Editorial
Rectificarea sărăciei
     Guvernul și-a făcut un titlu de glorie din efectuarea a două rec­tificări bugetare, la scurtă vreme una după alta. Demersul în sine stârnește multe nedumeriri și semne de întrebare. În primul rând contribuabilul ar vrea să știe de ce a trebuit să se recurgă la ajustări atât de grăbite, dacă bugetul a fost bine articulat din start. Nu cum­va prin această manevră se recurge la deturnarea unor sume însem­nate de bani în favoarea susținerii campaniei electorale a PSD? Alt­fel nu se explică interesul subit pentru reîmpărțirea brumei de bani care au mai rămas în vistieria statului.
    Trucul la care se recurge nu este nou. În toată perioada post­decembristă s-a cheltuit mai mult decât s-a încasat, în timp ce im­porturile au depășit cu mult exportul. După cum se știe, în tot acest răstimp, guvernanții s-au întrecut în a umple golurile din economie cu vânzările falimentare generate de privatizările păguboase. La aceste eșecuri răsunătoare se adaugă proliferarea corupției și a frau­dei, ignorarea cu bună știință a încasării arieratelor, harababura creată în sistemul vamal și fiscal, clientelismul politic și nepotismul care au făcut atâtea "găuri negre" în bugetul țării. Nu-i de mirare, deci, că an de an, deficitul bugetar s-a amplificat încât a fost nevoie de intervenția FMI ca să impună condiții stricte pentru obținerea unei noi tranșe de împrumut. Așa se face că în prezent programul fixat de organismele internaționale pentru deficitul bugetar este de 2,5 la sută din Produsul Intern Brut (PIB). Nu mai este un secret că pentru a putea cârpi cât de cât dezechilibrele create între venituri și cheltuieli, s-a apelat cu nonșalanță la așa-zisele rectificări bugetare care, de regulă, au fost instrumente de influențare a opțiunilor ale­gătorilor. Așa s-a ajuns ca puținii bani rezultați din "rectificări" să fie dirijați pentru aplanarea unor conflicte sociale și satisfacerea par­țială a unor revendicări din minerit, siderurgie, sănătate, învățământ etc. Rectificările de buget n-au fost decât banale guri de oxigen pen­tru reanimarea unor sectoare aflate în grea suferință.
    Recentele modificări ale bugetului sunt motivate de faptul că în­casările bugetare au sporit cu peste 11 la sută față de perioada co­respunzătoare a anului trecut. În realitate este vorba de o încercare timidă de rectificare a sărăciei, întrucât sectoarele vitale din eco­nomie au rămas neconsolate și de data aceasta. Deși a primit ceva bani în plus pentru acoperirea cheltuielilor în campania de toamnă, agricultura se confruntă cu mari greutăți generate de scumpirea pre­țurilor la carburanți, îngrășăminte chimice, piese de schimb. Sunt mul­te voci care susțin că actuala rectificare bugetară ar avea des­tule conotații politice. Rămâne de văzut dacă în toamna electorală, când se vor număra voturile, alegătorii vor ști care sunt candidații ce seamănă vânt pentru a le rezerva surpriza de a culege furtună.
Sebastian TRUȚĂ