Editorial
Arbitrii eleganței
     Ținuta protocolară a aleșilor și numiților în fruntea neamului angajează mai mult decât simplul scrupul stilistic, devine mijloc existențial, prin căutare răbdătoare de accente proaspete.
    Executivul a hotărât să intervină cu o operație vitală, de chirurgie plastică în remodelarea formelor parlamentarilor viitorimii. Instru­men­tarul scump - dar de împrumut din partea vest-europeană spre care tindem - însumează ceva în jurul a două milioane de bani comunitari. O primă intervenție pare a fi cea a unui ghid compor­ta­mental care traduce bunele maniere universale în dulcea limbă ro­mânească, pe înțelesul și la îndemâna tuturor celor care vor să-l con­specteze și să-l aștearnă la căpătâi. Ca să ajungă la pleni­tu­dinea acestei măiestrii, care se numește bună purtare, exponenții politicii autohtone trebuie să treacă examene grele: de limbă și lim­baj, de costumație și frizură, de stat în poziție de drepți.
    Discipolii, unii ajunși la vremea părului cărunt și a mandatelor repetate, se vor supune "pro causa" lecțiilor de interpelare, născute să-i treacă din efemer în misterul etern, tot așa cum vor reînvăța ordinea folosirii garniturii de furculițe, linguri, lingurițe și cuțite întru savurarea "modestelor și frugalelor" ospețe prin tradiție respectate. Se vor relaxa, probabil, doar în exercițiul mersului pe covor precum gimnaștii la întrecerile din arenă pregătind intrarea în finale.
    Scump, dar merită efortul pentru renunțarea la indolența somnului în ședințe, la scărpinatul podoabei capilare sau a vertebrelor care nu stau la locul lor. Mass media va pierde din audiență când de pe sticlă nu i se va mai permite demnitarului să ocupe întreg ecranul cu gestica împrăștiată care-i asigură echilibrul cu telespectatorii și expeditorii de SMS-uri. Ziarele vor suporta răsfoitul în goana auto­mobilelor, că în plen nu se mai poate. Dispar metehne vechi. Cro­itorii de limbă și haine vor avea serviciu din belșug. Fericit va fi Pru­teanu să-i ghideze într-ale gramaticii pe potentații zilei, dacă va mai avea catedră parlamentară. Vipurile caselor de modă se vor grăbi să-i pună la patru ace pe cei care-și vor achiziționa hăineturi de fir­mă care dau bine la etichetă și prețul corect.
    Vom avea parlamentari spilcuiți, pomădați, tele"ghidați" u­nul și unul, guvernanți rigizi, cu privirile ațintite pe prompter să nu sclin­tească vreo vorbuliță în afara textului O.G., strângeri de mână și saluturi sobre, după tipic, vom avea parte de plăcute surprize. Cu noua înfățișare votații își pot rumega, în dosul fețelor impasibile, afacerile, legăturile de orice neam, proiectele grandioase pentru bi­nele propriu și al familiei, se pot gândi la neliniștile plebei. Bine șco­liți la standarde, învățăceii nu ne vor mai strivi, probabil, urechile cu inepții cât Everestul, nu vor mai gafa la scară mondială, ne vor de­mon­stra că-și merită toți banii în cei patru ani de aleasă legislatură și învățătură.
    Salutăm în gând împlinirea unui vis al perceperii bunelor maniere. Nimic nou sub soare, anticele orânduiri avându-i la loc de cinste pe arbitrii eleganței care-i școlau pe cei aleși de soartă să conducă destine umane. Noi, restul lumii, ne pierdem în mulțimea din care facem parte, între cei cu șapte ani de-acasă și nu se știe câți ani de școală. Există în noi un sentiment al frângerii și durata lui este transpusă în amărâta noastră viață cotidiană cu gesturi firești, cu vorbe în curgere lină, cu cântec vesel și trist. Le lăsăm aleșilor privilegiul instruirii, noi ne adăpăm în continuare din izvorul nesecat al civilizației carpatice pe care o notăm la bibliografia necesară ghi­dului bunului cetățean.
Mariana IONAȘ