Prima pagină Ediția din: 13.9.2004
Prezență la nivel înalt la Serbările de la Țebea
     Profitând de vremea splendidă, mii de români au participat ieri la Țebea la serbările dedicate ani­versării a 180 de ani de la naș­terea Craiului Munților - Avram Iancu. Devenită după 1990 un loc de pelerinaj al românilor pen­tru care istoria și marile ei personalități sunt un izvor de în­credere, un exemplu de urmat pen­tru zilele ce vor să vie, Țe­bea este și locul unde politicieni de toate orientările vin să-și arate atașamentul față de valorile și ideile naționale. În anii electorali afluxul lor este mai mare decât de obicei fapt dovedit și la această ultimă ediție, printre cei prezenți la mormântul lui Avram Iancu aflându-se președintele României Ion Iliescu, primul ministru Adrian Năstase, președintele PD Traian Bă­sescu, președintele PRM Corneliu Vadim Tudor, președintele PNG Gigi Becali și alții. Adversitatea dintre ei și patimile politice ale sus­ținătorilor dau întotdeauna de furcă organizatorilor. Astfel întârzierea președintelui și a primului ministru (care a dus la decalarea orei de începere a ceremoniilor) l-a supărat pe Traian Băsescu, dar cei mai turbulenți s-au dovedit peremiștii care nu s-au sfiit de apropierea bisericii și a Gorunului lui Avram Iancu și i-au huiduit copios pe cei doi întârziați. Cu toate acestea Țebea își păstrează intactă semni­ficația și locul în inima noastră.
Anca DINICĂ

Biletele pensionarilor la îndemâna întregii familii
     În scurta vizita efectuată în urmă cu 2 zile la Săsciori, premierul Adrian Năstase a promis pensionarilor care l-au abordat pe diverse probleme că, începând cu 1 ianuarie 2005, biletele de călătorie care le revin gratuit vor putea fi folosite și de către ceilalți membri ai fa­miliei. "Mulți dintre noi circulăm foarte rar și atunci de ce să nu le folosească frații sau copiii noștri", i-au spus primului ministru mai mulți cetățeni. În schimb Adrian Năstase a declarat că aceste ti­chete nu vor putea fi transformate sub nici o formă în bonuri de ma­să, așa cum au cerut o parte dintre cei prezenți la întâlnirea cu șeful Executivului.(R.J.)
Temperaturi nocturne negative
     La sfârșitul săptămânii trecute, în zona Munților Apuseni, meteo­rologii au înregistrat temperaturi nocturne negative. Cel mai frig a fost la Câmpeni unde s-a măsurat o temperatură de minus 1 grad Cel­sius. Temperaturi apropiate s-au înregistrat în majoritatea locali­tăților din Apuseni. La Roșia Montană, Blaj, Câmpeni, Zlatna, Colibi, Vadu Moților, Arieșeni s-a semnalat brumă. De astăzi, temperaturile vor urca ușor și în timpul nopții și al dimineții.(F.R.)
Bani în loc de pământ pentru veteranii de război
     Datorită imposibilității de a se acorda veteranilor de război câte un hectar de pământ conform legii, guvernul României a stabilit su­ma necesară plății despăgubirilor acestei categorii la valoarea de 15,6 milioane lei/ha. Fondul total destinat acestor plăți va fi de 1,35 miliarde de lei. Referitor la județul Alba, unde conform ultimelor date ar avea acest drept cca 240 de persoane (veterani sau moștenitori ai acestora), plățile se vor face prin ordin al prefectului Mugurel Sârbu. În zilele următoare beneficiarii vor fi contactați de autorități pentru a se stabili modalitățile de plată care vor reveni probabil primăriilor. Foar­te important, urmașii veteranilor de război vor trebui să aibă a­su­pra lor certificatul de moștenitor sau alte acte doveditoare. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.