Editorial
Politica de conveniență
     Asistăm tot mai frecvent la dezlănțuirea pasiunilor politice de dominație, care-și trag sevele din fărâmițarea anterioară a partidelor care nu-și mai permiteau mai ieri-alaltăieri o evoluție organică pe propriile picioare. Reperele de legătură, de alianță, își capătă pre­mergător alegerilor dimensiunile de fond prin "voința comună" a li­derilor câtorva partide și partidulețe. Mai nou, în zi festivă de dumi­nică, s-a împlinit o altă căsătorie de probă politică între Acțiunea Populară a ex-președintelui CDR-ist, Constantinescu, și PNȚCD-ul lui Ciuhandu. Până la parafarea rețetei de câștig electoral, AP a semnat protocolul de asociere cu Partidul Creștin Democrat, un soi de preambul al intrării în sânul partidului de vocație istorică. Cioc­nirea valorică a celor trei s-a produs într-un punct comun: creștin-democrația. Sub semnul trinității, ex-președintele renunță chiar la fotoliul Cotrocenilor oferit de cursa sfârșitului de toamnă, mulțu­min­du-se cu un buletin de vot pentru legislativ. În virtutea dreptului de întâietate, țărăniștii își păstrează integritatea ochiului ca semn dis­tinctiv al tradiției partinice și numele de frontispiciu la care convin să adauge în final nou venita AP, model preluat de la celebrii "îna­intași" PSD+PUR. Ciclopul timișorean va candida de unul singur pe listele comune cu viza Palatului. Efectele "mării curate" se doresc a fi în favoarea celor nehotărâți încă în aplicarea ștampilei pe una sau alta din primele alianțe: D.A. și PSD+PUR, creștin-democrația po­pulară adresându-se, cu alte cuvinte, celor care nu sunt cuprinși de febra liberalismului sau social-democrației. Cum își vor realiza dezi­deratele noile structuri rămâne o întrebare cu posibile răspunsuri.
    Rupți în bucăți sau adunați în conglomerate ocazionale, câțiva li­deri politici și președintele Iliescu au găsit de cuviință să-și amin­tească de momentul comemorativ al Crăișorului, de la Țebea. Pa­cea eternă pe care și-ar fi dorit-o Avram Iancu a fost tulburată de vociferările mulțimii neliniștite și nemulțumite de imixtiunea di­rec­toare de la centru în sfânta zi de sărbătoare creștinească și po­pulară totodată. Din dorința de a perpetua ideile de dreptate, adevăr și libertate, așa cum le-a făcut în vâltoarea luptei Craiul Munților, la Țebea au loc an de an serbări câmpenești în memoria Iancului, care și-a păstrat pentru sine un singur colț: mormântul. Restul aparține tuturor ca un testament, ca un imn închinat neamului, iubirii de țară, de oameni. În timp ce vraja Iancului, după cei o sută optzeci de ani, încă se înalță, tinde spre cer, jos pe pământ, răscolindu-i liniștea țărânei zgomotos sub tirul cailor putere, oamenii politici de azi s-au dușmănit, dându-și arama pe față, găsindu-și vorbe grele de acuze. Iancu nu s-a bucurat de această dată de "tovărășia" contem­po­ranilor noștri porniți să contrareacționeze fulminant la fiecare gest al rivalilor din campanie. Nimic nu au învățat urmașii de la apostolul A­pusenilor, care după lungi pribegii, întors acasă era în deplină matu­ritate și purta cu sine un întreg univers cucerit tenace prin renunțări și privațiuni. Granzii zilelor noastre au renunțat, în parte, doar la costumul fin și cravata la comandă pentru a arbora hainele de lucru, de vizită, în ținuturi sinistrate de nevoi și greutăți. Așa, ca să im­presioneze la vedere cu modestia fără seamăn. În rest, și-au lăsat spre propria glorie doar alocuțiunile sau declarațiile de presă stropite dens cu acide cuvinte și mai nimic în memoria celui pentru care zice-se că au făcut costisitoarele deplasări. Rostirile făcute de oa­meni simpli au fost adevărate lecții de bun simț pe care ar trebui să le învețe temeinic cei care se erijează în conducători de neam.
    Irosiți în lupta pentru putere, liderii politici prezenți în spectacolul de la finele săptămânii au demonstrat, o dată în plus, că politica lor e doar de conveniență.
Mariana IONAȘ