Prima pagină Ediția din: 24.8.2004
La Zlatna, în orașul disperării
Sechestru și pe... apa de ploaie
•Prefectul intervine la Ministerul de Finanțe pentru alocarea a 9 miliarde de lei
     Prefectul Mugurel Sârbu va discuta cu ministrul Mihai Tănăsescu posibilitatea alocării sumelor necesare pentru plata ipotecilor puse de Ministerul de Finanțe (MF) asupra obiectivelor sociale ale SC Am­pelum Zlatna, aflată în lichidare judiciară. Prefectul a făcut a­ceas­tă declarație ieri, în ședința Comitetului Operativ Consultativ (COC), după ce primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, i-a cerut sprijinul pentru preluarea de către Consiliul local a stației de tratare a apei, căminului de nefamiliști, cantinei și a două drumuri de legă­tură. În adresa înaintată Prefecturii Alba și prezentată membrilor COC, Ponoran a arătat că stația de tratare (care în paranteză fie spus spală apa de ploaie) este ipotecată în favoarea SC Transcargo Brașov, unitate față de care SC Ampelum avea o datorie de 7 mi­liarde de lei. Președintele Consiliului Județean, Teodor Atanasiu, a declarat că a discutat, la rândul lui, cu ministrul Tănăsescu, care a oferit asigurări că soluția ar putea fi găsită printr-un gen de compen­sare cu Compania CFR Marfă, cu care SC Transcargo se află în re­lații de afaceri. Astfel, Ministerul de Finanțe va prelua stația de tra­tare în schimbul plății ipotecii, urmând să o predea cu titlu gratuit Consiliului local Zlatna. Directorul adjunct al Direcției Generale de Finanțe Publice Alba, Cornel Suciu, s-a arătat de-a dreptul revoltat de cele auzite, susținând că o astfel de tranzacție este imposibilă atâta timp cât MF trebuie să recupereze de la "Ampelum" suma de 300 de miliarde de lei, în contul datoriilor către buget, din care 130 de miliarde reprezintă valoarea ipotecii asupra stației de tratare. De asemenea, el a accentuat că va contesta modul în care Consiliul local Zlatna s-a întabulat cu o parte din baza sportivă, formată dintr-un teren și o clădire, întrucât și aceasta fusese ipotecată. Ponoran i-a explicat că o parte din construcție a fost realizată cu fonduri din partea Primăriei, Exploatării Miniere și Ampelum Zlatna, motiv pen­tru care a fost posibilă întabularea, rămânând sub ipotecă doar par­tea care aparținea societății aflate în lichidare. Și celelalte obiective sunt ipotecate, dar în favoarea BCR, valoarea totală a ipotecilor pe obiectivele sociale ridicându-se la 9 miliarde de lei, a spus Ponoran. În aceste condiții, prefectul Mugurel Sârbu a declarat că va lua legă­tura cu Mihai Tănăsescu pentru a identifica soluția legală de rezol­vare.
Robert GHERGU

Gigi Becali a donat 100 de milioane de lei pentru patru biserici din Alba
     Președintele Partidului Noua Generație (PNG), Gigi Becali, pa­tronul clubului de fotbal Steaua București, a donat suma totală de 100 de milioane de lei pentru sprijinirea a 4 biserici din județul Alba. Astfel, Parohia Ortodoxă Bistra a primit suma de 35 de milioane de lei, Biserica Ortodoxă Sălciua de Jos I (unu) a beneficiat de 15 mi­lioane, iar parohiile ortodoxe din Ciugudul de Sus și Ciugudul de Jos, de lângă Aiud, au primit fiecare suma de 25 de milioane de lei din partea președintelui PNG, Gigi Becali. Sumele au fost înmânate preoților parohi duminică, 22 august, de către președintele organi­zației județene a PNG Alba, Ovidiu Jurcan. Să fie primit! (R.G.)
Ajutoarele pentru sinistrați vor ajunge la... săracii județului
     Ajutoarele umanitare constând în cereale și saci cu îmbrăcă­min­te, colectate de la populația județului pentru a fi trimise familiilor din alte regiuni ale țării afectate de calamități, vor fi distribuite săracilor din Alba. Decizia a fost luată ieri, de membrii Comitetului Operativ Consultativ, la propunerea prefectului Mugurel Sârbu, după ce a fost anunțat că sinistrații nu au ce face cu hainele și încălțămintea, ci au nevoie de bani sau materiale de construcții, pentru a-și reface gos­podăriile. În aceste condiții, ajutoarele umanitare vor fi distribuite să­racilor din județul Alba, în baza unui program care va fi pus la punct de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia cu Asociațiile "Caritas" și "Spri­jiniți copiii". Prefectul a menționat că aceste instituții dețin evi­dența persoanelor sărace, indiferent de etnie, ajutoarele urmând să ajungă la oamenii care nu au nici un sprijin, comparativ cu per­soa­nele ocrotite în instituții speciale. Pe lângă sacii cu haine, săracii vor primi și alimente, numai la Ohaba fiind strânse 8 tone de grâu, a mai spus Mugurel Sârbu.(R.G.)
Alexandru Retegan - președinte executiv la P.S.D. Alba
     Domnul Alexandru Retegan a fost confirmat oficial în funcția de președinte executiv al PSD Alba, de către Biroul Coordonator și pre­ședintele PSD, Adrian Năstase. El îi succede în funcție ex-preșe­dintelui executiv Cornel Filipescu, trecut la PD. Noul președinte exe­cutiv are ca obiectiv, împreună cu șeful său, președintele - prefect Liviu Mugurel Sârbu, câștigarea alegerilor parlamentare și preziden­țiale de către PSD în județul Alba. (A.C.)
Înjunghiat din joacă
     La secția urgențe a Spitalului municipal Blaj a fost adus dumi­nică, 22 august, în jurul orei 18.00, un băiat în vârstă de 7 ani care avea o plagă înjunghiată în zona hemitoracelui drept. A fost sesizată poliția din localitate care a demarat cercetările pentru a stabili împre­jurările în care a fost înjunghiat băiatul - Ionuț L., din Blaj. Polițiștii au stabilit că Ionuț s-a certat cu un alt tânăr, David R. de 14 ani. David desfăcea nuci verzi în fața casei sale cu ajutorul unui cuțit de bucă­tărie, cuțit pe care l-a aruncat spre Ionuț, în momentul în care s-au luat la harță. Cuțitul s-a înfipt în băiatul de 7 ani, fără a-i pune viața în pericol, după cum au constatat ulterior cadrele medicale. În cauză, poliția efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vă­tă­mare corporală. (N.I.T.)
La Vadu Moților
Cămin cultural cu grădiniță
     Eugenia Hristea, primărița comunei Vadu Moților, a cerut sprijinul membrilor Comitetului Operativ Consultativ (COC) pentru obținerea au­torizației de construcție, în vederea edificării unui cămin cultural în locul vechii școli, propusă pentru demolare. Ea a explicat ieri, în ca­drul ședinței COC, că dorește ca în viitorul imobil să funcționeze și o grădiniță, întrucât dreptul de folosință asupra terenului aparține Mi­nisterului Educației și Cercetării. Primărița a fost îndemnată să înta­buleze vechea școală pe Consiliul local, potrivit legii, urmând să gă­sească apoi o formulă de a obține o autorizație de construcție pentru grădiniță, care să găzduiască și activități culturale.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.