Actualitate
Medii mari la admiterea în Universitatea "1Decembrie 1918"
    
•Primul admis - 9,95 la Teologie, 9,45 - ultimul ad­mis la Drept
      admitereEmoțiile admiterii la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia s-au risipit ieri, în jurul orei 10.30, când au fost afișate re­zultatele obținute de candidați la sesiunea organizată săptămâna trecută. Deși rezultatele au pu­tut fi aflate și de pe site-ul oficial al instituției, la adresa Internet http://www.uab.ro, zeci de can­di­dați s-au prezentat încă îna­inte de ora 10.00, în curtea u­niversității, nerăbdători și, în același timp, dornici să vadă pe viu da­că au fost sau nu admiși. De remarcat că, spre deosebire de alți ani, nu a fost înregistrată nici o notă maximă, cea mai mare medie de admitere fiind înregistrată la Facultatea de Teologie Pastorală, pentru locurile subvenționate, unde primul candidat a intrat cu 9,95. La acest profil, ultima medie de admitere a fost 8,35. La Facultatea de Drept, ultimul admis pe locurile subvenționate a obținut nota 9,45, în timp ce primul candidat de la locurile cu taxă putea să concureze liniștit și la cele gratuite, pentru că a fost notat cu 9,71. Ultima medie pentru locurile taxabile a fost de 7,58.
    Cu medii relativ mari s-a intrat și la Facultatea de Finanțe-Bănci, unde ultima medie a fost de 9.29, la locurile gratuite, respectiv, cu un punct mai puțin, la cele cu taxă. La Facultatea de Istorie, cel mai norocos candidat a obținut 8,68, ocupând ultimul loc subvenționat disponibil, iar la specializarea istorie-arheologie ultima medie a fost 8,80. La Facultatea de Istorie-Filologie, profilul limba română-en­gleză, s-a intrat cu 9,17, iar pe locurile cu taxă, ultimul candidat pro­movat a avut media 6,59.
    Cele mai multe locuri au fost scoase la concursul de admitere din acest an la specializarea asistență socială. Ultimul din cele 25 de locuri subvenționate a fost ocupat de un candidat care a obținut me­dia 9,14, cea mai mică notă de promovare a examenului pentru cele 70 de locuri cu taxă a fost 7,75, iar pentru învățământul la distanță ultimul din cei 100 de candidați admiși a fost evaluat cu 7,32.
    La Colegiul Universitar, specializarea informatică, s-a intrat cu 7,94, pe locurile subvenționate, respectiv , cu 6,50, pe cele cu taxă. La birotică, a fost suficientă nota 8,08 pentru a fi admis în rândul studenților care vor beneficia gratuit de studii de scurtă durată, în timp ce ultima medie la locurile cu taxă a fost 6,12, iar la IDD, 5,68. În acest an, cea mai mică medie de admitere s-a înregistrat la Colegiul de institutori din Blaj, unde ultimul candidat admis a obținut 5,22, zeci de locuri rămânând libere. Totodată, ar mai fi de men­ționat că au fost admiși 3 candidați rromi, 5 cetățeni din Republica Moldova și un elev olimpic. Toți cei admiși trebuie să se înma­tri­culeze până cel târziu în data de 7 august, pentru aceasta fiind necesară plata unei taxe de 150.000 de lei, la care candidații de pe locurile cu taxă trebuie să achite suplimentar și un sfert din cuan­tumul taxei anuale. Rezultatele nu sunt definitive, nefiind exclusă posibilitatea ca unii dintre candidații admiși să se reorienteze sau chiar să se retragă, dacă au intrat și la facultăți din alte orașe. Din acest motiv, candidații declarați inițial respinși trebuie să consulte încă o dată lista finală, din 9 august 2004, pentru a vedea dacă au fost totuși admiși.
Robert GHERGU

Premieră la nivel național
CJ Alba a semnat un protocol de colaborare cu Comisariatul pentru Societatea Civilă
     În cursul zilei de ieri, conducerea Consiliului Județean Alba și Comisariatul pentru Societatea Civilă au semnat prin reprezentanții lor, Teodor Atanasiu, președinte și Grigore Ioan Prodan, comisar general, un protocol cadru de cooperare. CSC este o structură ne­gu­vernamentală care lucrează cu finanțare europeană, iar rolul său principal este de a acorda consultanță, asistență și reprezentare juridică la instanțele românești și internaționale atunci când unei persoane îi sunt încălcate drepturile și se efectuează anchete ex­trajudiciare. Comisariatul mai are rolul de a interveni în acțiuni de aplanare a unor conflicte și tensiuni sociale. Nu în ultimul rând, CSC vine în sprijinul oamenilor de afaceri care doresc să obțină fonduri nerambursabile de la organismele internaționale. Comisarul general Prodan a declarat la Alba Iulia că semnarea acestui protocol-cadru este o premieră la nivel național, în sensul că CJ Alba este prima instituție de acest gen din țară cu care s-a ajuns la o asemenea colaborare. El a adăugat că, în circa 2 luni, la Alba Iulia va fi deschis un birou al comisariatului, unde vor fi înregistrate petițiile. Comisarul general a mai spus că organismul pe care-l reprezintă a fost cel care, în urma anchetei extrajudiciare, a decis că primarul Marian Vanghelie este nevinovat, înainte ca PNA să se pronunțe. Referindu-se la județul Alba, CSC a luat poziție în cazul UTEPS, intervenind pe lângă ministrul Ovidiu Mușetescu pentru ca defunctul APAPS să plătească muncitorilor banii care li se cuvin. Prodan a mai precizat că CSC se va interesa și de cazul Roșia Montană, adăugând că în­că nu știe cine are dreptate. "Astăzi, democrația din România nu es­te consolidată pentru că vocea societății civile nu s-a făcut bine au­zită. Noi, CJ Alba, suntem dispuși să colaborăm cu toți res­pon­sabilii societății civile atât timp cât ei reprezintă cu adevărat socie­tatea civilă și nu doar interesele lor personale", a spus președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, în timp ce vice­pre­ședintele Nicolae Popa a dat ca exemplu investiția realizată de SC Parc Alba Iulia, care a fost făcută cu sprijinul CSC.
Florin ROMAN

Pentru a salva de la izolare Zlatna și Cugirul
Conducerea CJ Alba cere ajutorul ministrului Miron Mitrea
     Așa cum v-am mai informat, de la 1 septembrie a.c., orașele Zlat­na și Cugir vor fi izolate și mai mult de restul județului, ca urmare a deciziei CFR de a închide transportul de marfă și călători pe rutele Alba Iulia-Zlatna și Șibot-Cugir. Despre efectele acestei măsuri ziarul "Unirea" a mai scris, așa că nu vom mai insista asupra acestui lucru. Ne gândim numai cu groază ce investitor va mai opta pentru cele două orașe, aflate oricum în situații tragice, în cazul în care transportul de mărfuri nu se va mai putea face pe calea ferată. Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, vice­pre­ședinții Ion Dumitrel și Nicolae Popa, au trimis o adresă ministrului Transporturilor, Miron Mitrea, prin care cer analizarea efectelor so­ciale pe care le presupune decizia CFR. "Domnule ministru, apelăm la înțelegerea dumneavoastră pentru a dispune ca cele două tron­soane de cale ferată Alba Iulia-Zlatna și Cugir-Șibot să rămână operaționale, chiar dacă pachetul minimal de servicii realizat de CFR s-ar reduce la o singură cursă pe zi, dus-întors pentru călători, iar transportul de marfă să se desfășoare în condiții normale. Cele două zone, Cugir și Zlatna, au un mare potențial de dezvoltare, momentan sunt în faza incipientă, iar alternativă nu există și cu puțin ajutor și o minimă înțelegere este posibil ca într-un viitor nu prea îndepărtat CFR să constate că cele două linii de cale ferată încep să devină rentabile", se precizează în adresa trimisă ministerului. Este ciudată lipsa de reacție a celorlalte autorități, a parlamentarilor și primarilor pe marginea acestui subiect, care va genera mari probleme sociale.
Florin ROMAN

Rupere de nori în Apuseni
     Ploile torențiale căzute în cursul după-amiezii de duminică și în noaptea spre luni au produs pagube importante la infrastructura județului. Cele mai însemnate distrugeri s-au înregistrat în comuna Bucium. În satul Lupulești, pe DJ 107 I, 15 metri liniari de zid au fost avariați la limita cu drumul comunal, iar 100 metri pătrați de teren fânaț au fost decopertați. Și în satul Poieni drumul comunal a fost spălat, circulându-se cu dificultate, iar o punte a fost distrusă. În satul Valea Negrilesii, pe drumul comunal, pe o porțiune de 2 km circulația este impracticabilă, iar un kilometru de drum este distrus total; 50 de metri liniari de zid sunt avariați, iar 300 de metri pătrați de fânaț au fost decopertați. În același sat, 5 podețe sunt colmatate și o curte a fost inundată. Probleme s-au înregistrat și în satul Valea Albă, unde un zid pe 50 ml de pe DJ 107I este avariat, iar un acoperiș a fost luat de vânt. La Câmpeni, pârâul Boncești a ieșit din matcă, angrenând circa 80 metri cubi de aluviuni și o alunecare de teren în localitatea Valea Bistrei, de circa 20 metri cubi. Șeful Inspectoratului de Protecție Civilă Alba, maiorul Cornel Oprișa, ne-a informat că, din fericire, nu au fost semnalate pierderi de vieți omenești iar situația este monitorizată în continuare. În prezent se intervine cu două grupe de deblocare-salvare în comuna Bucium, cu două tractoare și două TAF-uri. La Câmpeni, pe lângă grupele de deblocare, se mai lucrează cu două autobasculante și un încărcător frontal. Pe DN 74 se intervine pentru decolmatarea șanțurilor de la Bucium, cu încărcătoare frontale și echipe de la Administrația Dru­murilor Naționale. În zona afectată se circula de ieri după-amiază pe ambele sensuri.
Florin ROMAN

Plan de redresare la DPL Alba
     În cursul zilei de ieri, a avut loc o întâlnire între conducerea Con­siliului Județean Alba și reprezentanții Societății județene de drumuri și poduri locale Alba, directori și membri ai Consiliului de Admi­nistrație. Cu acest prilej, ne-a declarat vicepreședintele Ion Dumitrel, conducerii de la SC DPL SA Alba i s-a cerut să întocmească un plan de redresare economico-financiară a societății, aflată într-o si­tuație critică.(F.R.)
Lapte și corn sau brânză și biscuiți
     Ieri, în ședința Comitetului Consultativ Operativ al județului Alba, s-a discutat din nou despre stadiul pregătirii programului "Laptele și cornul" în perspectiva noului an școlar. În principiu, la ora actuală totul decurge normal, existând însă pretenții din partea ofertanților ca în circa 30 la sută din situații produsele lapte și corn, să fie înlocuite cu brânză și biscuiți. O decizie în acest sens urmează să fie luată în perioada următoare.(R.J.)
Zvonuri fără noimă
Lenica Bucur este în continuare membru PSD
     Circulă multe zvonuri din partea unor persoane mai mult sau mai puțin credibile, cum că d-na Lenica Bucur, fosta președintă a fe­meilor pesediste, ar fi trecut cu arme și bagaje în tabăra Partidului Democrat. Pentru a confirma sau infirma aceste speculații am con­tactat telefonic chiar persoana în cauză, care ne-a precizat urmă­toarele: "Nu știu de unde apar toate aceste zvonuri. Am fost, sunt și voi rămâne membru PSD. Activitatea pe care o prestez acum nu ar trebui să aibă culoare politică. Nu cred că ar trebui să mă ascund sub o umbrelă sau alta pentru a-mi păstra postul (nr - de director al DJPDC Alba). Nu pot să plec așa dintr-un loc într-altul doar pentru că așa spun unii. Oricum, dacă se va întâmpla vreodată să mă de­cid să părăsesc PSD, totul va fi public, nu voi pleca pe ascuns", ne-a precizat d-na Lenica Bucur. Conform unor surse din interiorul PSD Alba, o eventuală plecare a d-nei Lenica Bucur ar fi echivalentă cu pier­derea unui om de valoare care a făcut foarte multe lucruri bune pentru organizație, însă în ultimul timp s-a cam manifestat o mar­ginalizare a acesteia.(R.J.)
Garda de Mediu în acțiune
     Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Alba a efec­tuat în luna iulie un control tematic la societăți comerciale care pro­duc, importă, comercializează, dețin și utilizează substanțe și pre­parate chimice periculoase.
    Comisariatul Județean Alba al Gărzii Naționale de Mediu, îm­pre­ună cu Garda Financiară Alba, a controlat un număr de 17 societăți; pentru neregulile constatate au fost aplicate 6 sancțiuni contra­ven­ționale în valoare de 150 de milioane de lei. (M.I.)
Județul Alba pe site-ul Ministerului Culturii
     Pentru cei care au avut curiozitatea să viziteze site-ul Minis­terului Culturii și Cultelor informația din titlu nu este tocmai o nou­tate. Tot acei curioși au fost însă dezamăgiți de sărăcia informațiilor pe care le-au putut afla despre activitățile culturale, instituțiile de cultură și monumentele istorice ori siturile arheologice din județul Alba. Acum însă situația este pe cale să se schimbe, pentru că Mi­nisterul Culturii și Cultelor a decis upgradarea site-ului său, adică reactualizarea. Directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patri­moniu Cultural Național Alba, Gabriel Rustoiu, ne-a informat că ma­terialul trimis MCC pentru secțiunea dedicată județului nostru este foarte bogat, incluzând date referitoare la DCCPCN și activitatea sa, principalele instituții de cultură din județul Alba, programul mani­festărilor pentru lunile care au mai rămas din anul în curs. Dar ma­rele câștig este că, dacă până acum pe site-ul amintit se găseau doar 4 fotografii reprezentând Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul de Istorie din Aiud, Muzeul Orășenesc Sebeș și Mănăstirea Râmeț, acum au fost propuse 56 de fotografii reprezentând 27 de obiective culturale, în majoritatea lor covârșitoare monumente is­torice: Cetatea Alba Iulia, Cetatea Câlnic, Mănăstirea Lupșa, Ceta­tea de Baltă, Cetatea Aiudului etc. Toate acestea sunt o manieră ușoară de informare oferită internauților, dar și o invitație de a vizita județul Alba. (A.D.)
Creditul "Vacanța"
     Banca Țiriac a lansat creditul "Vacanța" destinat finanțării ser­viciilor turistice oferite de agențiile de turism. Avantajul principal este reprezentat de posibilitatea obținerii unor "bani de buzunar" pe lângă contravaloarea facturii aferente serviciilor turistice. Suma finanțată de bancă variază între 300 și 3.000 de euro. Banca nu solicită avans.

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.