Editorial
Invectiva rediviva!
     Într-o postură liberă de obligații mai, mai că înclinăm să credem că ne putem exprima lejer, necontrolați de reguli protocolare, dar din poziția de "leader", fie-ne iertat că spunem, nu este frumos, adică nu se cade... După anunțata candidatură la prezidențiale a li­derului PSD, încrederea în puterea magică a cuvintelor nu mai are margini și dă pe dinafară. Recentul comunicat al biroului de presă pesedist se vrea, în completarea virulentului atac de zilele trecute al lui Adrian Năstase la adresa principalului său contracandidat, Theo­dor Stolojan, o satiră inspirată din așa-zise acuze lansate de tande­mul PNL-PD în anii opoziției. Creație de artă n-a fost să fie res­pectiva compilare, ci dimpotrivă s-a lansat în auzul și văzul opiniei publice un hibrid jenant, cu expresii scoase din lada de gunoi a lim­bajului de mahala. Ca să-și impună pe piață "cap' d'opera" autoriul - birou de presă s-a folosit de argumentul instituției în numele căreia a alcătuit-o. Chiar dacă mai știm și noi că drumul spre fericire sau spre glorie cu putere de sugestie este pândit de mari primejdii nu ne așteptam la înfricoșătoarele expresii pe care nici cei mai ne­in­struiți semeni n-ar îndrăzni să le "toarne" dintr-o suflare. Replicile de-o parte și de alta a baricadei politice par să nu mai aibă opreliști. Campania a început fără fluierul de start, cu scrâșnituri și vorbe stri­vite-ntre dinți, rupte la colțul buzelor arzând de nerăbdarea obținerii cununii de lauri. Este târzie vreme să-i mai școlim pe aleșii noștri. Pesedeul consideră prin biroul de "presă" că Stolojan recurge la "un stil denigrator și murdar", iar Traian Băsescu ar fi "un milițian în com­portament, educat de fostul regim". Celebra gafă a premierului care a solicitat de a i se "număra ouăle", taxată copios în toate me­diile a fost întoarsă ca un bumerang împotriva celor doi lideri ai Ali­anței D.A. care ar avea ca model "politica testicolului", apreciere fi­xată la timpul inventarierii produselor galinacee.
    Istoria și adevărurile ei s-au întors cu dosul în sus. Acum nu-și mai confirmă valabilitatea maxima cu "vorbele zboară...", pentru că ele rămân înfipte în cugetarea ascultătorilor, a milioanelor de votanți care nu mai știu ce să creadă. În cei șapte ani de acasă toți au învățat că rufele murdare se spală în familie, nu în public. Iată că nu este întocmai.
    Ce să mai așteptăm de la cei sus-puși care au o misiune de în­deplinit, dar pentru care patima dialogului încrucișat constituie cre­zul existenței lor în drumul spre Putere? Unde să mai zacă ideile, sentimentele febrile pentru a descâlci lumea prozaicului cotidian pe care ne-o promit mai bună și strălucitoare, când se coboară în mi­asma verbelor tari, a epitetelor greu de suportat de urechile vulgu­lui? Aproape că ne pare rău după epoca lui "dragi tovarăși și pre­tini", când invective de genul: "Stolojan este cârpa de la ușa co-președintelui"; "un viermișor al lui Băsescu" ar fi fost aspru repri­mate. Tirul atacurilor la adresa Opoziției este un foc continuu din ca­re se scot panglici înveninate cu vorbe murdare, specifice unor anumite categorii de vorbitori. Ne oprim aici cu citatele pe care nu le vor uita prea curând alegătorii care cunosc mult mai bine valoarea fiecărui cuvânt, știu alcătui metafore, apreciază epitetul bine gândit și spus. Ducem două existențe: una în care suntem siliți să ștam­pilăm chipuri fardate, puse la patru ace care țin în mână programul pe termen al fericirii populare și o alta în care ne holbăm stupefiați la goliciunea aleșilor între aleși. Zău că puțină decență în exprimare nu ar strica la unii "domni" politicieni care ar trebui mai degrabă să plângă rușinați decât să se regăsească împăcați.
Mariana IONAȘ