Actualitate
"Noi vă votăm, dar să nu ne mințiți ca ăia dinainte!"
•Turneu electoral maraton în județul Alba al can­di­datului Alianței D.A. la Președinție, Teodor Sto­lojan
    
Stolojan
Teodor Stolojan testându-și aderența la electorat
Toată ziua de ieri, liderul PNL Teodor Stolojan, copreședintele A­lianței D.A. PNL-PD și candi­da­tul acestei formațiuni poli­ti­ce la președinția României, și-a petrecut-o în județul Alba, vi­zitând localitățile Zlatna, Se­beș, Șugag și Cugir. Liderul PNL a fost însoțit pe traseu de președintele CJ Alba - Teodor Atanasiu, de vicepreședintele - Ion Dumitrel, de deputatul PD - Alexandru Pereș (locul I la Se­nat pentru alegerile din toam­nă), Tiberiu Bărbulețiu (locul I la Camera Deputaților la alegerile din noiembrie) de numeroși consilieri locali și județeni, membri ai Alianței D.A.
    *Zlatna. În "orașul disperării", după cum l-a definit chiar primarul liberal Silviu Ponoran, președintele Stolojan a asistat la o ședință extraordinară a consiliului local în care cei prezenți au expus gravele probleme cu care se confruntă localitatea. Stolojan a oferit ca o va­riantă pentru ieșirea din criză atragerea de investitori în vederea în­ființării unui parc industrial la Zlatna. Mai mult, prin reprezentanții PNL la nivel local, Stolojan le-a promis primarului Ponoran și con­silierilor locali sprijin pentru recuperarea activelor sociale aflate sub sechestrul AVAS. Ulterior, Teodor Stolojan s-a întâlnit cu zlătnenii participanți la slujba de duminică la biserica din localitate.
    *Șugag. În cea mai liberală comună de pe Valea Frumoasei, Stolojan a fost așteptat de o mulțime de localnici, însoțiți de primarul liberal Constantin Jinar și de consilierii locali. A fost abordată pro­blema canalului de aducțiune a apei potabile Dobra-Șugag-Mărtinie și a drumului până la Oașa. La adunarea populară de la Primăria Șu­gag a participat inclusiv părintele paroh Petru Faur, fost consilier PNL, care și-a arătat admirația vizavi de activitatea președintelui Stolojan. De remarcat entuziasmul cu care președintele Stolojan a fost primit de marea majoritate a localnicilor - adepți ai unor profe­siuni liberale încă de pe vremea regimului comunist. "Domnule, noi vă votăm, dar să nu ne mințiți ca ăia dinainte", i-a transmis liderului liberal Ioan Duvlea, un localnic septuagenar din Șugag, care avea o mare problemă cu pensia. Stolojan l-a asigurat însă, pe el și pe toți pensionarii care se chinuie cu pensii de mizerie, că de la 5 ianuarie 2005, noul Guvern al Alianței D.A. va începe recalcularea treptată a pensiilor pentru cei mai bine de 3 milioane de pensionari.
    *Cugir. În orașul de la poalele Drăganei, liderul liberal a fost în­tâmpinat de Alianța D.A. de la nivelul primăriei - primarul liberal A­drian Teban și viceprimarul democrat Aurel Voicu. Aici a luat cunoș­tință de problemele în soluționarea cărora cugirenii trebuie sprijiniți: lipsa locurilor de muncă și a spațiului pentru locuințe sociale. În spa­țiul amenajat pentru Festivalul Tineretului sponsorizat de Bergenbier, Stolojan s-a întâlnit cu cugirenii, ascultându-le problemele și încer­când să schițeze câteva programe de sprijin pentru ieșirea din criză.
    *Sebeș. "Un oraș favorizat de Dumnezeu" unde investitorii străini și români au reușit să înfrângă birocrația tranziției, după cum l-a ca­talogat președintele Stolojan. Stolojan a fost primit de primarul Ale­xandru Dăncilă și de o parte dintre consilierii locali. Timp de o oră, între 18.00 și 19.00, Teodor Stolojan a fost prezent în mijlocul celor care se distrau la "Zilele Sebeșului" discutând cu ei și ascultându-le problemele. Tot la Sebeș, la Primărie, acesta a susținut o conferință de presă. Referindu-se la campania electorală murdară declanșată de PSD, Stolojan a precizat că: "Noi nu vom intra în acest dialog al murdăriilor, noi vom discuta de problemele care le au oamenii, de soluțiile pe care Alianța D.A. le aduce pentru rezolvarea acestora." Răspunzând la comunicatul dat de Guvern, președintele liberal a declarat că "dacă actualii guvernanți aveau unele probe privind te­mei­nicia unor fapte de corupție, trebuiau să-și facă datoria, nu să vină acum în campania electorală să spună că ar fi fost ceva... A­cest guvern nu și-a făcut datoria și nici instituțiile statului: dacă au dovezi, să-și facă datoria. Nu vom apăra pe nici un membru al Ali­anței care se dovedește că ar fi fost corupt. Guvernul se mulțu­mește, din păcate, doar să vorbească". Stolojan a precizat încă o dată numele candidaților Alianței D.A. din Alba pentru Parlamentul României, subliniind că au fost validate persoane numai din Alba, persoane care nu sunt controversate: Senat - Alexandru Pereș (PD), Adrian Bendea (PD), Camera Deputaților - Tiberiu Bărbulețiu (PNL), Ștefan Bardan (PD), Dan Coriolan Simedru (PNL).
    În chestiunea Roșia Montană, Stolojan a precizat că: "Nici eu și nici alții nu suntem competenți să emitem păreri. Cred că instituțiile statului ar trebui să-și facă datoria iar Guvernul clientelar Adrian Năs­tase poartă răspunderea pentru că nu se dă avizul de mediu, pentru că se continuă lucrările în condițiile în care lipsesc o serie de avize. Eu nu pot să-mi exprim o părere pentru că nu am datele ne­cesare să tragem o concluzie".
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Astăzi începe a doua sesiune de bacalaureat
     Un număr de 623 de liceeni vor susține începând de astăzi, în 4 centre de testare din județ, probele orale și scrise la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat, a declarat inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba (IȘJ), Angela Băruță. Ea a precizat că 588 dintre candidați sunt elevi care nu au promovat bacalaureatul la finalul primei sesiuni, având acum o a doua șansă. Ceilalți sunt fie liceeni care nu s-au putut înscrie la sesiunea de luna trecută, întrucât nu-și luaseră încă examenele de corigență, fie sunt absolvenți din anii precedenți, picați atunci la BAC. Lucrările vor fi corectate la Centrul de evaluare de la Colegiul economic "Dionisie Pop Marțian" din Alba Iulia. Prof. Angela Băruță a precizat că IȘJ Alba a cerut Direcției de Sănătate Publică, Poliției și Jandarmeriei Alba să asigure asistența medicală, respectiv paza subiectelor și a lucrărilor. Sesiunea a II-a a examenului de bacalaureat 2004 va avea loc în perioada 23 august - 9 septembrie, după următorul calendar:
  • 23-24 august 2004 - limba și literatura română - proba orală
  • 25-26 august 2004 - limba și literatura modernă - proba orală
  • 27-28 august 2004 - limba și literatura maternă - proba orală
  • 30 august 2004 - limba și literatura română - proba scrisă
  • 31 august 2004 - limba și literatura maternă - proba scrisă
  • 1 septembrie 2004 - proba obligatorie a profilului - proba scrisă
  • 2 septembrie 2004 - o probă la alegere din aria curriculară corespunzatoare specializării - probă scrisă sau practică
  • 3 septembrie 2004 - o probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare - probă scrisă sau practică
  • 6 septembrie 2004 - afișarea rezultatelor (până la ora 16.00) și depunerea eventualelor contestații (orele 16.00 - 19.00)
  • 7-8 septembrie 2004 - rezolvarea eventualelor contestații
  • 9 septembrie 2004 - afișarea rezultatelor finale.
    Robert GHERGU

    27 de localități din Apuseni fără curent electric
         O furtună însoțită de violente descărcări electrice și puternice rafale de vânt, care s-a abătut sâmbătă noaptea asupra județului Al­ba, a lăsat în beznă 27 de localități din zona Munților Apuseni, între care comunele Mogoș, Ponor și Bucium. Potrivit Inspectoratului ju­de­țean de Protecție Civilă Alba, au fost afectate 39 de posturi de transformare de medie tensiune, iar unele linii electrice au fost rupte de crengile sau copacii căzuți. Echipele de intervenție ale SC Elec­trica Alba au acționat ieri pentru remedierea defecțiunilor apărute, în vederea realimentării cu energie electrică a localităților afectate.(R.G.)
    La Penitenciarul Aiud,
    Un deținut și-a bătut un cui în frunte
         Florin Bitang, în vârstă de 30 de ani, deținut la Penitenciarul de maximă siguranță din Aiud, a fost transportat vineri, 20 august, la Spitalul județean de Urgență, după ce și-a bătut un cui în mijlocul frunții, au declarat surse medicale. Pușcăriașul, care fusese con­dam­nat la 20 de ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de omor, a fost adus cu cătușe la mâini, fiind escortat de 3 gardieni, între care doi "mascați" de la penitenciar. Florin Bitang le-a povestit asistentelor de la "Urgențe" că mai avea de ispășit 5 ani de detenție și ar fi recurs la acest gest pentru că ar fi dorit să mai scape de regimul de penitenciar. În radiografiile efectuate putea fi văzut cuiul, lung de aproximativ 5 centimetri, care a pătruns printre oasele cra­niului, fără însă să-i provoace tânărului leziuni craniene, deși în afară a rămas doar capul cuiului, au spus sursele amintite. Deținutul a fost trimis înapoi la penitenciar, urmând să-i fie extras cuiul din cra­niu, iar medicul închisorii să supravegheze evoluția stării de sănătate a pușcăriașului.(R.G.)
    La alegerile preliminare pentru listele parlamen­ta­re ale PSD Alba
    Nu vor fi admise presiunile asupra electoratului
         Candidații PSD Alba aflați în cursa preliminară pentru alegerile parlamentare riscă să fie excluși de pe liste electorale, dacă vor fi depistați că au făcut presiuni asupra unor membri pentru a fi votați sau a nu-i vota pe contracandidații lor. Declarația a fost făcută presei de Cornel Suciu, vicepreședinte PSD Alba, care a răspuns întrebării lansate de redactorul cotidianului "Unirea". Vicepreședintele PSD Alba a precizat că scopul alegerilor preliminare este de a desemna să candideze pe listele parlamentare ale partidului pe cei mai valo­roși membri, în cursă regăsindu-se atât membri cu vechime, dar și tineri sau femei. La rândul său, liderul PSD Alba, prefectul Mugurel Sârbu, a declarat că se așteaptă la o luptă bazată pe argumente, nu pe dispute de altă natură. În cursa electorală s-au înscris 18 can­didați, din care 7 pentru Senat și 11 pentru Camera Deputaților. Cos­turile alegerilor preliminare au fost estimate la aproximativ 50 de milioane de lei și vor fi suportate integral de candidați. Alegerile preliminare pentru listele parlamentare ale PSD Alba se vor desfășura în data de 5 septembrie, la sediile de partid sau în spații pe care PSD le va închiria în acest scop, cum sunt, de exemplu, căminele culturale. Alegerile se vor desfășura prin vot electronic în mediul urban, respectiv pe buletine de vot, în mediul rural, urmând să fie tipărite aproximativ 4.000 de buletine. Potrivit metodologiei alegerilor preliminare, aproximativ 90 la sută dintre candidați vor fi înscriși pe listele parlamentare de la nivel județean în baza rezultatelor scrutinului intern, iar cel mult 10 la sută vor fi desemnați de conducerea centrală a PSD.
    Robert GHERGU

    Suspect de leptospiroză
         Pavel Zaharia, în vârstă de 52 de ani, din Cugir, a fost internat sâmbătă noaptea, la Spitalul județean de Urgență, fiind suspectat de leptospiroză, au declarat surse medicale. Bărbatul le-a povestit asistentelor de la "Urgență" că a fost plecat timp de o săptămână în munții din împrejurimile orașului, perioadă în care a băut apă dintr-un izvor. Pentru că a început să se simtă rău, s-a prezentat sâmbătă la medic. El acuza dureri abdominale, grețuri și vărsături și avea sca­une diareice, simptome ale leptospirozei, fiind trimis la secția de boli contagioase pentru consult de specialitate. Boala nu a fost confir­mată cu certitudine, pacientul fiind diagnosticat cu gastro-entero­colită. Pavel Zaharia a fost trimis înapoi la spital, rămânând sub su­praveghere medicală la secția ATI, până când specialiștii se vor pronunța cu exactitate cu privire la existența lep­to­spirelor. Medicii de la ATI au precizat că pacientul a început să se simtă mai bine, dar nu exclud definitiv posibilitatea ca bărbatul să sufere și de lep­to­spiroză. Leptospiroza este o boală infecțioasă transmisă în special de rozătoare, dar și de porc sau câine și mai rar de pisică, având incidență mai mare pe timpul verii, deoarece leptospierele găsesc condiții de înmulțire în băltoacele formate după ploi. Leptospirele pă­trund în sânge prin microleziunile pielii, afectând apoi ficatul și ri­nichii. Netratată la timp, boala duce la deces prin comă renală, ul­timul caz fiind înregistrat în urmă cu câțiva ani, când un crescător de animale din Câmpeni a murit din cauza leptospirozei.
    Robert GHERGU

    Prefectura Alba cere 6 miliarde de lei pentru sărbătorirea Școlii Ardelene
         Bugetul propriu al municipiului Blaj va fi suplimentat cu suma to­tală de aproape 6,5 miliarde de lei, dacă Guvernul va aproba două proiecte de hotărâre emise în această săptămână de Prefectura Al­ba, a declarat presei prefectul Mugurel Sârbu. El a precizat că su­mele au fost cerute pentru sărbătorirea a 250 de ani de la înființarea primelor școli românești sistematice din Transilvania. Este vorba de alocarea a 3,5 miliarde de lei pentru organizarea manifestărilor de­dicate acestui eveniment și 2,92 miliarde de lei pentru finalizarea lucrărilor de amenajare a Bibliotecii municipale Blaj.
        Prefectul s-a declarat optimist în privința aprobării celor două pro­iecte datorită importanței istorice pe care Școala Ardeleană a avut-o în emanciparea românilor transilvăneni și formarea culturii române moderne, banii putând fi alocați din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.(R.G.)

  • Sus
    © Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
    Toate drepturile rezervate.