Editorial
Prostii istorice
     La Agăș, (Bacău) contemplând dezastrul pe care inundațiile l-au lăsat în urmă, președintele Ion Iliescu a decretat că retrocedarea pă­durilor a fost o "prostie istorică". Nu pentru că foștii proprietari nu trebuiau să fie repuși în drepturi, ci pentru maniera în care s-au de­rulat lucrurile. Odată văzuți proprietari mulți au început nu să taie pădurea, ci de-a dreptul să o radă. Sursă lesnicioasă de câștig și de aceea mult prea des practicată, tăierea pădurilor are efecte ecologice negative foarte mari, dar de unde să știe muntenii ce-i aia? De aceea, înainte de retrocedare trebuia pusă la punct o le­gislație dură. Am fi fost poate scutiți de atâtea inundații din torenți, iar procesul de deșertificare din zonele de sud ale țării ar fi fost mai lent. Dar, cum spune proverbul, românului îi vine mintea abia la ur­mă, când oricum lucrurile sunt mai greu de îndreptat. S-a spus des­pre țăranul român că are o înțelepciune aparte în relația cu natura. Ei bine, numai de înțelepciune nu poate fi vorba în materie de tăiere a pădurilor. Ce lasă actualii proprietari moștenire fiilor lor? Se mută cu toții la oraș? Și dacă ne gândim la faptul că pădurile s-au retro­cedat în proporție de peste 90%, avem tabloul crud a ceea ce ne așteaptă.
    Dar retrocedarea pădurilor nu este singura prostie istorică a ulti­milor 15 ani. Lista deschisă de președintele Ion Iliescu ar putea continua foarte bine cu catalogarea de către Petre Roman (pe a­tunci prim ministru) a industriei drept "un morman de fiare vechi", ceea ce a avut și efecte psihologice extrem de negative la nivelul mul­țimii contribuind la lenta privatizare cinstită, favorizând însă fur­tul. Un reputat politolog declara că în România, zilnic, se fură circa 1 milion de dolari. Dumnealui nu avea în vedere jafurile din seifurile băncilor sau din avutul privat. Se referea la furtul din averea țării. Pentru că, nu-i așa, cine să-și bată capul că au dispărut misterios niște "fiare vechi"? Problema e că odată cu ele au dispărut și locu­rile de muncă, fapt ce duce sarcina de asistență socială din spatele celor ce lucrează și al societăților comerciale care funcționează la cote foarte mari, aproape insuportabile.
    Prostiile istorice nu se opresc însă aici. Mai avem pe listă furi­bunda desființare a Cooperativelor Agricole de Producție și fărâ­mi­țarea suprafețelor, ceea ce înseamnă o agricultură de secol XIX cu randament pe potrivă; distrugerea marilor combinate zootehnice; sub­ven­ționarea de formă sau deloc a agriculturii ori renunțarea cu prea mare rapiditate la piețele estice, unde produsele "mormanului de fier vechi" aveau căutare. Și am pomenit doar prostiile istorice flagrante! Acum ne este greu să recuperăm toți acești pași făcuți aiurea. Cumva înțelegem de ce la momentul respectiv s-au luat ase­me­nea decizii pripite. Avântul spre Vest a fost mai mare decât în­țelepciunea. Dar unor buni conducători nu li se acceptă astfel de scuze. Acum ne aflăm în pragul unui nou ciclu electoral și actorii sunt aceiași.
Anca DINICĂ