Editorial
Potop de promisiuni
     La noi calamitățile au devenit epidemice. Ele bântuie într-o parte sau alta a țării și, mai întotdeauna, acolo unde oamenii sunt mai săraci, mai neajutorați sau, cum se spune în popor, unde-i ața mai subțire. Este momentul când autoritățile ies la rampă, fac tot ce pot, de la promisiuni și vizite în haine de lucru la ajutoare și apeluri online, dar sunt atât de mulți cei în restriște și atât de intens este corul năpăstuiților, încât mai trebuie împărțite și sancțiuni împotriva vinovaților care nu au stat în calea stihiilor.
    Suntem de-a dreptul copleșiți de grija părintească între res­pec­tarea legii și decolmatarea canalelor și, mai ales, de evaluarea e­xactă a situațiilor de ne vine să ne plângem de milă că l-am înlocuit pe "vom face totul" cu modernul "cum e posibil, domnilor?".
    Puhoaiele s-au scurs, discuțiile s-au aprins, ajutoarele se mai dis­cută încă. Acolo unde descinde și delegația Puterii ele se împart civilizat, pe tabele, sub semnătură privată, unde nu, se condi­țio­nea­ză de raportări, expertize la fața locului, asigurări, ori cum acestea din urmă lipsesc "cu desăvârșire", sprijinul așteptat este tăiat de pe listă.
    Pentru că - nu-i așa? - ajutoarele oferite de Guvern trebuie dis­tribuite numai în zonele cu "adevărat prioritare" și acolo "unde se res­pectă legea". O fi vreo lege specială, pe care n-am apucat încă să o studiem, a ploilor cu găleata, a furtunilor, a vânturilor sălbatice ori a grindinei căzute din cer.
    Capul plecat, sinistrați, că legea nu-l taie! Trebuie să apărăm au­toritățile supreme, luate ca de obicei pe nepregătite, la scurtă vreme după ce și-au decretat cu pompă compensatele medicamente pen­tru pensionari, subvențiile pentru șomeri că doar nu mai au de unde să-și împartă grosul rămas în disputa electorală ce va să-nceapă taman la toamnă-iarnă.
    Le-au sărit și lor și nouă în ajutor comunitarii, care vor da agri­cultorilor pensionari - în număr de două milioane - pensii pe măsura zilelor-normă lucrate și a eforturilor depuse la dezvoltarea agriculturii autohtone.
    O! Ce să mai spunem de cele 11 miliarde de euro care ne vor (par)veni de la țările "mărginașe" ale Vestului european! Trai bun ne-așteaptă!... Dar cum vara-i ici, iarna-i aproape, după remunerații mici și buget de austeritate, executivul tipărește de zor bonuri valo­rice maro și albastre drept ajutoare pentru încălzire. Tot după son­daje și estimări, capitole la care suntem olimpici, în iarna electorală care vine 1,6 milioane de familii vor primi bonuri de încălzire, grație efortului de stat care îi subțiază buzunarul cu peste 4.400 de mi­liarde de lei.
    Vom putea sta liniștiți la gura sobei, lângă caloriferele dez­a­fec­tate sau lângă centrala termică, de la caz la caz, pe proprie răs­pundere. Bani se dau și celor cuminți care cultivă legume, care produc "poame", adică piersici, caise, prune, mere... și chiar cas­tane. Cât sunt de sățioase castanele noastre prăjite la colț de stra­dă...! Din nou are de câștigat populația care va avea, în opinia vocilor autorizate - "produse mult mai bune".
    Socoteală sigur nu va avea cine să dea că pe-atunci se schimbă macazu' și viitorilor urcați în ascensorul puterii nu le rămâne decât de dat vina pe celebrii lor înaintași în funcții.
Mariana IONAȘ