Curier județean
Înălțarea Sfintei Cruci
     Vom căuta să parcurgem în câteva fraze lungul drum al crucii, străbătut din umbra Legii Vechi până la Golgota, precum și larga întrebuințare din veacurile de pe urmă, până în timpurile noastre. Toate menționările vechi din „Numeri" și „Exod", sunt preînchipuiri ale crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos, și chiar dacă n-au avut semnificația, importanța și valoarea Crucii Domnului, ele au constituit piese de temelie și baze de pornire spre crucea creștină.
    În urma celor zece plăgi trimise de Dumnezeu asupra Egiptului, Faraon se vede silit să elibereze poporul lui Dumnezeu să plece în libertate. Rămânând disponibile sute de mii de locuri de muncă, lui Faraon i-a părut rău, astfel că trimite șase sute de care de război să-i oprească pe evrei din drumul lor și să-i întoarcă în robie. Aceștia au fost ajunși când au poposit lângă Pi-Hahirot, în fața lui Baal-Tefon. Tot poporul se sperie și îl ceartă pe Moise, dar acest Înainte-Mergător, fiind întărit de Dumnezeu, le spune: „Stați și vedeți minunea pe care o va face Dumnezeu astăzi pentru voi". Atunci Dum­nezeu îi poruncește lui Moise: „Spune fiilor lui Israel să por­nească, iar tu ridică-ți toiagul și-ți întinde mâna asupra mării și o des­parte, și vor trece fiii lui Israel prin mijlocul mării ca pe us­cat" (Ieșire XIV,15-16). Desigur, nu toiagul avea însușiri miraculoase cu care să despice marea, ci puterea lui Dum­nezeu a creat tot acest spectacol grandios și înfricoșător după cum Însuși spune: „Și-mi voi arăta slava mea asupra lui Faraon și asupra a toată oștirea lui, asupra carelor lui și asupra călăreților lui" (Ieșire XIV,17). Toiagul cu care Moise a despărțit Marea Roșie preînchipuie crucea creștină, care a devenit simbolul biruinței. Pentru a rămâne în perimetrul Pen­tateuhului, vom face un popas în Cartea a IV-a a lui Moise, în care vrând să adeverească preoția lui Aaron, Dumnezeu îi spune lui Moi­se să adune 12 toiege, câte unul de la fiecare seminție, numele fiecărei căpetenii să-l scrie pe toiag, iar numele lui Aaron să-l scrie pe toiagul lui Levi. Moise pune toiegele înaintea Domnului, în cortul adunării „iar a doua zi au intrat Moise și Aaron în cort și iată toiagul lui Aaron din casa lui Levi odrăslise, înmugurise, înflorise și făcuse migdale" (Numeri XVII,8). În chipul acesta a rânduit Dumnezeu se­min­ția lui Levi să reprezinte demnitatea preoțească, iar toiagul în­verzit devine simbolul Crucii Domnului Hristos.
    Datorită repetatelor nemulțumiri împotriva lui Moise și a lui Dum­nezeu, acesta trimite asupra evreilor șerpi veninoși care mușcau poporul și mulți mureau. Pentru a stăvili acest rău Dumnezeu îi spu­ne lui Moise: „Fă-ți un șarpe de aramă și pune-l pe un stâlp; și de va mușca șarpele pe vreun om, tot cel mușcat, care se va uita la el, va trăi" (Numeri XXI,8). Spre a da un temei dumnezeiesc celor spuse mai înainte, vom aduce într-ajutor însuși cuvântul Mântuitorului des­prins din dialogul cu Nicodim: „Și după cum Moise a înălțat șarpele în pustie, așa trebuie să se înalțe Fiul Omului, ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică" (Ioan III,14-15) .
    Sângele lui Hristos, prelins și impregnat în crucea de pe Golgota a transformat lemnul blestemului pe care erau răstigniți răufăcătorii, în lemn mântuitor pentru cei ce se închină înaintea lui cu nădejdea dobândirii cununilor cerești. Crucea a devenit armă asupra diavolului, semn de biruință, cel mai redutabil și mai reprezentativ obiect de cult din toate rânduielile noastre tipiconale. Cu el începem și sfârșim orice rugăciune și orice slujbă. Închinarea la Cruce nu este idolatrie ci o dovadă de cinstire adusă înaintea Altarului de jertfă, pe care s-a sacrificat de bună voie Mielul lui Dumnezeu. Aplecați cu smerenie asupra acestui semn glorios, care după trei sute de ani de la tra­gedia răstignirii a fost scos de sub glia Golgotei de către Sf. Elena, mama lui Constantin cel Mare, să cântăm și noi împreună cu Ma­carie, Patriarhul Ierusalimului, care pentru prima dată a înălțat cru­cea înaintea întregului popor cu cântarea: „Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim". (Preot Petru PINCA - Blaj)
Dascălii la sfat
     Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Alba (IȘJ) a stabilit graficul desfășurării consfătuirilor cadrelor didactice, precum și te­mele care vor fi abordate. Inspectorul general adjunct al IȘJ Alba, Angela Băruță, a declarat că acțiunea va avea loc marți, 14 sep­tem­brie, de la ora 9.00, în toate localitățile urbane din județ, cu excepția orașelor Zlatna și Teiuș, care sunt arondate municipiului Alba Iulia. Vor fi analizate rezultatele obținute de dascăli la concursul de ti­tularizare și de către elevi la testele naționale și examenul de baca­laureat, precum și cele din învățământul preșcolar și primar. Toto­dată, vor fi pre­zentate concluziile inspecțiilor de specialitate și va fi făcut bilanțul activității metodico-științifice. De asemenea, vor fi pre­zentate principalele măsuri din planul managerial la nivelul dis­ci­plinei, pentru anul școlar care va începe. Nu în ultimul rând, vor fi anunțate elementele de noutate, atât în ceea ce-i privește strict pe dascăli, cât și cele în legătură cu activitatea lor didactică. Potrivit graficului, educatoarele și învățătorii din zonele Alba Iulia, Teiuș și Zlatna se vor întâlni la Școala generală "L.Rebreanu" din municipiul amintit, iar profesorii, ingi­nerii și maiștrii din cele 3 zone se vor pre­zenta la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia. În schimb, profesorii de muzică și de desen din tot județul sunt con­vocați la consfătuiri la Liceul de Muzică și Arte Plastice, în timp ce la Palatul copiilor este programată întâlnirea profesorilor, inginerilor și maiștrilor de la cluburile elevilor din județ. În municipiul Sebeș, educatoarele și învățătorii se vor prezenta la Școala generală nr. 2, iar ceilalți dascăli, la Colegiul Național "L.Blaga". Cadrele didactice din învățământul primar și preșcolar din Cugir vor participa la con­sfătuiri la Școala generală nr. 4, iar ceilalți dascăli din oraș se vor întruni la Colegiul Național "D. Prodan". La Aiud, profesorii, inginerii și maiștrii se vor reuni la Colegiul Tehnic "A. Iancu", iar celelalte categorii de personal didactic vor fi convocate la Colegiul Național "B. Gabor". Școala generală "L.Blaga" din Ocna Mureș va găzdui con­sfătuirile educatoarelor și învățătorilor, iar Liceul Teoretic "P. Maior" pe cele ale ce­lorlalți dascăli. În schimb, la Grupul Școlar "Dr. Lazăr Chirilă" din Baia de Arieș se vor aduna toate cadrele didactice din oraș, ca de altfel și la Colegiul Național "IM Klein" din Blaj, unde se vor strânge toți dascălii din municipiu și din zona Jidvei. La Abrud, profesorii, inginerii și maiștri se vor întruni la Grupul Școlar "H.C.C.", iar educatoarele și învățătorii vor sta la sfat la Școala ge­nerală din oraș. În fine, la Câmpeni, consfătuirile pentru învățământul preprimar și primar sunt programate să aibă loc la Școala generală, iar pentru celelalte categorii de personal didactic, la Colegiul Na­țional "A. Iancu".
Robert GHERGU

În perioada 15 septembrie - 5 octombrie 2004,
România este gazda celui de-al 23-lea Congres Universal al Poștelor
     La invitația Guvernului României, Uniunea Poștală Universală (UPU) a decis desfășurarea celui de-al 23-lea congres la București. UPU este o agenție specializată a Națiunilor Unite, cu sediul la Berna și principalul for de cooperare dintre serviciile poștale ale celor 190 de țări membre. Ea stabilește regulile pentru schimburile poștale internaționale dintre țările membre și face recomandări pentru creșterea volumului corespondenței și pentru îmbunătățirea calității serviciilor. În fiecare an 5 milioane de angajați poștali din întreaga lume procesează și distribuie 425 miliarde de trimiteri interne, mai mult de 18 milioane de trimiteri internaționale și în jur de 4,6 miliarde de colete. Congresul UPU are o semnificație deosebită pentru că se desfășoară într-o perioadă când sectorul poștal trece prin schimbări esențiale, care aduc cu ele noi provocări pentru organizație, membrii și partenerii săi. Cele 190 de țări membre au misiunea fundamentală în furnizarea unui serviciu universal de calitate pentru a stimula schimburile economice și culturale peste tot în lume.
    Este pentru prima dată în existența de 130 de ani a UPU când Congresul se desfășoară într-o țară din Europa de Est. La acest eveniment participă peste 1500 de reprezentanți ai țărilor membre. Congresul este găzduit de Palatul Parlamentului, deschiderea ofi­cială a lucrărilor revenindu-i președintelui României, Ion Iliescu. Între prioritățile reuniunii se află adoptarea strategiei poștale mondiale care va trasa direcțiile pentru UPU, guverne și autoritățile de regle­mentare în domeniul poștal, operatori poștali și parteneri externi ai industriei poștale. Această strategie va defini viitorul serviciului poș­tal universal, calitatea și eficiența rețelei poștale internaționale, dez­voltarea pieței, reforma poștală și dezvoltarea susținută, cooperarea și interacțiunea între acționari.
    Direcția regională de poștă din care fac parte județele: Brașov, Alba, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu va avea o reprezentare și par­ticiparea la lucrările Congresului pe măsura realizărilor progre­sive.
Mariana IONAȘ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.