Actualitate
Răzvan Theodorescu dă undă verde restaurării Bisericii din Mesentea
     În scurta vizită pe care a efectuat-o în județul Alba, ministrul Culturii - Răzvan Theodorescu a poposit și în satul Mesentea, co­muna Galda de Jos, la Biserica cu hramul "Cuvioasa Paraschiva". Popasul ministrului este justificat prin faptul că biserica pomenită este inclusă pe lista monumentelor istorice și datorită degradării sale în anul 1999 au fost necesare intervenții de urgență pentru salvarea sa. Aceste lucrări au constat, ne spune dl. Daniel Sabău, directorul SC Grup Corint SA Sântimbru, în lucrări de drenare a ape­lor pluviale, dar mai ales, în subzidiri și în ridicarea întregii con­strucții și reașezarea ei pe o "talpă" de beton armat pentru a-i asi­gura o mai bună stabilitate. Tot atunci, au început și demersurile pen­tru proiectarea necesarelor lucrări de conservare și restaurare. În anul 2003, după ce s-au executat toate studiile cerute, proiectul a fost predat Ministerului Culturii și Cultelor, dar avizarea lui a întârziat luni întregi. Din acest motiv, deși prin Planul Național de Resta­urare acestui obiectiv i s-au alocat anual sume frumușele, banii nu au pu­tut fi cheltuiți, deși biserica are nevoie urgentă ca lucrările de resta­urare să înceapă. Numai anul trecut s-au pierdut 500 de milioane de lei. Aceeași sumă este alocată pentru anul în curs și de aceea s-a cerut sprijinul expres al ministrului culturii, care văzând importanța monumentului istoric a promis că avizarea proiectului se va face încă în cursul acestei săptămâni, astfel încât antreprenorul să poată începe lucrările în cel mult o săptămână. În prezent în lăcașul de cult nu se mai slujește, așa că și sătenii își doresc o urgentare a lucrărilor, care constau mai ales în așezarea unei noi pardoseli, in­ter­venții la învelitoare, și reabilitarea sistemului de încălzire.
    Biserica "Cuvioasa Paraschiva" din Mesentea a fost ridicată în a­nul 1778 pe locul unei vechi biserici de lemn distrusă într-un in­cendiu. Este o biserică de zid care atrage atenția prin eleganța for­melor preluate din arhitectura bisericilor de lemn, dar și prin ele­mente specifice arhitecturii muntenești. Pictura murală din interior a fost realizată în anul 1781-1782 de Stan, fiul preotului Radu din Ră­și­nari. Ea s-a păstrat integral și unitar ceea ce, spune Gheorghe Fle­șer în lucrarea "Biserici de zid din județul Alba", este un caz sin­gular în județul nostru. Pictura murală din exterior și prispa de lemn au fost înlăturate în urma restaurărilor neinspirate din anul 1928.
Anca DINICĂ

Să fii învins, fără să fi luptat!
     Trăim un timp al imposturii și al văicărelii continue. Mișcările în tectonica socială sunt profunde și ireversibile: impactul nemilos al eco­nomiei de piață a pulverizat vechile clase dominante și a insta­urat supremația omului cu adevărat muncitor, cu inițiativă, dispus să se descurce singur și să facă bani. Viața a redevenit și la noi o bă­tălie aspră și continuă pentru supraviețuire în care, deși șansele sunt egale, nu toată lumea este câștigătoare. Românul este obligat să reînvețe că, înainte de a tot cere, trebuie să producă sau să o­fere. Poate că este timpul să medităm mai adânc la spusele celebre ale unui președinte american: "Înainte de a întreba ce a făcut țara pentru voi, întrebați-vă ce ați făcut voi pentru țară". Și pentru voi în­șivă, am adăuga noi...
    Există oameni care pur și simplu nu vor fi mulțumiți niciodată, in­diferent cu cine s-ar afla. Există oameni pe care nimic nu-i poate fa­ce fericiți pe motiv că așa sunt ei făcuți de Dumnezeu. Fericirea nu este la îndemâna lor, de aceea cred că există oameni care se nasc pentru a fi nefericiți. Există oameni care nu așteaptă să primească, ci pur și simplu își iau de la viață ceea ce consideră că li se cuvine, fără să-și pună întrebarea dacă este drept sau nedrept. Există oa­meni care își petrec o viață întreagă contemplându-i pe ceilalți, fără a fi în stare să viseze deoarece nu concep să-și riște liniștea de mo­ment. Există oameni care speră neîncetat fără să-și piardă niciodată speranța, chiar dacă s-au săturat să facă compromisuri. Nu suntem toți la fel.
    Lumea, înainte de a fi împărțită în nații, este împărțită în oameni puternici și oameni slabi, fricoși și curajoși, credincioși și necre­din­cioși, învingători și învinși. Însă, cred că nimic nu poate fi mai rău de­cât să fii învins fără să fi luptat vreodată!
Mihai BABIȚCHI

Se lucrează la noua organigramă a CJ Alba
     Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, ne-a de­clarat că în prezent se lucrează la noua organigramă a instituției, care va suferi modificări importante față de actuala formă de orga­nizare. Se dorește ca noua organigramă să fie supusă aprobării în șe­dința din luna august, iar acest lucru va fi posibil dacă documentul propus va primi girul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Toa­te posturile de conducere vor fi scoase la concurs, scopul fiind o mai bună eficientizare a modului de lucru în CJ Alba.(F.R.)
La Blandiana,
Preot catolic implicat în accident
     Ioan Andrei Zilahi, în vârstă de 49 de ani, din localitatea Curtici, preot la Parohia Romano-Catolică Dorobanți, județul Arad, a fost im­plicat într-un accident rutier produs vineri seara, pe DN 7, pe raza co­munei Blandiana. Potrivit poliției, preotul conducea pe direcția Se­beș-Deva un autoturism Audi, înmatriculat în Arad, care aparținea bi­sericii. În mașină se mai afla Andreea Dupța, de 22 de ani, din a­ce­eași localitate, cei doi întorcându-se acasă. Din primele cercetări a­le poliției rezultă că, în jurul orei 18.50, șoferul s-ar fi angajat ris­cant în depășirea unei coloane de mașini, fără să se asigure, iz­bin­du-se frontal de un alt autovehicul, care venea din sens opus. Mașina era condusă regulamentar de Vasile Fișcutean, de 53 de ani, originar din Bistrița-Năsăud. În urma impactului, cele 3 persoane implicate au fost transportate la Spitalul județean de Urgență, pentru a primi îngrijirile medicale necesare, în funcție de rănile suferite. Preotul ca­tolic este suspect de fractură de piramidă nazală, tânăra a suferit le­ziuni la nivelul feței și bazinului, iar șoferul bistrițean a scăpat doar cu răni ușoare. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exac­ti­tate împrejurările în care s-a produs accidentul. (R.G.)
Adormind la volan, și-a accidentat soția
     Constantina Terezia Comșa, de 33 de ani, din Abrud, a fost in­ternată sâmbătă, 31 iulie, la Spitalul județean de Urgență, după ce a fost victima unui accident rutier, produs pe DN 75, pe raza satului Po­șaga de Jos. Potrivit poliției, Daniel Comșa, de 37 de ani, din A­brud, conducea în direcția Turda -Câmpeni un autoturism Dacia 1310, în care se mai afla soția acestuia, Terezia. În jurul orei 16.30, din cauza oboselii, șoferul a adormit la volan, izbindu-se de un pa­rapet de beton de pe marginea șoselei naționale. În urma impactului violent, Daniel Comșa a scăpat cu leziuni ușoare, dar soția condu­cătorului auto a fost grav rănită, fiind transportată cu o ambulanță la Spitalul județean de Urgență Alba. Victima a fost internată la secția chirurgie-ATI, după ce a suferit un traumatism la coloana vertebrală, în zona gâtului, și o fractură la clavicula dreaptă, alegându-se și cu 3 coaste rupte. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exacti­tate împrejurările în care s-a produs accidentul, din primele verificări rezultând faptul că șoferul nu băuse înainte de a urca la volan. (R.G.)
Accident rutier provocat de un turist maghiar
     Viteza, asociată cu carosabilul umed și o curbă periculoasă, a mai produs o victimă, sâmbătă, 31 iulie, pe DN 1, între localitățile Unirea și Aiud, protagoniștii accidentului rutier fiind un turist maghiar și un șofer din Cluj. Potrivit poliției, Istvan Takacs Bagoly, de 63 de ani, cetățean maghiar, conducea pe direcția Aiud-Unirea un auto­tu­rism VW Passat, înmatriculat în Ungaria. În jurul orei 8.30, într-o curbă periculoasă, șoferul a pierdut controlul volanului, izbindu-se pe contrasens de un au­to­turism Dacia Supernova, din cauza vitezei ne­a­daptate la carosabilul umed. Mașina era condusă regulamentar din sens opus de Cornel Pop, de 61 de ani, din Cluj-Napoca. În urma im­pactului, românul a suferit traumatisme la genunchiul drept și în zona pieptului, fiind transporat la Spitalul județean de Urgență din Alba Iulia, fără să fie, însă, necesară internarea lui. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a pro­dus accidentul. Polițiștii atrag încă o dată atenția șoferilor să circule cu prudență, mai ales în condițiile unui carosabil umed, fiind al doi­lea accident rutier produs din această cauză, în județul Alba, pe DN 1, în doar câteva zile.
Robert GHERGU

Din prima ședință a Consiliului județean Alba
Propunerile consilierilor PRM au fost "respinse cu brio"
     Încă din prima ședință a Consiliului județean Alba, cea din data de 17 iulie a.c., propunerile consilierilor Partidului România Mare au fost... "respinse cu brio". Aceștia au considerat că electoratul are drep­tul să cunoască acest lucru și ne-au comunicat care au fost pro­punerile respinse: *modalitatea de vot electronică, având în vede­re că pentru această facilitate s-au investit miliarde de lei în apa­ratură; *diminuarea indemnizației membrilor în consiliile de admi­nis­trație și în comisiile de cenzori ale societăților aflate în subordinea Con­siliului județean, de la 20% din salariul directorului, la 10% din acesta, având în vedere starea deplorabilă a bugetului județului; *co­misia ATOPA (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică), în care sunt desemnați 6 consilieri județeni, să cuprindă reprezentanți din toate cele 5 partide ce formează CJ Alba, din moment ce aceste per­soane vor avea acces la informații la care au dreptul toate parti­dele (formula votată în cele din urmă a fost următoarea: 3 consilieri PNL, 2 consilieri PD și un consilier PUR); *scăderea cotei de ben­zină alocată celor 6 autoturisme ale Consiliului, de la 350 li­tri/auto/lună, la 300 litri/auto/lună, ceea ce ar însemna o economie de 200.000.000 lei/an (cota aprobată a fost chiar mai mare: 400 li­tri/auto/lună); *la capitolul deplasări în străinătate, PRM a propus ca acestea să fie aprobate în ședință de consiliu (s-a decis ca nomi­nalizarea celor ce se vor deplasa în străinătate să fie făcută doar de conducerea CJ Alba).
    Consilierii PRM consideră că la nivelul CJ se risipește banul public și că propunerile dânșilor, menite să ducă la o economisire a acestuia, au fost respinse de "mașina de vot" PD-PNL-PUR, lă­sân­du-i pe cetățeni să aprecieze dacă "acest mod de a conduce admi­nis­trația județeană este mai democratic și mai cinstit decât cel an­terior". (I.H.)
Pe listele PSD Alba se vor regăsi și tineri
     Referitor la recenta declarație a liderului tinerilor pesediști Victor Ponta, cum că această categorie a membrilor PSD nu se vor pre­zen­ta la alegerile preliminare din interiorul partidului pentru desem­narea candidaților pe listele parlamentare, purtătorul de cuvânt al PSD Alba, Cornel Suciu, a spus că ea a fost greșit interpretată. "Dl. Ponta a vrut să spună că în anumite județe nu sunt șanse egale de accedere pe listă între un membru tânăr și un senior. În schimb, nu se pune problema ca tinerii să nu participe la alegeri și cu siguranță în proporție de 25% ei se vor regăsi pe locuri eligibile. O să vedeți că și la nivelul județului Alba se va petrece același lucru", a spus Cor­nel Suciu.(R.J.)
Astăzi, la Universitatea "1 Decembrie 1918",
Rezultatele admiterii
     Rezultatele examenului de admitere la Universitatea "1 De­cem­brie 1918" vor fi afișate astăzi, 2 august, la sediul instituției, potrivit calendarului anunțat, au declarat surse oficiale universitare. În total, la facultățile și colegiile din Alba Iulia și Blaj, au fost scoase la concurs 576 de locuri subvenționate și 1.200 de locuri cu taxă, iar la forma de învățământ la distanță au existat 425 de locuri vacante. În funcție de specializarea aleasă, la ierarhizarea candidaților au fost luate în calcul media la examenul de bacalaureat, media anilor de liceu la disciplina de concurs a profilului și, după caz, notele obți­nute la probele de aptitudini. Candidații declarați admiși vor fi nevoiți să se înmatriculeze până cel târziu în data de 7 august, în caz con­trar ei pierzându-și calitatea de student. De asemenea, eventualele locuri rămase vacante vor fi scoase la concurs în sesiunea care va fi organizată în perioada 1-15 septembrie 2004.(R.G.)
Hoț de faruri auto prins la Aiud
     Ciprian Marius Stoica, în vârstă de 18 ani, din Aiud, este cer­cetat de poliție sub acuzația de furt calificat, după ce ar fi sustras mai multe faruri de la autoturisme parcate pe raza municipiului. Potrivit poliției, tânărul a fost prins sâmbătă, 31 iulie, în jurul orei 1.15, în flagrant, de către proprietarul unui autoturism Dacia 1300 de la care Ciprian tocmai smulsese farurile. La sosirea polițiștilor, tânărul mai avea încă asupra lui alte două faruri și două lămpi de semnalizare despre care anchetatorii presupun că au fost sustrase de la un alt autoturism Dacia 1310. Prejudiciul, în valoare totală de 1,2 milioane de lei, a fost recuperat, iar lui Ciprian Stoica i s-a în­tocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Da­că va fi găsit vinovat și de către instanță, el riscă cel puțin 3 ani de închisoare, potrivit legii.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.