Actualitate
Conducerea PISA vrea o majorare de capital de 45.000 de euro
     Situația Parcului Industrial Sebeș-Alba (PISA) a fost analizată ieri, în ședința Comitetului Operativ Consultativ, la solicitarea pre­fectului Mugurel Sârbu, care s-a arătat nemulțumit de activitatea des­fășurată până acum la PISA. Directorul PISA, Lucian Docea, a încercat să motiveze că angajații societății pe care o conduce au elaborat deja o strategie de lucru pentru al doilea semestru din a­cest an. Aceasta presupune introducerea altor obiecte de activitate, cum sunt acordarea de consultanță sau intermedierea în a­facerile imobiliare, în vederea atragerii de venituri, până când oamenii de afaceri se vor arăta interesați să investească la PISA. Cealaltă com­ponentă a strategiei vizează majorarea capitalului social al PISA cu 45.000 de euro, prin emiterea de acțiuni fie către acționarii fondatori (Consiliile locale Sebeș și Alba Iulia și Consiliul Județean), fie către alți acționari, o decizie în acest sens urmând să fie luată luna vii­toare de Adunarea Generală a Acționarilor PISA. De asemenea, Do­cea a spus că a discutat recent cu conducerea Agenției Naționale a Investitorilor Străini în vederea contractării unui credit pentru rea­lizarea rețelei de electricitate, proiect care ar costa aproximativ 12.000 de euro, motiv pentru care este necesară mărirea capitalului social. Totodată, în ședința din 12 iulie, a spus directorul PISA, AGA a aprobat un program de promovare a parcului industrial. Legat de acest aspect, prefectul Mugurel Sârbu s-a declarat foarte nemul­țumit, afirmând că până la această dată nu s-a făcut nici un fel de promovare pentru PISA. "Nu mai accept să se meargă în ritm de melc, ci trebuie schimbate lucrurile", a spus prefectul.
    Mugurel Sârbu este de părere că ar fi trebuit organizată o lansare oficială a parcului, așa cum s-a întâmplat la Cluj-Napoca, la care să fie invitați de la miniștri, la reprezentanții marilor firme, astfel încât PISA să capteze atenția tuturor mijloacelor mass-media. "Nu știe nici dracu' că avem parc industrial", a spus prefectul gesticulând din mână, vizibil iritat, deși susținuse că nu vrea să fie critic la adresa lui Docea. Președintele Consiliului Județean, Teodor Atanasiu, a opi­nat că nu doar majorarea de capital ar fi o soluție, ci și contractarea unui împrumut garantat de acționari, care acum nu au certitudinea că își vor recupera vreodată banii investiți până în prezent. Cea mai bună soluție însă, este de părere Mugurel Sârbu, ar fi ca PISA să intre în proprietatea terenului deținut acum de Consiliul local Sebeș, în caz contrar oamenii de afaceri refuzând să deruleze investiții pe un teren care nu aparține parcului, ci este doar concesionat, mai ales dacă nu a fost rezolvată încă problema utilităților publice. Pre­fectul a spus că numai canalizarea ar putea constitui o problemă, dar care ar avea totuși două soluții: fie va fi realizată o microstație de epurare, fie parcul industrial va fi racordat la stația din Lancrăm, aparținând Sebeșului. Pentru toate acestea, sunt necesare studii de fezabilitate și proiecte, astfel încât să poată fi realizate, în momentul în care vor exista sursele de finanțare, a mai spus Mugurel Sârbu.
Robert GHERGU

În problema sediilor Curții de Apel Alba și Primă­riei Alba Iulia
Prefectul nu știe ce vorbește
     Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a criticat dur apre­cierile pe care prefectul Mugurel Sârbu le-a făcut referindu-se la pro­blema sediilor Curții de Apel Alba Iulia și Primăriei Alba Iulia. Rea­mintim că prefectul a catalogat preocuparea primarului față de lanțul de mutări gândit, ca fiind o atitudine electorală, apreciind că primarul "și pentru stadion a făcut mare tevatură că el nu-l primește și, după ce l-a primit, a stat stadionul 6 sau 7 luni de zile și nu s-a făcut nimic". Mircea Hava consideră că prefectul vorbește fără să se in­formeze: "Prefectul neavând ce face s-a apucat din nou de vechea lui pasiune: Hava. În ce privește subiectul sediilor, mutarea lor în lanț, așa cum am gândit-o și am convenit cu toții asupra ei este în beneficiul orașului. Noi dorim să păstrăm instituția Curții de Apel la Alba Iulia, dar pentru asta ea are nevoie de un sediu adecvat. Pentru noi este comod să rămânem unde suntem acum. Dar înțelegem mai bine decât dumnealui care este problema și vrem s-o rezolvăm. Pen­tru aceasta în următoarea ședință a Consiliului local Alba Iulia va fi aprobată o rectificare de buget de 10 miliarde de lei. Dintre aces­tea, 2 miliarde sunt prevăzute pentru amenajările pe care trebuie să le facem la fostul sediu al Bancorex, dacă ne mutăm acolo.(...) Cât despre stadion preocuparea primăriei o vede oricine trece pe acolo. E drept că am uitat să-i dăm raportul cu ce lucrăm în oraș. Nici nu o vom face. N-are decât să se plimbe prin municipiu și va vedea ce face primăria. Pentru lucrările la stadion, imperios necesare pentru obținerea licenței FC Unirea pentru Divizia A, noi am primit chiar fe­licitări din partea oficialilor FRF. Asta arată mai mult decât orice că știm să lucrăm. În plus avem și aprecierile cetățenilor, care pentru noi înseamnă mult mai mult decât aprecierile domnului prefect".
Anca DINICĂ

Pentru plata datoriilor la încălzire,
Școlile din Apuseni ar trebui să primească peste un miliard de la Guvern
     Problema datoriilor acumulate de instituțiile de învățământ din o­ra­șele Baia de Arieș, Abrud și Câmpeni către furnizorii de com­bustibil lichid folosit iarna trecută pentru încălzire a fost analizată ieri, în cadrul ședinței Comitetului Operativ Consultativ. Întâlnirea a fost convocată de prefectul Mugurel Sârbu, după ce ministrul Eco­nomiei și Comerțului, Dan Ioan Popescu a promis, în timpul vizitei la Alba Iulia, că va încerca să rezolve această problemă. Conform pro­misiunilor ministrului, consiliile locale ar urma să achite în contul u­ni­tăților școlare debitoare doar 20 la sută din facturi, restul fiind su­portat de minister, în baza unui viitor proiect de hotărâre de guvern. Potrivit situației prezentate de primari, datoriile unităților școlare către SC Petrom și alte două firme private se ridică la aproape 1,5 miliarde de lei, cele mai mari datorii fiind acumulate de instituțiile din Abrud și Câmpeni, cu peste 600 de milioane de lei fiecare. În acest context, școlile respective ar trebui să beneficieze de suma totală de peste 1.152 de miliarde de lei din partea Ministerului Economiei și Comerțului, în condițiile în care primarii celor 3 orașe s-au angajat că vor plăti procentul de 20 la sută din datorii. Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, i-a cerut prefectului să solicite ca sistemul de plată propus să fie aplicat și în cazul unităților școlare din Zlatna, care au acumulat debite de aproximativ 700 de milioane de lei, dar nu la combustibil lichid, ci la gaz.
Robert GHERGU

Foști ofițeri italieni, în vizită în județul Alba
     O delegație a Asociației "Alpinii italieni" a cadrelor militare în re­zervă și în retragere din Italia a sosit ieri, 23 august, în vizită de do­cumentare în județul Alba, la invitația Ligii "Virtus Daco-Romana Re­diviva", afiliată Asociației Naționale a Veteranilor de Război. Daniela Filimon, purtătorul de cuvânt al Colegiului Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia, unde vor fi cazați cei aproximativ 50 de delegați, a de­clarat că ofițerii italieni întorc practic vizita făcută recent în Italia de o de­legație a județului Alba. Din delegația italiană fac parte foști mi­litari, majoritatea vânători de munte, originari din 10 localități italiene, cea mai cunoscută fiind Veneția. Ei se vor întâlni cu conducerile Pre­fecturii și primăriilor Alba Iulia, Blaj, Jidvei și Ighiu și vor vizita o­bi­ectivele turistice din județul Alba. De asemenea, oaspeții italieni și soțiile lor vor avea un program similiar și în județele Sibiu și Hune­doara, incluse în turneul de o săptămână prin România, delegația stră­ină urmând să se întoarcă în Italia vineri, 27 august. Ghidul de­legației este generalul Viorel Căliman, fost comandant al Colegiului Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, care îi va însoți în cele trei ju­dețe, a mai spus purtătorul de cuvânt al instituției, Daniela Filimon.
Robert GHERGU

Elevii olimpici premiați de Consiliul local Sebeș
     Un număr de 88 de elevi din municipiul Sebeș, care au obținut rezultate foarte bune la olimpiadele școlare sau concursurile ex­tra­școlare, au fost premiați de Consiliul local, în baza unei hotărâri a­doptate în această lună de consilieri. Potrivit hotărârii, cei 19 elevi premiați la olimpiadele școlare pe discipline de învățământ au primit câte două milioane de lei, iar profesorii care i-au îndrumat au fost recompensați cu un milion, fiecare. De asemenea, 69 de elevi cu re­zultate notabile la competițiile extrașcolare au beneficiat de un sti­mulent financiar de 500.000 de lei, fiecare, în timp ce dascălii care i-au pregătit s-au ales cu câte un milion. Festivitatea de premiere s-a desfășurat duminică, 22 august, pe scena din fața Casei de Cultură "Lucian Blaga", în ultima zi a manifestărilor dedicate "Zilelor Sebe­șului".(R.G.)
Cacealmaua compensatelor condamnată de Stolojan
     Aflat duminică în vizită în județul Alba - prin Zlatna, Șugag, Se­beș și Cugir - președintele PNL Teodor Stolojan a condamnat "ca­ceal­maua medicamentelor compensate" prin care pensionarii au fost mințiți din nou de actuala Putere. Stolojan a afirmat că Guvernul Alianței D.A. va compensa prețul tuturor medicamentelor, pentru toți asigurații buni platnici ai CAS-ului. Președintele liberal a precizat că efortul financiar va putea fi suportat prin executarea silită a tuturor datornicilor la contribuțiile de asigurări sociale, clienți iertați acum de PSD. De precizat că prin toate localitățile pe unde a trecut liderul liberal am găsit farmaciile deschise, excepție tristă făcând orașul Zlat­na. (N.I.T.)
Bugetul Sebeșului rectificat cu 480 de milioane
     Bugetul municipiului Sebeș a fost rectificat în această lună, cu su­ma de 480 de milioane de lei, banii provenind din diminuarea fondului de rezervă bugetară, potrivit unei hotărâri luate în acest sens de consilierii municipali, în cadrul ultimei ședințe. Din această sumă, 400 de milioane de lei vor fi utilizați pentru întocmirea do­cumentației și executarea lucrărilor de reparații la șarpanta Școlii ge­nerale nr. 2 Sebeș. Cele 80 de milioane de lei rămase vor fi cheltuite pentru achiziționarea de contoare de apă, banii fiind ceruți de SC Argos Sebeș, ordonator secundar de credite.(R.G.)
Pentru a-și plăti amenzile
Cinci tinere trebuie să presteze de 130 de ori sex moca
     Polițiștii au "periat" din nou, duminică, 22 august, șoseaua de cen­tură a municipiului Alba Iulia. Deși era zi liberă, ei au găsit totuși la muncă 5 prestatoare de sex contra bani, care au decis să ser­beze tovărășește, prin muncă, ziua de 23 august. Fetele, cu vârste cuprinse între 25-30 de ani, au fost amendate, conform Legii 61 din 1991, cu suma totală de 13 milioane de lei. Respectiv, 2,6 milioane de lei pe cap (sau restul...) de prostituată. Trist, ținând cont că pen­tru a-și plăti amenda, acestea trebuie să "pedaleze" în gol de 26 de ori de acum încolo. Că și meseria asta a fost lovită de inflație, fe­tițele (care nu au plecat pe litoral) abia câștigând 100.000 de lei pen­tru un singur efort...(N.I.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.