Editorial
OPC pentru politicieni
     Părintele Agapie Rusu din Brașov a ajuns de poveste, după ce, pentru a le da o lecție enoriașilor, a ținut o slujbă de înmormântare de peste cinci ore, stârnind scandaluri și aducându-i pe participanți în pragul epuizării. A ajuns însă și în atenția Oficiului pentru Pro­tecția Consumatorilor (OPC), dar mai ales a ajuns la penitență cu pâine, apă și multă rugăciune tocmai la Sfânta Mănăstire Sâmbăta. Angajat să facă o slujbă, pentru care foarte probabil a încasat ceva bani, părintele Agapie Rusu nu a prestat un serviciu divin de cali­ta­te, iar acum plătește din plin pentru păcatele și aroganța sa. O re­zol­vare firească și promptă.
    Nu la fel de prompt se rezolvă însă problema politicienilor de ca­litate proastă care de aproape un deceniu și jumătate prestează servicii submediocre pe banii și uneori chiar împotriva intereselor ce­tățenilor români. Sunt mulți aceștia, dar sunt și tenaci în a obține încă un mandat, încă o sinecură din care să-și asigure un trai cât mai bun, mai privilegiat, mai liniștit. De unii dintre ei ne-a scăpat istoria, alții au fost eliminați pe cale naturală, dar foarte puțini sunt cei pe care i-a pedepsit cineva la modul concret și verificabil pentru malpraxisul aplicat bolnavului ce se numește România. Datorită lor tranziția se prelungește și se prelungește, în timp ce alte țări care în 1990 plecau de pe aceeași linie cu noi, ne-au depășit de mult timp. Împotriva lor simplul cetățean nu poate decât să se revolte, poate să le comenteze cu invidie "realizările", îi poate înjura în surdină printre dinți, dar nu-i poate sancționa atâta timp cât listele de can­didați și cârdășia de grup sunt regula promovării politice. Singurul partid care a decis să rupă cu această nedorită "tradiție" este Par­tidul Social Democrat, e drept însă că numai în momentul în care s-a convins că atacurile la care l-au supus adversarii pe tema corup­ției și a baronilor locali dau rezultate. Alegerile preliminare au toc­mai rolul de a mai elimina politicienii în fața cărora cetățenii se ori­pilează. Sigur că rezultatele nu vor fi perfecte, iar criticile vor curge. De fapt ele au și început încă înainte de a vedea care este eficiența sistemului. Oricum unul mai curajos și mai modern decât cel folosit de celelalte partide pentru desemnarea candidaților la alegerile par­lamentare. Care poate tocmai de aceea îl critică cu atâta vehe­mență. Pentru a arăta că acțiunea de eliminare a neghinei este una serioasă, chiar și președintele Adrian Năstase s-a înscris în cursă la preliminare, deși un procent de 10 la sută dintre locurile eligibile vor fi ocupate cu candidați propuși de conducerea centrală a parti­dului.
    Până la constituirea unui oficiu de protecția consumatorului care să se ocupe de prestația politicienilor, demersul Partidului Social Democrat este un mare pas înainte în modernizarea clasei politice românești. Un mare pas înainte în eficientizarea și respon­sabi­li­zarea politicienilor în fața cărora un întreg popor face deocamdată penitență, ține post cu pâine, apă și multă rugăciune când de fapt ar trebui să fie tocmai invers.
Anca DINICĂ