Actualitate
Azi, la MINVEST Deva
Orașului Baia de Arieș i se va semna condamnarea la moarte!
     Primarul orașului Baia de Arieș, Silviu Mârzan, a fost ieri la se­diul MINVEST Deva unde a asistat disperat la prohodul minelor de aur din zona pe care o administrează. Mârzan ne-a declarat că azi urmează să se discute în mod special problema ArieșMin, respectiv decizia de lichidare a acestei exploatări miniere. Oricum, ne-a infor­mat primarul, minerilor li s-a promis achitarea salariilor restante în­cepând de vineri, 27 august, un lucru dubios în opinia acestuia de­oarece izvorul banilor a început să curgă în condițiile în care minele nu prea au avut producție în ultima lună (din cauza sincopelor în ali­mentarea cu electricitate) iar absolut toți minerii s-au înscris pe lis­tele de disponibilizați. Primarul Silviu Mârzan prevestește o impor­tantă criză socio-economică în zonă, odată cu lichidarea minei: "Mi­nele vor fi preluate de Ecomin care le va păzi și administra până la lichidare. Vom avea 650 de disponibilizați, șomajul afectând toată Va­lea Arieșului. Sunt de părere că acest dezastru este doar rezul­tatul unei înțelegeri tacite între conducerea minei, a celei de la MIN­VEST, a administrației județene și nu în cele din urmă, a sindicatelor de la ArieșMin. Nu s-au «rupt» de Deva atunci când au avut posi­bilitatea - așa cum a făcut-o Abrudul - și am ajuns tot la mâna celor de la Hunedoara care ne poartă degeaba, de la Ana la Caiafa. Mine­le din Baia de Arieș mai au zăcământ pentru încă cel puțin 100 de ani și urmează să fie închise. Bradul nu mai are aproape deloc ză­cământ și i s-a acceptat planul de restructurare. Oare de ce numai pentru minele din Alba funcționează "stopajul la sursă", când minerii nu-și mai pot lua salariile dacă nu sunt achitate la zi datoriile so­cietății?! Numai minerii din Alba "papă banii"?! Nici n-au vrut să con­sulte planul de restructurare, iar sindicaliștii de la ArieșMin n-au în­cercat să oprească măcar o parte din muncitori în vederea menținerii pe linia de plutire a minelor!"
    Ziua de azi este una istorică pentru orașul Baia de Arieș. Este zi­ua tragică în care i se semnează condamnarea la moarte, atât din punct de vedere economic, cât și social. Ideea cu investitorii într-un parc industrial sau în agroturism este doar o poveste pe pâine nea­gră: Baia de Arieș nu deține infrastructura necesară pentru dema­rarea unor investiții. Sunt probleme chiar și cu cel mai elementar semn de civilizație și supraviețuire: apa, care atunci când plouă nu se poate folosi din cauză de prea multe impurități, iar când este se­cetă...lipsește cu desăvârșire. Rețeaua rutieră este la pământ cât despre rețea de gaz metan, nici vorbă. Amin!
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Vechi și noi obiceiuri (liberale) la Abrud
•Scrisoare deschisă domnului Teodor Stolojan, pre­ședinte PNL și domnului Teodor Atanasiu, pre­ședinte PNL Alba
     Stimați domni președinți, consider că este necesar să vă preci­zați acordul pentru faptele membrilor PNL Alba ce au obținut funcții în administrația locală. De ce consider că este nevoie de acest a­cord? Prin campania electorală la alegerile din iunie 2004 ați promis o folosire eficientă a banului public, o transparență față de acest as­pect.
    Vă redau în continuare evenimente ce s-au desfășurat în orașul Abrud în luna august:
    Pentru autorizarea secției de pediatrie din cadrul Spitalului Orășe­nesc Abrud este necesară o extindere, constând dintr-un salon pe lângă cele existente. În perioada 2002 - 2003 prin grija primarului Da­vid Ștefan, a consilierilor din acea perioadă a fost procurată o par­te din materiale: BCA, material lemnos și a fost turnată fundația.
    Ce a urmat?
    În luna august 2004, în perioada când domnul director al spitalului era în concediu, actualul viceprimar PNL, domnul Ardelean Liviu - fost director economic al Spitalului a procedat la ridicarea fără docu­mente a BCA din incinta curții spitalului pe care le-a transportat în altă parte. Pentru aceste materiale nu s-a făcut nici un document, neputând ști cantitatea ridicată și nici dacă se obligă a se restitui.
    Prin hotărâre a Consiliului local Abrud, în cursul anului 2003 a fost alocat lemn lucru rășinoase din pădurea orașului Abrud, în can­titate de 28 mc cu destinația de a se folosi la extinderea secției pe­diatrie. La această dată, nu mai există materialul lemnos alocat, ne­putând fi stabilită destinația acestuia deoarece nu a fost înregistrat în gestiune acest material, sarcina gestionării acestui material era tot pentru domnul Ardelean Liviu.
    De asemenea s-a constatat că materialele primite în gestiune prin donație nu au fost înregistrate la primirea lor, astfel încât nu e­xistă un control al gestionării lor.
    În perioada lunii august au fost ridicate de aceeași persoană lem­ne de foc de la Spital de către viceprimar care au fost folosite ca și combustibil pentru mocănița ce circulă pe ruta Abrud - Câmpeni, fără nici o formă legală.
    Domnule președinte, considerați că este legal, corect și în folosul comunității ceea ce se întâmplă sau ceea ce s-a întâmplat sunt re­zultatul indicațiilor primite de primarii și viceprimarii PNL din partea conducerii cu ocazia vizitelor în județul Alba a președintelui PNL?
    Consider că v-am deranjat suficient și doresc să aflu punctul dum­neavoastră de vedere. Datele prezentate sunt autentificate de către nota explicativă dată de administratorul Spitalului Abrud, fost subordonat al domnului Ardelean Liviu.
Cu stimă, Deputat de Alba, Constantin SELAGEA

Două firme din Alba s-au modernizat prin programul SAPARD
     Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Pădurilor și Dez­voltării Rurale, S.C. ALBALACT SA a beneficiat de finanțare în ca­drul măsurii 1.1 "Îmbunătățirea prelucrării și marketingului produselor agricole și piscicole", din Programul SAPARD pentru modernizarea capacității de produse lactate din Alba Iulia. Valoarea eligibilă a pro­iectului a fost de 15,4 miliarde lei și a constat în achiziționarea unui analizator lapte, PH-metru și a unei centrifuge automatizate, achi­ziționarea unei mașini pentru ambalat produse acidofile, instalație pro­cesare și formare cașcaval, două clipsatoare, un galactometru, achiziționare Mix Crem și MAP pentru realizarea de produse noi, trei vane de închegare a laptelui, achiziționarea a două autoutilitare fri­gorifice, a unui transformator electric, instalații de apă gheață, lucrări de reparații și modernizare acoperiș. Investiția a fost realizată în pro­porție de 100 la sută și este în conformitate cu standardele Uniunii Eu­ropene.
    Și S.C. ELIT SRL, cu sediul în orașul Cugir a beneficiat de finan­țare în cadrul măsurii 1.1 "Îmbunătățirea prelucrării și marketingului produselor agricole și piscicole", din Programul SAPARD pentru modernizarea și retehnologizarea capacității de procesare carne. Valoarea eligibilă a proiectului a fost de 39,4 miliarde lei. La lucrările de construcții pentru mo­dernizarea și retehnologizarea fabricii de procesare carne, s-au adăugat achiziționarea aparaturii de laborator pentru efectuarea analizelor produselor finite, achiziționarea sepa­ratorului de grăsimi, achiziția de mijloace de transport specializate. Investiția a fost realizată în proporție de 100 la sută și este în curs de decontare, de către Agenția SAPARD, a ultimei tranșe de plată. (N.I.T)
Albaiulienii consumă mai puțină apă potabilă
     Consumul de apă potabilă a scăzut în ultimii doi ani, la Alba Iulia, cu aproximativ 6 procente, a informat directorul SC Apă-Canal SA Alba Iulia - Ioan Dreghici. Dacă în 2002 consumul mediu de apă potabilă era de 6 mc/persoană/lună, în anul 2004 el este de 4,5 mc/persoană/lună. Explicația principală a acestui fapt este conto­rizarea, atât la nivelul branșamentelor consumatorilor la rețeaua SC Apă-Canal, cât și a consumurilor proprii. Astfel albaiulienii au avut un control mai bun al consumurilor și pe cale de consecință al ba­nilor pe care trebuie să-i plătească pentru acest serviciu. Așa se face că deși prețul apei potabile a crescut în intervalul menționat facturile au scăzut de la 72.000 lei/persoană/lună la circa 65.000 lei/persoană/lună. Mai trebuie menționat și că în ultimul an pierderile din rețeaua stradală de apă potabilă s-au redus cu 3 procente, ca urmare a înlocuirii unor segmente importante de conducte. Totuși reabilitarea rețelei de apă potabilă, ca și a celei de canalizare este una dintre prioritățile SC Apă-Canal dar ea este o prioritate și pentru Primăria municipiului Alba Iulia. Primarul Mircea Hava a informat recent că în data de 21 octombrie va avea loc licitația pentru exe­cutarea lucrărilor în programul SAMTID, ceea ce pentru Alba Iulia înseamnă 23 de km de rețea reabilitată. Sigur că problema nu va fi rezolvată în întregime astfel, dar oricum este un mare pas înainte. Acestor km de rețea li se adaugă rețeaua din zona istorică a muni­cipiului Alba Iulia, pentru care licitația va avea loc în curând. Așa că" dacă lucrurile merg cum trebuie o să ne prindă iarna în tranșee" a spus Mircea Hava referindu-se la faptul că lucrările pot începe încă din acest an. În plus pentru zonele Pâclișa, Micești, Oarda au avut loc deja întâlniri cu reprezentanții ISPA în vederea realizării unui stu­diu de fezabilitate pentru extinderea rețelei de apă potabilă și a celei de canalizare, valoarea estimată fiind de 15-16 milioane de euro.
Anca DINICĂ

Director nou la Centrul cultural "Lucian Blaga" Sebeș
     La începutul săptămânii viitoare la Sebeș va avea loc o inte­re­santă ședință de Consiliu local unde se vor aproba mai multe schim­bări de directori ale unor instituții subordonate organismului res­pec­tiv. În primul rând este vorba despre dl. Gheorghe Maniu - directorul Centrului cultural "Lucian Blaga" din municipiu care, după 45 de ani de ocupare a acestei funcții, va fi scos la pensie, locul său urmând să fie ocupat printr-un concurs ce va avea loc pe data de 8 sep­tembrie a.c. Neoficial am aflat că această funcție ar urma să-i revină unui membru PNL. De asemenea și SC Argos SA - societatea de gospodărire locală va suferi schimbări la vârf, în locul directorului Ni­colae Sabău urmând să fie înscăunat un membru PD. Toate aceste mișcări sunt posibile mai ales datorită majorității pe care Alianța PNL - PD o are în cadrul Consiliului local Sebeș.(R.J.)
Un tânăr pictor polonez a murit la Aiud
     Jacek Cichon Tadeusz, în vârstă de 34 de ani, cetățean polonez, a fost găsit marți, 24 august, decedat în camera hotelului din Aiud unde fusese cazat. Medicul legist Gheorghe Vieru a declarat că din informațiile pe care le deține rezultă că tânărul se afla într-o tabără internațională de pictură la Aiud, fiind însoțit de alți artiști plastici din străinătate. Marți seara, pictorul a fost găsit mort în cameră, fiind se­sizate organele de anchetă. Corpul neînsuflețit al polonezului a fost transportat la morga Spitalului județean de Urgență Alba, pentru a fi stabilită cauza exactă a decesului. Dr. Vieru a declarat, înainte de efectuarea autopsiei, că nu exclude posibilitatea ca tânărul să fi suferit un infarct miocardic, întrucât printre obiectele personale ale pictorului a fost găsit și un flacon cu un medicament recomandat car­diacilor. Potrivit procedurii, autoritățile române vor anunța Amba­sada Poloniei la București, pentru a demara demersurile necesare repatrierii cadavrului lui Jacek Tadeusz.(R.G.)
Peste 40 mc de lemn confiscat de poliție
     Poliția Baia de Arieș în colaborare cu Ocolul Silvic din localitate a organizat zilele trecute o acțiune în scopul prevenirii și combaterii infracțiunilor de natură silvică. A fost depistat Dumitru Roba, de 62 de ani, din Abrud, care transporta 20,4 mc de lemn de esență ră­șinoasă, fără documente de proveniență și acte de însoțire a mărfii. Lemnul a fost ridicat în vederea confiscării iar omul a fost amendat cu 15 milioane de lei. La Sălciua a fost amendat Vlad David, de 40 de ani, proprietarul unui gater, care a acceptat să debiteze 16,5 mc de lemn care nu avea acte de proveniență. A fost amendat cu 5 milioane de lei iar lemnul a fost ridicat în vederea confiscării. De asemenea, a mai fost amendat cu 5 milioane de lei Cornel Căbulea, care transporta 3,3 mc de lemn fără documente justificative. (N.I.T.)
Abatoarele din Sebeș vor fi închise două luni de zile
     Cele două abatoare din Sebeș au fost închise temporar de in­spec­torii Direcției Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba (DVSA), pentru a preveni răspândirea pestei porcine depistate într-o gospodărie din municipiu. Purtătorul de cuvânt al DVSA Alba, Ioan Tătucu, a declarat că au fost omorâți, incinerați și îngropați un număr de 45 de purcei bolnavi de pestă porcină, diagnosticul stabilit de specialiștii Laboratorului veterinar fiind confirmat de Institutul de Di­agnostic și Sănătate Animale București. În vederea prevenirii răs­pândirii pestei, DVSA Alba a instituit carantina de gradul II pe o perioadă de două luni de zile, iar târgul de animale din Sebeș a fost închis. De asemenea, porcii vor fi ținuți în adăposturi, fiind interzisă scoaterea porcilor și a produselor provenite de la această specie de pe raza localității, ca de altfel și introducerea lor în municipiu. În noile condiții, a spus Ioan Tătucu, fermierii și marii crescători de ani­male vor fi nevoiți să sacrifice porcii în alte localități, situate în afara municipiului Sebeș, cel mai apropiat abator aflându-se la Doștat.
Robert GHERGU

OPC Alba amendează
     Numai în ultima săptămână Oficiul județean pentru Protecția Con­sumatorilor Alba a efectuat un număr de 39 acțiuni de control soldate cu amenzi în valoare de aproximativ 20 milioane lei. 23 de agenți economici au fost găsiți cu diverse abateri în domeniul pro­tecției consumatorilor fiind retrase de pe piață produse în valoare de 1,5 milioane lei. La 18 societăți comerciale s-a dispus oprirea tem­porară a activității. Controalele s-au orientat cu precădere pe comer­cializarea cărnii de pasăre și a sării iodate.(R.J.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.