Editorial
Compensarea supraviețuirii...
     Chiar dacă din acest colț de pagină am mai afirmat că între sport și politică n-ar trebui să existe prea multe afinități, în afară de competiția propriu-zisă, mă văd silit să revin. Cu 32 de ani în urmă, cei mai vârstnici sigur au trăit la maximum acel moment, la J.O. de la Munchen, dublul nostru la canoe pierdea medalia de aur într-un final nebun, în care nici chiar fotografia n-a putut fi de folos ofi­ci­alilor. A câștigat până la urmă cuplul sovietic, explicația pe care am înghițit-o atunci era că adversarii noștri au avut în momentul trecerii liniei de finish pagaia în apă, iar Patzaichin și Simionov o țineau în aer!
    M-am referit la acest moment pentru că ultimul sondaj CURS a avut darul să selecționeze finaliștii pentru alegerile din toamna a­ces­tui an, ajunși aproape de linia de sosire: PSD și Alianța PNL-PD. De acum înainte fiecare vor căuta să strecoare ciocul ambar­cațiunii înaintea celorlalți. Dacă analizăm cu atenție, partidul de gu­vernământ, folosindu-se de autoritate, încearcă să fie cu pagaia în apă atunci când celula foto va opri timpul de concurs. Pensionarii vor primi medicamente compensate 90 la sută, pentru că banii pe care-i aduce poștașul în fiecare lună nu le ajung nici pentru un amă­rât de algocalmin. Nici copiii nevoiași nu au fost uitați, cu ajutorul statului ei pot să aibă în față un calculator mult visat, pe care părinții nu pot să-l achiziționeze dintr-un salariu minim pe economie. Cei care aveau de gând să se debranșeze de la rețelele de termoficare pot sta liniștiți, că la iarnă nu vor mai hiberna ca urșii în peșteri, milostivul Guvern PSD atribuie bonuri compensatorii, în așa fel încât nici zicala cu "să mai luăm o haină pe noi", lansată pe vremea îm­puș­catului își pierde actualitatea. Dacă mai luăm în calcul și pro­gramul "Inimi pentru inimi", în virtutea căruia cardiacii vor avea la dispoziție gratuit medicamente de ultimă generație, putem să ne bu­curăm. Să tot trăiești într-o asemenea țară.
    Mai trist este însă faptul că analizând situația reală mai repede ne trec fiori reci. După patru ani de schimbări, modificări, recalculări și experiențe pe națiune, operațiuni numite generic reformă, guver­nanții n-au reușit decât să dea senzația că alină suferințele oa­menilor folosind bani de la buget. Și aceasta în detrimentul celor aproape șase milioane de truditori, ce vor rămâne doar cu iluzia că au ajuns în capitalism și-și pot permite o casă, o mașină luxoasă și un concediu într-o țară exotică. Și asta în timp ce marii datornici sunt mângâiați părintește pe creștet, pentru că au și ei necazuri: au câinii bolnavi, și-au tamponat limuzinele pe când erau muți de beți la volan ori sunt presați de nemiloșii cămătari!
    În fapt nu s-a realizat decât compensarea sărăciei din ce în ce mai greu supor­tabilă. Poate n-ar fi deochiat dacă în preajma ale­gerilor, pentru a fi prinși cu pagaia în apă, PSD să emane o Ordo­nanță de urgență prin care cei care mor de foame sau de frig să beneficieze de funeralii gratuite și un loc de veci subvenționat. Ar fi ultima compensare înainte de ajungerea în Paradisul de dincolo...
Dumitru HENEGAR