Prima pagină Ediția din: 16.8.2004
La sfârșitul săptămânii trecute, pe șoselele jude­țului
Un mort și șapte răniți în accidente rutiere
     *O persoană a decedat și alte 7 au fost rănite în urma acci­den­telor rutiere înregistrate la sfârșitul săptămânii trecute pe drumurile publice din județul Alba, au anunțat surse polițienești. Lanțul ghini­oanelor pentru participanții la trafic a început vineri, 13 august, în o­ra­șul Teiuș. Raluca Ioana A., care abia în 28 august va împlini vârsta de 2 ani, a fost lovită de un autoturism Renault Laguna, care efectua manevra de mers înapoi la ieșierea dintr-o parcare situată în zona gării. Mașina era condusă de Ionel Beldean, de 35 de ani, din Blaj, cu rezidență în Spania. Din primele verificări ale poliției a rezultat fap­tul că fetița a scăpat de sub supravegherea mamei sale, care se afla în stradă, în fața blocului, împreună cu celălalt copil al ei. În ur­ma accidentului, fetița a fost grav rănită la cap, fiind transportată la Clinica de Neurochirurgie din Sibiu, după ce primele îngrijiri le-a pri­mit din partea medicilor de la Spitalul județean de Urgență. Dr. Ni­colae Volonciu, medic de gardă la "Urgențe", a declarat că micuța pacientă a revenit la Alba Iulia, fiind trimisă la secția neu­rologie pen­tru supraveghere medicală.
    *Un alt accident de circulație s-a consumat tot vineri, în jurul orei 21.45, pe str. Principală din Vinerea, lângă Cugir. Gabriel Claudiu Ga­vrilă, care a doua zi împlinea vârsta de 25 de ani, din Vinerea, con­ducea un autoturism Dacia 1310, îndreptându-se spre Cugir. El l-a acroșat pe Alexandru Voju, de 12 ani, care se deplasa cu bi­cicleta din sens opus. Băiețelul circula în spatele unei mașini, iar în momentul accidentului a încercat să vireze la stânga pentru a intra pe o stradă laterală, fără însă să se asigure. Minorul a suferit leziuni la cap și cotul stâng, fiind internat la spitalul din Cugir.
    *La mai puțin de 24 de ore de la producerea acestui accident, un autoturism Dacia Solenza, înmatriculat în județul Cluj, s-a tamponat frontal cu un VW cu numere de Germania, în zona orașului Baia de A­rieș. Dacia era condusă pe direcția Turda -Câmpeni de Ioan Ca­potă, de 49 de ani, din Câmpia Turzii, iar în mașină se mai afla soția acestuia, Traiana. În jurul orei 19.10, într-o curbă deosebit de peri­culoasă, șoferul nu a redus viteza, izbindu-se pe contrasens de ma­șina condusă de cetățeanul german Erik Fritz Deutsch. În urma co­liziunii, ambele mașini au fost avariate, iar Traiana Capotă a fost transportată la Centrul de Sănătate din Baia de Arieș, având un tra­umatism toracic și o contuzie la gamba stângă.
    *După mai puțin de o oră, un lector universitar de la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca a intrat într-o autoutilitară Roman, în timp ce circula pe un Moto-Quad (motociletă pe 4 roți). Accidentul a avut loc sâmbătă, în jurul orei 20.00, pe raza comunei Avram Iancu. Ioan Liviu Buzilă, originar din localitatea Rebrișoara, județul Bistrița-Nă­săud, se deplasa cu motocicleta pe direcția Târsa-Avram Iancu. Într-o curbă la stânga, motocicleta a derapat, izbindu-se pe contrasens de autoutilitara Roman, condusă regulamentar din sens opus de Ga­briel Dorin Mariș, de 30 de ani, din Deva. În urma impactului, lectorul universitar Buzilă a fost transportat la spitalul din Câmpeni, fiind transferat ulterior la Spitalul județean de Urgență. Victima a suferit leziuni grave la nivelul coloanei vertebrale și o fractură de claviculă dreaptă. Din acest motiv, pacientul a fost transportat la Spitalul de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, având practic gâtul rupt.
    *Un alt accident de circulație soldat cu victime s-a produs pe raza comunei Stremț, din cauza unui pieton care a traversat strada ne­regulamentar. Potrivit poliției, Octavian Cârnaț, de 53 de ani, din Mi­halț, se deplasa cu autoturismul Dacia 1310 spre Râmeț. El l-a lovit cu partea din față a mașinii pe Victor Buta, de 49 de ani, din Geo­mal, care s-a angajat în traversarea străzii, fără însă să se asigure. Victima a fost proiectată pe parbriz, căzând apoi pe asfalt. În urma accidentului, bărbatul a suferit leziuni la nivelul pieptului, șoldului stâng și la față, fiind transportat la Spitalul județean de Urgență. Șoferul le-a declarat polițiștilor că a încercat să evite accidentul, vi­rând brusc la stânga, dar nu a reușit, pietonul sărind practic în fața mașinii. Polițiștii presupun că Victor Bota se afla sub influența bău­turilor alcoolice, dar acest lucru va fi stabilit cu exactitate în urma a­nalizelor de laborator.
    *La Blandiana, Vasile Stanciu, de 24 de ani, din localitate, s-a răsturnat sâmbătă, în jurul orei 20.30, cu autocamioneta Aro, care aparținea lui Emil Roșiu. În cabina mașinii se mai aflau proprietarul autovehiculului și Mircea Casian, ambii consăteni cu tânărul aflat la volan. În urma investigațiilor, polițiștii au stabilit că "șoferul" nu avea de fapt permis de conducere. Deși mașina s-a răsturnat cu roțile în sus, Emil Roșiu și Mircea Casian au scăpat cu leziuni ușoare, pri­mul la cap, iar al doilea la gât, nefiind spitalizați.
    *Cel mai grav accident de circulație s-a înregistrat însă sâmbătă, în jurul orei 22.45, pe DJ 704, între Șibot și Cugir. Marcel Cosmin Al­mășan, de 29 de ani, din localitate, conducea un autoturism Da­cia 1310. Potrivit poliției, șoferul nu l-a obsevat pe Roman Ivan, de 60 de ani, care se deplasa pe lângă bicicletă, în aceeași direcție de mers, accidentându-l mortal, din cauză că bicicleta nu era sem­nalizată corespunzător pe timp de noapte. În toate cazurile, poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-au produs accidentele. Celor în cauză le-au fost recoltate probe biologice, potrivit legii, în vederea determinării alcoolemiei, de­și la testarea cu aparatul etilotest, rezultatele au demonstrat că cei examinați nu băuseră înainte de a conduce.
Robert GHERGU

Pregătirea noului an școlar în analiza COC
     Având în vedere că a mai rămas mai puțin de o lună până la de­butul noului an de învățământ, este necesară urgentarea lucrărilor de igienizare a unităților școlare, astfel încât elevii să poată începe cursu­rile pe data de 13 septembrie, în condiții bune. În județul Alba, foarte multe unități de învățământ nu au dobândit nici până acum au­torizațiile sanitare de funcționare. Consiliile locale, în sarcina cărora revine igienizarea instituțiilor de învățământ preuniversitar, invocă de cele mai multe ori insuficiența fondurilor. Stadiul în care se află ope­rațiunile de igienizare și de pregătire a noului an școlar va fi analizat astăzi, în cadrul ședinței Comitetului Operativ Consultativ din cadrul Prefecturii Alba, în prezența reprezentanților Inspectoratului Școlar Ju­dețean Alba. Subprefectul Ioan Maier a declarat că în cadrul reu­niunii va fi discutată și problema utilizării sălilor de sport construite în baza programului național, precum și chestiuni referitoare la distri­buirea alimentelor pentru elevi și preșcolari în cadrul Programului "Cor­nul și laptele".
Robert GHERGU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.