Prima pagină Ediția din: 26.8.2004
Fostul primar PSD din Sohodol s-a dat singur în judecată!
•În urma sentinței i s-au blocat conturile... noului primar liberal
     Ați aflat recent din presă despre celebrul proces de la Cluj, Boc ver­sus Boc, în care Emil Boc în calitatea sa de primar a apărut în instanță ca să se apere împotriva cetățeanului Emil Boc (tot el), care dăduse anterior Primăria în judecată. Un caz similar s-a petrecut și la Sohodol, în județul Alba, dar de data aceasta cu accente dra­matice. Pe scurt, în luna ianuarie a anului 2004, fostul primar PSD Iosif Coroiu a acționat în instanță Primăria comunei și Consiliul Local Sohodol. Adică s-a dat în judecată el pe el, ca lider administrativ al comunității. Motivul? Obligarea acestora la plata sporului de vechi­me, premiului lunar și premiului anual (al 13-lea salariu), pe perioada ianuarie 2001-ianuarie 2004, solicitând de asemenea recunoașterea dreptului de a beneficia de tichete de masă. Prin sentința civilă nr. 144/2004, din data de 27 ianuarie a.c., Tribunalul Alba a dat câștig de cauză primarului Iosif Coroiu, împotriva primarului Iosif Coroiu, și a obligat "pârâtul" Consiliu Local Sohodol să achite "reclamantului" drep­turile pentru perioada respectivă: 98.985.296 de lei, repre­zen­tând spor de vechime, premiu 2% și premiu anual (al 13-lea salariu).
    Bineînțeles, s-a făcut recurs dar, până la judecarea acestuia, sen­tința a fost pusă în aplicare și au fost blocate conturile Consi­liului Local Sohodol. Între timp, însă, primarul PSD Iosif Coroiu a fost înlocuit de primarul liberal Lucian Andreica, așa că acesta s-a trezit că nu se poate folosi de fondurile de care dispune Primăria (de fapt Consiliul, care este ordonator de credite), fiind nevoit să aducă bani de acasă, din buzunarul propriu, pentru lucrările demarate la clă­direa administrativă. Absurd, nu? Cu atât mai mult cu cât Mi­nisterul Muncii și Solidarității Sociale este de altă părere decât in­stanța. Astfel, printr-o adresă a Direcției de Politici salariale din ca­drul MMSS se arată că: "Pentru persoanele care ocupă funcții de demnitate publică, indemnizația lunară reprezintă unica formă de re­munerare a activității corespunzătoare funcției" și, în concluzie, per­soanele care ocupă funcții de demnitate publică în administrația pu­blică locală "nu beneficiază de alte indemnizații sau alte drepturi suplimentare de natură salarială, deci nici spor de vechime, nici spo­ruri pentru condiții de muncă, stimulente, premiu anual sau alte premii."
    Concluzia, pe înțelesul tuturor: fostul primar PSD a încercat să-și însușească o parte mai mare decât cea cuvenită legal, din bugetul Primăriei pe care o conducea (de fapt din buzunarele cetățenilor ca­re-l votaseră). Deocamdată nu a reușit, dar l-a făcut pe noul primar liberal să nu poată dispune de banii comunei până când nu plă­tește... "datoria". Căci, în România, dacă PSD se luptă cu PSD, pierde... PNL!
Ioan HĂNȚULESCU

Delegație albaiuliană la Arnsberg
     Ieri o importantă delegație a municipiului Alba Iulia, condusă de primarul Mircea Hava a plecat la Arnsberg. Scopul vizitei de câteva zile în cel mai vechi oraș înfrățit cu Alba Iulia, este tocmai acela de a participa la manifestările organizate cu prilejul aniversării a 30 de ani de prietenie Alba Iulia-Arnsberg. De aceea din delegație fac parte numeroase persoane din Alba Iulia datorită cărora s-a inițiat înfrățirea sau care de-a lungul celor 30 de ani au avut colaborări cu partenerii germani. Printre aceștia îi amintim pe fostul prim-secretar al jude­țului, George Homoștean, în timpul căruia s-a realizat înfrățirea, fos­tul primar al Albei Iulia - Ioan Timiș, managerul hotelului "Parc" - Nicolae Pușcaș, dr. Dan Sicoe - directorul Centrului de servicii "Arns­berg", viceprimarul Călin Potor etc. Din partea Consiliului local fac parte din delegație Ioan Besoiu (PNL), Pavel Cimpoieș, Sandu Cornel și Pavel Popa (PD). Componenții delegației au primit invitații no­minale din partea primarului Arnsbergului - Hans Josef Vogel. (A.D.)
Energia electrică se va scumpi cu peste 10 la sută
     Alinierea prețurilor la nivelul celor practicate în țările membre ale Uniunii Europene va aduce de la începutul anului viitor o creștere a prețului energiei electrice cu circa 10 %, astfel încât un kwh va cos­ta aproximativ 4000 de lei. O altă cauză a creșterii prețului energiei electrice este și privatizarea societăților Electrica Dobrogea și Ba­nat. Deși ANRE preconiza o majorare cu doar 5-7 procente, s-au mai adăugat alte 3-4 procente, prag atribuit societății italiene ENEl, cumpărătoarea celor două societăți Electrica menționate. (A.D.)
Banca Transilvania la Aiud
     Banca Transilvania va deschide astăzi la Aiud o nouă Agenție, cea de a 98-a din rețeaua puternicei și generoasei bănci, mai ales cu întreprinzătorii privați mai mari sau mai mici. La inaugurare va fi prezent directorul general Robert C. Rekkers. Agenția este situată pe strada Transilvaniei nr. 5. (A.C.)
Gâlceavă între Prefectură și CJ Alba
     Conducerile Prefecturii și Consiliului Județean Alba(CJ) au de­mon­strat, în cea mai recentă ședință a Comitetului Operativ Con­sultativ, că au abordări diferite în privința modalității de promovare în străinătate a județului. Subiectul a fost deschis de prefectul Mugurel Sârbu (PSD), care a primit o scrisoare din partea deputatului Dami­an Brudașcu, prin care parlamentarul de Cluj solicita organizarea u­nei întâlniri cu reprezentanții unei companii britanice de profil. Dacă prefectul a considerat că este necesară înființarea unui colectiv de lucru care să culeagă informațiile de la primării, material care ar fi putut fi folosit ulterior și de alte instituții publice din țară, președintele CJ Alba, liberalul Teodor Atanasiu, apreciază că ar fi necesară o amânare de câteva luni. Atanasiu a motivat că specialiștii CJ Alba au demarat deja o acțiune de refacere a strategiei de dezvoltare a județului și numai la finalizarea acestui amplu material va putea fi promovată imaginea județului, mai precis segmentele care ar putea să-i atragă pe străini. În plus, susține președintele CJ Alba, Minis­terul Afacerilor Externe are obligația legală să facă promovarea jude­țelor. În acest moment al discuției, prefectul Mugurel Sârbu a decla­rat că "ne despărțim aici drumurile", afirmând că Prefectura Alba se va implica singură în această acțiune, cu datele care vor fi obținute de la fiecare primărie în parte.(R.G.)
Președintele PSD Sebeș rămâne fără serviciu
     În cadrul ședinței Consiliului județean Alba de astăzi se va dis­cuta, și mai mult ca sigur se va și aproba, reducerea postului de inginer șef din cadrul Societății de Drumuri și Poduri Locale, care es­te subordonată acestui organism. Acest post este ocupat de că­tre Romi Dragosin, nimeni altul decât președintele PSD Sebeș. Ne­oficial am aflat că leafa acestuia nu era deloc de neglijat, învârtindu-se undeva în jurul a 30 milioane lei.(R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.