Ultima oră
Stolojan în rolul lui... Sancho Panza?
    Celebritatea postumă a lui Diogene nu s-a datorat atât ideilor pro­povăduite de el, cât mai ales butoiului în care și-a elaborat întreaga operă. Săptămâna trecută, un ilustru strateg al gândirii politice de la noi încerca din răsputeri să intre cu orice preț în anecdotică. Retras din politică pentru a se putea ocupa mai mult de avocatură, fostul președinte liberal, venerabilul Valeriu Stoica, a avut o ade­vărată reve­lație pe când se afla... sub duș! Cel puțin așa pretinde liderul PD, Tra­ian Băsescu, referindu-se la proiectul de fuziune PNL-PD: "Dom­nul Stoica deocamdată gândește în baie, pentru că nu conduce vreun partid politic!" Indiferent unde gândește dl Stoica tacticile și strategiile partidului său, eventuala fuziune PNL-PD ar însemna, în­tre altele, acutizarea problemei liderilor. Fără doar și poate acum vedeta incontestabilă este Traian Băsescu, președintele PD. Are putere de muncă, charismă, s-a bătut de unul singur cu PSD-ul și a reușit să se impună la Primăria Capitalei. Iar exemplul său a fost recepționat cum se cuvine de fostul și viitorul electorat.
    În schimb, Theodor Stolojan s-a aflat mai mereu în spatele lui Bă­sescu, semnalele sale au fost, și mai sunt încă, aproape de fiecare dată sub amplitudinea partenerului democrat. Cine este boss-ul s-a văzut foarte bine atunci când șeful statului a lansat invitația par­tidelor politice parlamentare de a se întâlni la Palatul Cotroceni. Petrecând o vreme în preajma lui Ion Iliescu, Stolojan a avut o primă reacție de acceptare. Numai că Băsescu a pus piciorul în prag, re­fuzând categoric întrevederea. A fost practic momentul în care coaliția și-a stabilit adevăratul conducător. Și, în mod paradoxal, acesta nu este viitorul candidat la președinția României, ci primarul Bucureștilor! Abia de acum se conturează adevăratul handicap al lui Stolojan, deoarece, dacă nu este el cel mai tare în Alianță, auto­ritatea sa va fi practic anulată, iar funcția de șef al statului va deveni una decorativă. Și cum alegerile generale bat la ușă, ce ar trebui să-i dea bătăi de cap "săgetătorului" șef nu este cum să-l surclaseze pe Adrian Năstase, 95 la sută sigur candidatul PSD la funcția su­premă în stat, ci cum să-și facă loc mai în față. Iar din această perspectivă, edilul șef al Cetății lui Bucur nu prea este dispus să cedeze din avantajul câștigat la localele din iunie, putându-se ajun­ge, pe față ori în culise, la un război fratricid, care va testa via­bilitatea Alianței ca proiect politic și a lui Stolojan ca posibil pre­ședinte al României.
    Și pentru că am început cu Diogene, să încheiem în aceeași no­tă. Se spune că filozoful umbla pe străzile Atenei, ziua în amiaza ma­re, cu o lampă aprinsă în mână. La întrebarea "de ce", răspundea de fiecare dată, "caut un om"! Vor găsi până la urmă liberalii omul potrivit? Sau în toamnă îl vom vedea pe Theodor Stolojan în rolul lui Sancho Panza, purtând de dârlogi costeliva Rosinanta, din șaua că­reia va rânji triumfător Traian Băsescu! Pușchea pe limbă...
Dumitru HENEGAR

Schimbări în structurile județene de conducere ale PSD
    Președintele PSD Alba, Mugurel Liviu Sârbu ne-a informat că sâm­bătă, 24 iulie, a.c. a avut loc ședința Delegației Permanente a PSD, prilej cu care au fost luate unele măsuri organizatorice. Astfel, a fost desemnată să ocupe funcția de președinte a organizației județene de femei doamna Ileana Ion care o înlocuiește pe doamna Lenica Bucur care și-a prezentat demisia din această funcție. Tot­odată au fost numiți președinți noi la organizațiile PSD Vințu de Jos, în persoana domnului Dumitru Ghețe, și la Ciuruleasa domnul Mar­cel Tuhuț. (R.J.)
A plouat "cu găleata"
    Un val de precipitații abundente, cu violente descărcări electrice, s-a abătut sâmbătă noaptea, asupra județului Alba. Reprezentanții Inspectoratului Județean de Protecție Civilă au declarat că în mai puțin de 20 de minute cantitatea de apă rezultată din precipitații a depășit pe alocuri 30 de litri pe metru pătrat. La Blaj, de exemplu, s-au acumulat 25 de l/mp, iar la Alba Iulia, în același interval s-au înregistrat 16 l/mp. În municipiul reședință de județ locuitorii au fost privați de emisiunile preferate transmise prin cablu, din cauza unor avarii apărute la echipamente pe fondul descărcărilor electrice foarte puternice. Cei mai supărați dintre abonați au fost microbiștii, îndeo­sebi suporterii cluburilor de fotbal Universitatea Craiova și Steaua, care nu au putut afla scorul final al partidei amicale disputate între cele două echipe, încheiate în jurul orei 21.45. În schimb, repre­zentanții SC Electrica Alba au declarat că nu au fost semnalate în­treruperi în alimentarea cu energie electrică din cauza vremii. (R.G.)
Companiile românești de distribuție a gazului, bine cotate
Patru coloși, în competiție pentru Distrigaz
•Prețul se ridică la nivelul a sute de milioane de dolari
      Un principal motiv de atracție al celor două companii românești este situarea strategică - la granița dintre Rusia și Uniunea Euro­peană. Desigur că Rusia, prin Gazprom, dorește să-și extindă influ­ența în domeniu cât mai aproape de UE. Același raționament, dar în sens invers, determină și celelalte companii europene să intre în com­petiție - expansiunea cât mai aproape de piața rusească.
    Pentru România fiecare ofertă are avantajele ei. O eventuală pre­luare a companiei românești Distrigaz Sud de către Gazprom ar apro­pia România de cea mai mare companie de gaz din lume, la care se adaugă și avantajul unor imense resurse de gaz.
    Preluarea de către Enel și Gaz de France - companii de stat - ar a­propia România nu numai economic, ci și politic de Italia și Franța.
    Oricât de atractivă ar fi poziția strategică a companiilor românești, interesul pentru ele, în condițiile unui preț de sute de milioane de dolari, nu ar fi fost atât de mare. Distrigaz Sud și Distrigaz Nord însă au devenit în ultimul timp cele mai mari companii de gaze din Europa de Est și Centrală.
    Ministrul Dan Ioan Popescu s-a ținut de cuvânt. A determinat în domeniul energetic dezvoltarea companiilor românești. Distrigaz Sud și Distrigaz Nord, prin standardele de calitate a produselor la nivelul pretențiilor europene, au devenit apte pentru competiția ma­rilor investitori în domeniu. (T.M.)
Înțepați de viespi și de albine
    Patru persoane, între care și un copil de numai 3 ani, au ajuns la sfârșitul săptămânii trecute la Spitalul județean, după ce au fost înțepate de albine. Dr. Aureliana Volonciu, medic de gardă la "Ur­gențe", a declarat că toți pacienții prezentau simptomele unor alergii cauzate de toxinele eliberate de insecte: pete roșii și mâncărimi ale pielii. Prima pacientă, Istina C., de 46 de ani, din Daia Română - care a fost de altfel și cel mai grav caz- a fost adusă vineri, 23 iulie, în jurul orei 11.00, în stare de șoc anafilactic, după ce a fost înțepată de o viespe. Ea resimțea senzația de sufocare, specifică șocului anafilactic, motiv pentru care a fost internată la secția de reanimare pentru supraveghere medicală. Ceilalți pacienți sunt Marian M., de 22 de ani, din satul Beldiu (lângă Teiuș), Sergiu N., de 3 ani, din Alba Iulia, și Ioan T., de 26 de ani, din Horea. Nici unul nu a fost înțepat însă într-o zonă vitală a organismului, ei suferind forme mai ușoare de alergie, care nu au necesitat spitalizarea. (R.G.)
La Alba Iulia,
Un șofer ghinionist a intrat în mașina unui polițist
    Un accident de circulație în care a fost implicat un polițist a avut loc vineri după-amiază, la intersecția Bulevardului Revoluției cu str. Cloșca, în apropiere de Colegiul Militar "Mihai Viteazul". Potrivit po­liției, Nicolae Toader, de 50 de ani, din Alba Iulia, conducea pe str. Cloșca un autoturism Dacia 1310. Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că șoferul nu ar fi oprit la intersecție, deși era obligat să facă acest lucru, conform semnificației indicatorului rutier, intrând într-o altă Dacie, care avea prioritate de trecere. Mașina era con­du­să de agentul șef adjunct Dănuț Macarie, subofițer în cadrul Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Alba, aflat în afara orelor de program. În urma coliziunii, nimeni nu a fost rănit, dar ambele mașini au fost ușor avariate. Rezultatele testării cu fiola alcoolscop au fost nega­tive. Cercetările continuă. (R.G.)
Niște hoți "specializați" au furat... pitoanele de pe traseele de alpinism!
    După cum ați putut afla din paginile cotidianului nostru, doi ani la rând (2003-2004), cunoscutul cățărător albaiulian Dan Anghel, îm­preună cu colegii săi de la "Trascău Corp" Zlatna, a procedat la mar­carea și repitonarea unor trasee de alpinism de pe Valea Ampoiului, respectiv Ampoița, și Feneșasa. Anul acesta, Dan Anghel și "Tras­cău Corp" au deschis o nouă zonă de alpinism în Cheile Cibului (10 trasee). Atât lucrările de anul trecut, cât și cele din acest an au fost efectuate pe cheltuiala proprie a acestor entuziaști cățărători. Din nefericire, parcurgând traseele de pe Valea Ampoiului, ei au avut una dintre cele mai neplăcute surprize. O surpriză ce putea chiar să le pună viața în pericol: mare parte din marcajele și pitoanele am­plasate în acești doi ani (ancore, stopuri etc.) au fost... furate! Spu­neam că însăși viața cățărătorilor a fost pusă în pericol, pentru că au dispărut elementele ce permit coborârea din capătul traseelor, ei fiind nevoiți să-și folosească toată experiența la coborâre, altfel ar fi rămas blocați în vârful stâncilor. (Închipuiți-vă ce ar fi pățit niște amatori în aceste condiții...)
    Dar cel mai grav aspect al acestui furt este faptul că actul in­ca­lificabil de vandalism a fost comis de persoane avizate și speci­a­lizate în alpinism, care s-au urcat pe trasee, având la ei ustensilele necesare furtului, pregătite încă de-acasă. În alte țări (Franța, El­veția, Austria etc.), cu tradiție în alpinism, un astfel de furt este pe­depsit foarte aspru, fiind încadrat la ceea ce se numește "crearea premeditată a unor circumstanțe de natură să pericliteze viața și se­curitatea semenilor", iar cei găsiți vinovați sunt excluși din cluburile de care aparțin, sau chiar primesc pedepse privative de libertate. (I.H.)
Braconieri prinși în plasa poliției
    Serviciul Poliției de Ordine Publică al IPJ Alba și Asociația Ju­dețeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi au organizat în data de 22 iulie o acțiune de control pentru prevenirea actelor de braconaj piscicol. În urma controlului au fost aplicate 67 de amenzi, în valoare totală de 105 milioane de lei, fiind ridicate în vederea confiscării 16 unelte de pescuit. De asemenea, au fost constatate două infracțiuni de braconaj, fiind cercetate 5 persoane. Patru dintre pescari, între care și o tânără de 22 de ani, din Alba Iulia, au fost prinși în timp ce pescuiau la râul Mureș cu o plasă, unealtă care este însă interzisă. (R.G.)
La Cugir,
Un motoscuter acroșat de autobuz
    Un accident de circulație, soldat cu rănirea unei persoane, s-a produs sâmbătă seara pe raza orașului Cugir. Potrivit poliției, Ioan Lucaciu, de 52 de ani, șofer la SC Cugireana, conducea pe str. 21 Decembrie 1989 autobuzul societății. În jurul orei 19.35, șoferul a acroșat cu partea din spate a autobuzului un motoscuter care cir­cula din sens opus și era condus de Teodor Paștiu, de 43 de ani, din Cugir. În urma accidentului, motoscuteristul a suferit leziuni la clavicula dreaptă și multiple escoriații la mâini, fiind transportat la spital. Celor două persoane implicate le-au fost recoltate probe bio­logice, potrivit legii, în vederea determinării alcoolemiei, iar cer­ce­tă­rile continuă.(R.G.)
Ploaie de... amenzi auto
    Poliția Rutieră a organizat săptămâna trecută o acțiune pentru de­pistarea șoferilor care circulă pe drumurile din județul Alba cu au­tovehicule defecte. În data de 22 iulie, în numai 4 ore, au fost sanc­ționați 261 de conducători auto, 56 dintre aceștia având mașinile într-o stare tehnică necorespunzătoare. De asemenea, 48 de șoferi au fost prinși fără centură de siguranță, restul amenzilor fiind apli­cate pentru alte abateri. Valoarea totală a sancțiunilor contra­ven­ționale depășește 182 de milioane de lei, fiind ridicate totodată 11 permise de conducere și 18 certificate de înmatriculare. Două zile mai târziu, alte 12 amenzi au fost aplicate unor șoferi depistați în neregulă pe raza orașului Cugir, iar un conducător auto a rămas fără permis după ce a fost prins băut la volan. (R.G.)
Fostul senator Ioan Ardelean refuză să candizeze pe listele PD
    Fostul senator de Alba, Ioan Ardelean, actual membru al Par­tidului Democrat, ne-a precizat, în timpul unei discuții pe diverse teme politico - administrative, că va refuza să candideze pe listele partidului respectiv la alegerile generale. Domnia-sa nu a dorit deocamdată să menționeze care ar fi motivele acestui refuz, spunând doar că sunt unele de natură personală.(R.J.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.