Curier județean
"Secours populaire" (Franța) donează 2.000 de euro Centrului de servicii comunitare din Alba Iulia
     Zilele acestea, la Alba Iulia se află doi vechi prieteni francezi, de la Organizația "Secours populaire": Lucien Chaumbinho și Paulette Chevremont. Cei doi sunt pensionari și funcționează ca voluntari ai organizației respective, care de ani de zile oferă sprijin instituțiilor sociale românești și face diferite donații (în special către Centrul de servicii comunitare "Arnsberg", din Alba Iulia, cu directorul căruia-dr. Dan Sicoe- se păstrează o relație permanentă de colaborare). Anul acesta, cei doi (care au venit ca de obicei, cu mașina proprie, do­tată cu o rulotă în care se "cazează"), au decis să facă o donație în valoare de 2000 de euro, care va fi folosită de dr. Sicoe pentru mo­dernizări și reparații de strictă necesitate. Modalitatea perfect legală, găsită de directorul instituției beneficiare, pentru a efectua cât mai rapid lucrările necesare, a fost aceea a solicitării unor oferte din partea firmelor de profil și plata către acestea efectuată direct de către donatorul francez (bineînțeles, odată cu încheierea unui con­tract, ca accept de donație). Astfel, lucrările pot fi realizate în câteva zile, fără a se mai tergiversa situația, ca în cazul efectuării donației către Consiliul județean, care la rândul său să trimită banii la DGPDC, de unde să ajungă ulterior la Centrul de servicii comu­ni­tare... (I.H.)
La Abrud
Noua administrație și-a câștigat sprijinul privaților
     Recent, la sediul primăriei Abrud a avut loc o întâlnire a noilor edili cu majoritatea patronilor de societăți comerciale din oraș, ne-a infornat primarul orașului Abrud - Tiberiu Rațiu. S-au discutat pro­bleme legate de o mai bună colaborare între administrația publică și firmele private cu accent pe mai buna colectare a taxelor și im­po­zitelor locale, pe stabilirea unui regulament de funcționare a firmelor private, reglementarea circulației autovehiculelor de mare tonaj și îm­bunătățirea serviciilor pe care primăria le oferă: apă po­tabilă, ca­nalizare, colectarea gunoiului. Urmare a discuțiilor și văzând des­chiderea pe care conducerea primăriei o arată față de problemele lor și ale orașului, reprezentanții patronilor au promis că toate firmele își vor plăti la zi toate taxele față de primărie în dorința de a contribui la mai buna funcționare a serviciilor publice. În plus, patronii au decis să ajute primăria în achiziționarea utilajelor necesare pentru o mai bună colectare a gunoiului menajer. (A.D.)
În județul Alba,
Se înmulțesc efectivele de porcine și ovine
     Numărul purceilor obținuți prin montă naturală sau inseminare artificială a crescut peste așteptările specialiștilor din cadrul Unității pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie Alba (UARZ), rezultă din raportul de bilanț pe primele 7 luni al instituției. Potrivit docu­mentului, s-au înregistrat aproape 68.000 de purcei, cu peste 7.000 mai mulți decât estimaseră inițial specialiștii UAZR Alba și cu apro­ximativ 4.000 mai mulți comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Din totalul purceilor, mai bine de 9.700 au rezultat în urma inseminării artificiale, cu 11 mai mulți decât anul trecut, iar restul, prin montă naturală, cu 809 în plus față de aceeași perioadă de referință din anul 2003. Scroafele sunt un metis între Marele Alb și Landras, iar porcii sunt din rasa Pietrel, animalele fiind similare cu cele utilizate în Germania, pentru montă, au declarat specialiștii UAZR Alba.
    La capitolul ovine, de la începutul anului, s-au născut aproape 181.000 de miei, cu 5.515 mai mulți comparativ cu programul stabilit inițial. În ceea ce privește populația de ovine, aceasta este bine zonată în județ, luna trecută fiind cuprinse în controlul oficial aproape 13.000 de ovine, majoritatea din rasa Țurcană, dar și din Țigaie. Este vorba de 7.090 de oi, 346 berbeci, 2.771 mioare și 116 ber­becuți, în total-9.834 de capete, diferența de efectiv reprezentând tineretul ovin din anul curent, se mai arată în documentul UAZR Alba.
Robert GHERGU

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.