Prima pagină Ediția din: 14.9.2004
Pentru a putea candida la alegerile parlamentare
Prefectul de Alba, Mugurel Sârbu, se va autosuspenda din funcție în 28 octombrie
     Potrivit noii legi privind alegerea Parlamentului, prefectul județului Alba, Liviu Mugurel Sârbu, va fi obligat să se suspende din funcția pe care o deține acum, dacă dorește să candideze la alegerile gene­rale din toamna acestui an. Prefectul s-a înscris în cursa pentru alegerile preliminare din PSD Alba, iar în urma acestei acțiuni s-a clasat detașat pe locul I la Camera Deputaților. În situația lui Liviu Mu­gurel Sârbu mai sunt la nivel național alți 17 prefecți și subprefecți PSD care au obținut locuri eligibile în urma alegerilor preliminare. După cum se știe, Prefecturile și Birourile Electorale Județene sunt principalele organizatoare ale alegerilor, din punct de vedere tehnic și logistic, așa că s-a considerat că prefectul este incompatibil cu statutul de candidat. Alegerile generale au loc în data de 28 no­iembrie a.c., iar campania electorală începe cu 30 de zile mai de­vreme. Tot cu această dată, prefecții care vor candida vor trebui să se suspende de drept, până la anunțarea oficială a rezultatelor ale­gerilor. "Pe durata campaniei electorale, prefecții și sub­prefecții nu pot desfășura acțiuni de campanie electorală", mai spune legea adoptată de parlamentari. La nivelul județului Alba este posibil ca interimatul la conducerea Prefecturii să fie asigurat de actualul subprefect, Ioan Maier, dar există și varianta numirii unui alt prefect, fapt confirmat de prefectul județului Alba, Liviu Mugurel Sârbu, care a declarat următoarele: "Legea este clară și eu, ca prim repre­zen­tant al Guvernului în teritoriu, normal că o voi respecta și mă voi suspenda din funcția de prefect. Probabil că interimatul va fi asigurat de domnul Ioan Maier, dar nu este exclusă nici altă variantă".
Florin ROMAN, Răzvan JURCĂ

pompieri    Ieri, cu prilejul Zilei Pom­pi­e­rilor din România, purtătorii de peltițe vișinii din cadrul Grupului de Pom­pieri "Unirea" al județului Alba au demonstrat că sunt pre­gătiți în orice moment să ne sa­ră în ajutor, salvându-ne viața și agoniseala. În imagine, pom­pi­erii demonstrează eficacitatea no­ii saltele pneumatice folosite pentru salvarea persoanelor blocate la mari înălțimi, în clădiri cu­prin­se de incendiu. (N.I.T.)
Astăzi, la Alba Iulia, se consumă un moment im­portant
CDR Centru își alege conducătorii care vor împărți banii Europei
     Consiliul pentru Dezvoltare Regională "CENTRU" se întrunește astăzi, începând cu ora 12.00, în sala 100 a Palatului Administrativ din Alba Iulia, în prima sa ședință în noua componență rezultată ca urmare a alegerilor locale din iunie 2004. Pe ordinea de zi a dis­cuțiilor se află mai multe proiecte, cele mai importante fiind: *Proiect de hotărâre privind constituirea Consiliului pentru Dezvoltare Regio­nală "CENTRU"; *Proiect de hotărâre privind alegerea președintelui și vicepreședintelui Consiliului pentru Dezvoltare Regională "CEN­TRU"; *Proiect de hotărâre privind alegerea Comisiei de cenzori; *Pro­iect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al Consiliului pentru Dezvoltare Regională "CENTRU"; *Proiect de hotărâre privind aprobarea Statutului Agenției pentru Dez­voltare Regională "Centru".
    Consiliul pentru Dezvoltare Regională "CENTRU" reunește pre­ședinții de consilii județene și câte un reprezentant al primăriilor de municipii, orașe și comune din toate județele care compun Regiunea Centru: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Noua lege aduce modificări în sensul că CDR Centru nu mai are doi copre­ședinți ca până acum, ci un președinte și un vicepreședinte.
Florin ROMAN

1 Decembrie bagă zâzanie între autorități
     Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a cerut ieri în cadrul ședinței săptămânale a Comitetului Operativ Consul­tativ, în care s-a discutat despre organizarea Zilei Naționale a Româ­niei, ca centrul manifestărilor să fie mutat de la statuia lui Mihai Vi­teazul la alte obiective importante pentru Unire. "Eu cred că cen­trul de atenție al acestor manifestări trebuie să fie mutat la Sala Unirii, Catedrala Reîntregirii Neamului sau la busturile artizanilor Marii Unirii, iar Mihai Vi­teazul să fie aniversat, cu aceeași importanță, la 1 noiembrie", a spus liderul CJ Alba. Propunerea sa nu a fost pe pla­cul reprezentanților Prefecturii, dar la ședința de ieri nu au participat prefectul și subprefectul județului Alba.(F.R.)
În privința acordării ajutoarelor pentru încălzire
DDFSS Alba solicită colaborarea asociațiilor de proprietari
     După cum ne-a precizat d-na Sidonia Făgădar - directorul exe­cutiv al Direcției pentru Dialog, Familie și Solidaritate Socială Alba, în perioada 14 - 17 septembrie a.c. reprezentanții asociațiilor de proprietari/chiriași din Alba Iulia sunt invitați la sediul instituției pen­tru a ridica formularele de cerere pen­tru ajutorul vizând încălzirea locuinței. "Pentru a satisface toate cererile persoanelor îndreptățite să primească acest ajutor, reprezentanții asociaților sunt rugați să identifice potențialii beneficiari, respectiv familiile sau persoanele sin­gure care folosesc pentru încălzire energie termică în sistem centra­lizat sau gaze naturale și al căror venit pe membru de familie nu de­pășește suma de 2,8 milioane lei", ne-a declarat d-na Făgădar.
    Pentru informații suplimentare asociațiiile se pot adresa direct la sediul instituției sau la telefon 819069.(R.J.)
După ulei și zahăr, ungurii vin să cumpere și rechizite
     După ce Ungaria a intrat în UE, prețurile din țara vecină au cres­cut destul de mult, ceea ce i-a făcut pe mulți unguri să înceapă să practice "turismul de aprovizionare" în România. Dacă la început se cumpăra din țara noastră ulei, zahăr sau combustibil, acum ungurii au o altă țintă specială. Este vorba de rechizitele școlare, care în România sunt cu mult mai ieftine decât în Ungaria. De exemplu, un ghiozdan mai ieftin costă în Ungaria în jur de 3.000-3.500 forinți, în timp ce pe piața românească un astfel de ghiozdan ajunge să coste 120.000 lei, adică aproape 750 forinți. Situația este similară și în ca­zul caietelor sau al celorlalte rechizite necesare unui școlar. (Rom­NET)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.