Curier județean
13 Septembrie - ziua pompierilor din România
     În fiecare an, data de 13 Septembrie, când sărbătorim Ziua Pompierilor din România, scoate pentru o clipă din anonimat ero­is­mul, considerat normal pe tot parcursul anului, ostașilor cărora le revine misiunea de a lupta cu focul și stihiile naturii, de multe ori pu­nându-și viața în pericol.
    De ziua lor, pompierii militari și civili din județul Alba se prezintă cu un bogat bilanț de realizări în îndeplinirea la un nivel calitativ al nobilelor misiuni. În toate acțiunile întreprinse de pompieri pentru creșterea gradului de protecție împotriva incendiilor la instituțiile, societățile comerciale și localități s-a asigurat participarea activă și perfecta conlucrare cu cetățenii, conducerile so­ci­etăților comerciale, consiliilor locale, celorlalte organe ale M.A.I. și M.A.P.N.
    O atenție constantă a fost acordată perfecționării organizării și des­fășurării intervențiilor, prin creșterea capacității de intervenție a unității, subunităților și serviciilor publice de pompieri, în timp ce, per­fecționării factorului uman, adică, cel de care depinde în ultimă instanță succesul în înfruntarea cu flăcările, i s-a dedicat în per­manență un efort considerabil. Astfel, ca urmare a temeinicii pre­gătiri profesionale, a abnegației și spiritului de sacrificiu de care au dat dovadă pompierii militari și civili ori de câte ori a fost nevoie, au salvat de furia flăcărilor vieți omenești, instalații industriale, zeci de animale, construcții și alte importante bunuri materiale.
    Ducând mai departe, prin dăruire, competență și muncă asiduă frumoasele tradiții ale pompierilor, vom binemerita stima con­ce­tă­țenilor, a întregii națiuni.
    Cu prilejul zilei de "13 septembrie" - Ziua Pompierilor din Ro­mâ­nia, comanda unității vă aduce mulțumiri atât dumneavoastră, cât și serviciilor civile de pompieri și vă urează să obțineți noi succese în activitatea viitoare, să fiți întotdeauna la înălțimea misiunilor uma­nitare ce vă revin, spre măreția și gloria armei pompierilor.
Colonel COSTEA VIRGIL,
comandantul Grupului de Pompieri "UNIREA" al județului Alba

    Aniversarea a 156 de ani de la luptele date de mi­litarii pompieri pe Dealul Spirii îmi oferă plăcutul prilej de a adresa pompierilor militari și civili sincere urări de sănătate și satisfacții depline în înde­plinirea nobilelor misiuni de curaj și patriotism.
Teodor ATANASIU, Președintele Consiliului Județean Alba

Astăzi, la a doua sesiune de admitere,
Ultima zi de înscriere la Universitatea "1 Decembrie 1918"
     Astăzi este ultima zi de înscriere la majoritatea facultăților din cadrul Universității "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, în cadrul celei de-a doua sesiuni de admitere din acest an, au anunțat surse oficiale universitare. Singurele specializări la care nu mai pot fi depuse dosare de înscriere sunt cele care presupun susținerea unor probe eliminatorii, respectiv teologie, unde probele deja s-au în­che­iat, și institutori, probele de aptitudini având loc astăzi. În total, sunt disponibile 541 de locuri, din care doar 16 sunt subvenționate de stat sau de instituție, 441 sunt locuri cu taxă, iar 84 sunt în învă­țământul la distanță. Potrivit calendarului aprobat de conducerea in­stituției, rezultatele admiterii vor fi comunicate marți, 14 septembrie, înmatricularea viitorilor studenți urmând să fie finalizată în data de 19 septembrie.(R.G.)
Blatiști amendați de Poliția TF
     Serviciul Poliției Transporturi Feroviare din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Alba a organizat în zilele de 9 și 10 septembrie a.c. o acțiune de control, pentru depistarea eventualelor abateri în transportul de călători și marfă. Potrivit poliției, au fost efectuate pa­trulări pe 98 de trenuri de persoane și au fost verificate 18 marfare. În urma controlului, au fost depistați 52 de călători care nu posedau legitimații de călătorie, 19 dintre blatiști fiind amendați. Valoarea to­tală a sancțiunilor contravenționale aplicate în urma controlului se ri­dică la 46,8 milioane de lei.(R.G.)
Din cauza unor greșeli... de proiectare
Primăria Aiud încă mai suspină după o finanțare europeană de circa un milion de euro
     Primarul liberal al orașului Aiud, Horațiu Josan, a declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă că primăriei i-a fost amânată o fi­nan­țare de aproape un milion de euro din cauza unui proiect incomplet trimis Ministerului Integrării Europene de fosta administrație PSD-istă a Aiudului. Este vorba de documentația privind extinderea rețelei de alimentare cu apă - etapa a II-a - "Alimentare cu apă Ciumbrud". Documentația de achiziție publică de lucrări înaintată spre aprobare Ministerului Integrării Europene a fost transmisă firmei de asistență tehnică Louis Berger SA ce asigură suportul privind verificarea teh­nică în cadrul schemei de finanțare de proiecte de infrastructură mi­că. Firma cu pricina a întors la Primăria Aiud proiectul cu o întreagă listă de obiecții și cu recomandarea ca acest proiect să fie refăcut. La rândul său, Primăria Aiud a transmis proiectul însoțit de obiecțiile de rigoare proiectantului - SC Proiect Alba SA - cu solicitarea de a efectua în cel mai scurt timp corecturile de rigoare pentru a mai putea "prinde" în acest an finanțarea. Primarul Josan a precizat că fostul primar PSD - Liviu Octavian Rusu - a recepționat acest proiect fără nici o obiecție și în nici un caz proiectantul nu poate fi învinuit că s-a ajuns cu greșelile până la Ministerul Integrării Europene. (N.I.T.)
La Alba Iulia,
Un tânăr constructor salvat de pompierii militari
     Pompierii militari din Alba Iulia au reușit să salveze viața unui tânăr de 21 de ani care se intoxicase cu fum, în urma unui incendiu pe cale să izbucnească sâmbătă seara, la un coafor situat la par­terul blocului MV3 de pe Bulevardul Revoluției din Alba Iulia. Ioan Cornel Dragoș, din Decea, comuna Mirăslău, era angajat la o firmă de construcții din municipiu, care executa lucrări de amenajare a u­ni­tății de prestări servicii amintite. Potrivit poliției, în timp ce Dragoș dormea, unul dintre colegii acestuia a plecat din imobil, uitând că pusese ulei la încălzit pe un reșou. Fumul degajat de la uleiul ars i-a alertat pe vecini, care au anunțat pompierii militari, sosiți la fața lo­cului cu o autospecială de stingere și autoscara. Pentru a pă­trunde în încăpere, a fost necesară forțarea sistemului de închidere a ușii. Pompierii l-au găsit pe Ioan Cornel Dragoș întins pe jos, în stare de inconștiență, fiind intoxicat cu fum. Tânărul a fost transportat cu am­bulanța la Spitalul județean de Urgență și se află acum în afara ori­cărui pericol, după ce a primit îngrijirile medicale necesare. (R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.