
    Conducerea Spitalului județean de Urgență din Alba Iulia va achiziționa în cel mai scurt timp un videogastroscop, parte inte­grantă dintr-o linie endoscopică în valoare totală de 70.000 de euro. Dr. Cristian Barbonța, directorul unității sanitare, a declarat că valoa­rea gastroscopului și echipamentelor necesare punerii în funcțiune se ridică la aproximativ 24.000 de euro, bani alocați de Consiliul Ju­dețean din bugetul pentru acest an.
    Aparatul va permite stabilirea mai precisă a diagnosticelor în bo­lile de esofag, stomac și duoden, cum sunt ulcerele, cancerele sau varicele esofagiene. Totodată, gastroscopul va avea rol terapeutic în soluționarea hemoragiilor digestive superioare. De exemplu, în unele cazuri, pacienții nu vor mai fi supuși unor intervenții chirurgicale, ci în zona afectată va fi aplicat un inel special care să stopeze hemoragia ori li se va putea face o injecție cu același efect. Astfel, în viitorul a­propiat, pacienții cu afecțiuni digestive nu vor mai fi nevoiți să meargă până la Cluj-Napoca pentru a efectua o gastroscopie, așa cum se în­tâmplă în prezent, a mai spus directorul Spitalului județean de Ur­gență, dr. Cristian Barbonța.(R.G.)
Nemulțumit de aprecierea colegilor
Corneliu Olar promite o campanie interesantă
    Primarul comunei Horea - Corneliu Olar și-ar fi dorit nominalizarea din partea Partidului Democrat Alba în poziția 1 la Senat pe lista pe care Alianța Dreptate și Adevăr PNL - PD o va prezenta în județul Alba. Dar socotela de la Horea nu s-a potrivit cu cea de la Alba Iulia și, în urma votului Biroului Permanent Județean al PD Alba, el nu a obținut decât locul trei, ceea ce nu-i prea dă șanse să ajungă par­lamentar. Nemulțumit, el le-a promis colegilor săi că se vor vedea în campania electorală, lăsând să se înțeleagă că vor fi în tabere ad­verse. PD Alba nu are înregistrată vreo demisie a lui Olar, dar nici nu este exclusă apariția ei. Referitor la acest subiect, atât Ale­xandru Pereș, cât și Ion Dumitrel au declarat că Olar a pierdut datorită in­stabilității politice arătate imediat după alegerile locale, când din pri­cina "excursiilor lui, inclusiv la PSD", Partidul Democrat a pierdut pre­ședinția Consiliului Județean Alba. Iar unul dintre criteriile care au contat mult a fost cel al loialității față de PD.
Anca DINICĂ

Achim Moise și Mircea Frențiu, noii președinți PSD la Alba Iulia și Blaj
    La finalul săptămânii trecute s-au desfășurat ședințele consiliilor municipale ale organizațiilor PSD Alba Iulia și Blaj. Cu acest prilej au fost analizate rezultatele alegerilor locale și au avut loc alegeri pentru funcțiile de președinți rămase vacante în urma demisiilor dom­nilor Marius Rotar și Ioan Șolea. La Alba Iulia, domnul Achim Moise l-a avut contracandidat pe domnul Radu Soare pe care l-a învins cu scorul de 40 la 15, devenind astfel noul președinte al organizației municipale Alba Iulia. La Blaj, scorul a fost mai strâns, domnul Mir­cea Frențiu obținând funcția de președinte al organizației cu 16 voturi față de cele 14 ale domnului I. Roșca. Ca un element aparte putem menționa că de această dată nu s-au mai făcut propuneri din sală pen­tru președinți, cei în cauză anunțându-și singuri candidatura. (R.J.)
Accident de muncă mortal la Alba Iulia
Un șofer a fost strivit de propriul camion
    Vasile Toma, în vârstă de 49 de ani, din satul Șard, comuna I­ghiu, a murit vineri, 23 iulie, în urma unui accident de muncă. Potrivit poliției, bărbatul era angajat ca șofer la SC Nicoleta Style SRL Alba Iulia. Vineri dimineața, șoferul se afla cu mașina în zona haldei de deșeuri a SC Apulum. În timp ce se afla sub autocamion pentru a re­media o defecțiune, mașina s-a pus în mișcare, trecând cu roțile peste el. Vasile Toma a murit pe loc, din cauza gravelor leziuni sufe­rite el fiind practic strivit sub greutatea de câteva tone a mașinii. Ancheta pentru stabilirea cauzelor accidentului de muncă este e­fectuată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și In­spectoratul Teritorial de Muncă Alba. Peste doar 3 săptămâni, mai pre­cis pe data de 15 august, Vasile Toma ar fi împlinit vârsta de 50 de ani. (R.G.)
La SC Ampelum Zlatna,
Zvon infirmat, protest anulat
    Aproximativ 70 de foști angajați ai SC Ampelum Zlatna s-au adunat vineri, 23 iulie, în fața unității, după ce au auzit că lichidatorul legal intenționează să vândă o parte din activele societății. Surse polițienești au declarat că foștii angajați au vrut să protesteze de teamă că nu își vor primi sumele cuvenite, potrivit Contractului Co­lectiv de Muncă, dacă o parte dintre active vor fi vândute. În urma discuțiilor purtate între administratorul special al "Ampelum", Florin Ardean, și fostul lider sindical, Ioan Bunea, zvonul legat de în­stră­inarea activelor a fost infirmat, iar protestatarii au plecat liniștiți spre casele lor. (R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.